Sobota 5. októbra, 2024
Čínsky policajt s ochrannou maskou stráži pred bránou Zhengyangmen na južnom okraji námestia Tiananmen v Pekingu, Čína, 5. februára 2020. (Kevin Frayer/Getty Images)
, »

Kotlár predstavil závery svojej správy o manažovaní covidu. Pripomeňme si začiatky manažovania vírusu v Číne 

Splnomocnenec vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 Peter Kotlár informoval v stredu (2. 10.) o odovzdaní jeho správy  s jeho zisteniami. Avizoval, že správa má byť zaradená na riadne rokovanie vlády. Tej podľa vlastných slov odporučí napríklad zastavenie očkovania mRNA vakcínami do dokázania ich bezpečnosti a účinnosti a odmietnutie aktualizovaných medzinárodných zdravotných predpisov a pandemickej zmluvy.

„Prebehne rokovanie vlády aj komunikácia medzi mnou a predsedom vlády o tom, čo sa bude ďalej robiť. To, či vláda bude súhlasiť s naplnením mojich odporúčaní, je na nej,“ skonštatoval. Hovoril o viacerých podozreniach o neúčinnosti a nebezpečnosti vakcín či o umelom pôvode COVID-19. Na svoje tvrdenia, ktoré prezentuje v správe, má podľa vlastných slov dôkazy. „Ukážem ich aj verejnosti, ale počkáme si na rokovanie vlády,“ povedal.

Kotlár sa odvolával aj na vyjadrenia amerického lekára Richarda M. Fleminga. Ten tvrdil, že COVID-19 je biologickou zbraňou, ktorá bola vypustená z čínskeho laboratória, k čomu údajne mala prispieť aj americkej vláda. 

Trump ho nazýval “čínsky vírus”

Pripomeňme si, ako na vírus reagoval vtedajší americký prezident Donald Trump. Keďže vírus v počiatkoch ešte nemal presné meno, dostal všeobecný prívlastok „čínsky,” nakoľko sa rozšíril z Číny.  Vo februári dostal presné pomenovanie SARS-CoV-2. Napriek kritike a obviňovaniu zo šírenia rasizmu ho prezident Trump odmietal nazývať inak ako čínsky. „Vôbec to nie je rasistické… Pochádza z Číny, preto (ho tak nazývam, pozn. prekl).“

„Je to chyba Číny, nikdy sa to nemalo stať,“ povedal Trump počas debatného duelu s Joeom Biden, pričom vírus nazval ‚čínskym morom‘. Trump často pripomínal počiatočné zlyhania Pekingu pri kontrole pandémie a obviňoval Čínu z celosvetových dôsledkov

Vedecká štúdia: Ak by čínsky režim zakročil skôr, bolo by o 95% menej nakazených

Štúdia britskej Southamptonskej univerzity potvrdzuje, že ak by čínsky režim konal skôr, mohol vírus zastaviť už v zárodku. Ak by Peking zasiahol o týždeň skôr, podľa štúdie by sa vyskytlo o 66 % menej prípadov. Ak by podnikol kroky o dva týždne skôr, počet nakazených by klesol o 86 %. Ak by čínsky režim nečakal tri týždne, ale konal okamžite, bolo by nakazených o 95 % menej, čím by sa výrazne znížilo riziko rozšírenia choroby za hranice Číny, uvádza sa v štúdii.

Keby čínsky režim šesť týždňov nezatajoval existenciu vírusu a začínajúcej epidémie a nezatváral tých, ktorí sa snažili na nebezpečenstvo upozorniť, situácia by sa nemusela vyvinúť do takého rozsiahleho štádia, tvrdí publikácia.

Časová os šírenia koronavírusu poukazuje na zámerné „ututlávanie“ faktov čínskym režimom 

Webový projekt Axios zverejnil časovú os, ktorá ukazuje priebeh šírenia koronavírusu v Číne v prvých dňoch a to, ako sa tamojšie úrady snažili, čo najdlhšie utajiť informácie.

10. decembra 2019: Wei Guixin, prvý známy pacient s Covid-19, začína pociťovať príznaky.

16. decembra 2019: Pacient je prijatý do nemocnice v meste Wu-chan s obojstrannou infekciou pľúc. Personál nemocnice zistí, že pracoval na miestnom trhu so zvieratami.

27. decembra 2019: Zdravotnícke orgány v meste Wu-chan už vedia, že ochorenie spôsobuje nový koronavírus.

30. decembra 2019: Riaditeľ ústrednej nemocnice vo Wu-chane I Fen zverejňuje informácie o novom koronavíruse na sociálnej sieti Wech. Dostáva pokarhanie a príkaz od čínskych úradov nešíriť informácie o ochorení.

30. decembra 2019: Lekár z Wu-chanu, pán Li Wen-liang, tiež informuje Číňanov na sieti Wech. Varuje, že nový koronavírus je podobný SARSu. Úrady následne lekára predvolajú na výsluch a zakážu mu šíriť informácie. (Li Wen-liang o päť týždňov neskôr zomrel na Covid-19.)

31. decembra 2019: Čína oznamuje Svetovej zdravotníckej organizácii prípady neznámej choroby.

január 2020: Čínska polícia vypočúva ďalších osem lekárov, ktorí nahlásili nový koronavírus.

1. január 2020: Úradník v meste Wu-chan, hlavnom meste provincie Hubei, nariaďuje laboratóriám, ktoré už identifikovali základné parametre vírusu, aby netestovali ďalšie vzorky a existujúce vzorky zničili.

9. január 2020: Čína oznamuje, že zmapovala genóm nového vírusu. V skutočnosti sa to čínskym vedcom podarilo už o týždeň skôr, ale informáciu mali zakázané zverejniť.

13. januára 2020: Prvý potvrdený prípad nákazy mimo Číny v Thajsku.

18. január 2020: Oslavy čínskeho nového roka. Desaťtisíce ľudí sa zhromaždili vo Wu-chane na slávnostnej hostine.

19. januára 2020: Peking vysiela do Wu-chanu epidemiológov.

23. januára 2020: Karanténa. Wu-chan a tri ďalšie mestá sú úplne izolované. Wu-chan v tomto čase opúšťa približne päť miliónov ľudí, ktorí neboli testovaní na Covid-19.

Prípady umlčovania vedcov a novinárov čínskou komunistickou stranou 

  • Oftalmológ Li Wen-liang (varoval pred novým nebezpečným vírusom)
  • Primárka pohotovostného oddelenia centrálnej nemocnice vo Wuhane pani Ai Fen
  • 450 prípadov občanov zatknutých za „šírenie fám na internete“
  • Zmiznutie novinárov: podnikateľa Fang Pina, právnika Chen Qiushiho a novinára na voľnej nohe Li Cehua (pokúšali sa informovať o situácii)
  • Vyhostenie niekoľkých zahraničných novinárov

Pôvodný článok

Prečítajte si aj