Utorok 8. októbra, 2024
Logo Vojenskej misie Európskej únie na pomoc Ukrajine (EUMAM Ukraine) vo vojenskom výcvikovom priestore Klietz vo východnom Nemecku 23. februára 2024. (Foto: Ronny Hartmann/AFP via Getty Images)
»

Maďarsko hovorí „nie“ vyslaniu vojenských poradcov EÚ na Ukrajinu

Maďarská vláda odmieta vyslanie vojenských poradcov na Ukrajinu s cieľom cvičiť ukrajinské jednotky. Minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v stredu zverejnil video, v ktorom uviedol, že Maďarsko v tejto súvislosti neakceptuje návrh EÚ.

Szijjártó označil návrh za „veľmi nebezpečný“. Pripomenul, že EÚ v novembri 2022 rozhodla o začatí výcviku ukrajinských vojakov na území členských štátov. Teraz je však podľa neho cieľom nielen predĺžiť trvanie operácie, ale aj vyslať na Ukrajinu vojenských poradcov EÚ.

EUMAM Eukraine je misia vojenskej pomoci na podporu Ukrajiny. Misiu schválila Európska rada v októbri 2022. Počas približne dvoch rokov jej existencie sa v krajinách EÚ vycvičilo približne 60 000 vojakov. Výcvik doteraz ponúklo 24 členských štátov a Nórsko. Maďarsko sa na misii od začiatku nepodieľalo.

Budapešť: riziko eskalácie vojny

Politico koncom augusta informoval, že existujú plány na rozšírenie vojenského výcviku na územie Ukrajiny. V dokumente z terénnej kancelárie EÚ, ktorý mal „Politico“ k dispozícii koncom augusta, sa uvádza: „Je veľmi pravdepodobné, že Rusko by považovalo vojenskú prítomnosť EÚ na ukrajinskom území za provokáciu.“ Ďalej sa v ňom uvádza, že pre EÚ „nie je možné“ chrániť školiteľov vyslaných na Ukrajinu.

Szijjártó vo svojom najnovšom videu povedal: „Žiaľ, ide o nebezpečný návrh, ktorý by podľa nášho názoru výrazne zvýšil riziko eskalácie vojny, t. j. jej ďalšieho rozšírenia.“ Minister zdôraznil, že v prvom rade by bolo ohrozené Maďarsko a ďalšie krajiny susediace s Ukrajinou, „pretože keď sa konflikt vyhrotí, vždy sa najprv vyhrotí v susedstve, a nie tisíce kilometrov ďaleko“.

Maďarská vláda už informovala Európsku službu pre vonkajšiu činnosť v Bruseli, že krajina misiu v tejto podobe nepodporí. „Požiadali sme ich, aby návrh preformulovali,“ povedal Szijjártó.

Francúzsko sa ukázalo ako otvorené myšlienke výcviku jednotiek na Ukrajine. Iné krajiny, ako napríklad Nemecko, sa tiež obávajú, že by to viedlo k eskalácii napätia s Ruskom a ohrozeniu životov západných inštruktorov.

Pozícia Maďarska nie je pre Európsku radu prekážkou

Predĺženie dvojročného mandátu misie je teraz podľa maďarského ministra na programe rokovania v Bruseli. Maďarská vláda bude hlasovať proti návrhu. Na rozhodnutie Európskej rady však nie je potrebná absolútna väčšina. Ak tretina členských štátov nebude hlasovať proti, návrh nadobudne platnosť.

Maďarsko sa preto môže zdržať hlasovania a nie je povinné rozhodnutie vykonať. Súhlasí však s tým, že EÚ je rozhodnutím viazaná. Zvyšné členské štáty sa rozhodnú, či sa zúčastnia na misii na území Ukrajiny.

Okrem toho ukrajinská tlač už koncom augusta hovorila o návrhu šéfa zahraničnej politiky EÚ Josepa Borrella, aby sa členské štáty dohodli na zriadení koordinačného centra v Kyjeve.

„To by nám umožnilo koordinovať naše aktivity priamo s ostatnými príslušnými organizáciami. Nebude to výkonná misia na Ukrajine, ale koordinačná skupina v Kyjeve, ktorá by zefektívnila našu prácu,“ citovali Borrella ukrajinské médiá.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj