Sobota 5. októbra, 2024
Ilustračná fotografia (Foto: RDNE Stock project / pexels)

Ministerstvo vnútra: Systém pre objednanie sa na cudzineckú políciu je funkčný, ale vyťažený

Rezervačný systém Ministerstva vnútra (MV) SR pre objednanie sa na pracoviská cudzineckej polície je funkčný, avšak mimoriadne vyťažený. Vysoký záujem v niektorých hodinách spôsobuje jeho nedostupnosť. Ide o technický problém, ktorý sa rieši v komplikovanom prostredí IT infraštruktúry MV. V dohľadom čase by mal byť problém s výpadkami odstránený. Rezort vnútra to uviedol v reakcii na tvrdenia Únie miest Slovenska (ÚMS) o tom, že systém je dlhodobo nefunkčný.

„Pokiaľ ide o kapacity, čiže počty termínov na rezerváciu, sú prispôsobené kapacitám pracovísk cudzineckej polície. Výrazná časť je vyhradená žiadateľom o udelenie/obnovenie prechodného pobytu na účel zamestnania na Slovensku, a to z dôvodu aktuálnej situácie na trhu práce,“ vysvetlilo MV.

ÚMS sa listom obrátila na ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) so žiadosťou o sfunkčnenie rezervačného systému pre registráciu cudzincov na podanie žiadosti o pobyt v SR a o prijímanie žiadostí na oddeleniach cudzineckej polície tak, ako to upravuje zákon o pobyte cudzincov. ÚMS tvrdila, že rezervačný systém kolabuje a webová stránka Ministerstva vnútra SR informuje, že bez rezervácie termínu žiadosti nebudú vybavené. Zároveň poukázala na to, že technické problémy a preťaženosť systému sú dlhodobou niekoľkomesačnou záležitosťou.

Prečítajte si aj