Sobota 5. októbra, 2024
Šéfredaktor portálu aktuality.sk Peter Bárdy (Foto: Klaudia1981 / Wikipedia, CC BY-SA 4.0)

Premiér Fico žaluje šéfredaktora Aktualít. Kvôli fotografii na knihe žiada mastné odškodné

Premiér Fico podal žalobu na šéfredaktora spravodajského portálu Aktuality Petra Bárdyho a vydavateľstvo Ringier Slovakia Media. Od každého požaduje 100-tisíc eur ako náhradu nemajetkovej ujmy a verejné ospravedlnenie za použitú fotografiu na obálke knihy o jeho politickej kariére. Bárdy považuje žalobu za pokus o zastrašenie. Podľa neho ide o tzv. SLAPP žalobu, ktorá má umlčať kritické hlasy novinárov. Reportéri bez hraníc avizovali, že o žalobe budú hovoriť aj na medzinárodnej úrovni.

Nejde o žalobu kvôli obsahu

Šéfredaktora Aktualít Petra Bárdyho a vydavateľstvo Ringier Slovakia Media žaluje najvplyvnejší muž Slovenska, premiér Robert Fico (Smer-SD). Nejde však o žalobu kvôli novinovému článku alebo nepravdivým informáciám. Bárdy je autorom knihy s názvom „Fico – posadnutý mocou” a práve v súvislosti s ňou predseda vlády podniká voči novinárovi právne kroky. 

Šéfovi vlády by mal prekážať obal knihy s jeho podobizňou, nie obsah publikácie. „Je vraj jeho výsostným právom rozhodnúť, ako bude s jeho fotkou nakladané,” vysvetľuje dôvod žaloby Bárdy. Obálku podľa jeho slov vyberalo vydavateľstvo a ide o licencovanú fotografiu Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR). „Tá fotografia sama o sebe nie je ničím mimoriadna, ničím zvláštna, je to jedna z tisícov fotografií Roberta Fica, ktoré sa v týždenných intervaloch objavujú v článkoch, na sociálnych sieťach, v médiách, v televíziách atď.,” opisuje Bárdy. 

Premiér od šéfredaktora, ako aj od vydavateľstva požaduje zaplatiť odškodnenie vo výške 100-tisíc eur spolu s ospravedlnením. Podľa slov šéfredaktora sú spoločne s vydavateľstvom presvedčení, že k porušeniu zákona z ich strany nedošlo a sú odhodlaní sa voči žalobe brániť a svoj postoj obhájiť aj pred súdom. „Ja som presvedčený, že sme neporušili zákon,” skonštatoval Bárdy k obvineniam. Zároveň vyjadrili presvedčenie, že súdny proces bude spravodlivý.

Novinár je odhodlaný pokračovať

Ako jeden z možných dôvodov žaloby si Bárdy vysvetľuje zámer premiéra zastrašiť ho. Uviedol však, že ak toto malo byť cieľom žaloby, tak to predkladateľovi nevyjde. Ficove pôsobenie nemieni prestať komentovať. „Budem ďalej pokračovať v tom, čo robím takmer tri desaťročia – v žurnalistike, a spoločne s redakciou Aktuality.sk, ale aj s mnohými skvelými novinármi z ďalších slovenských médií budeme poukazovať na problémy v štáte, kritizovať politikov, šéfov inštitúcií a vo verejnom záujme zverejňovať overené informácie,” doplnil.

Knižný titul s názvom „Fico – posadnutý mocou” sa skladá z viac ako 300 strán textu a niekoľkých desiatok fotografií. Opisuje dlhoročnú politickú kariéru dnes už štvornásobného premiéra Slovenska. V publikácii sú použité vyjadrenia Ficových kolegov i oponentov.

„Nechcel som napísať sumár toho, čo je známe, ani knihu Bárdyho názorov na Fica. Ak mala kniha vzniknúť, musel som sa rozprávať s ľuďmi, ktorí boli v jeho blízkosti. Ktorí ho poznajú alebo poznali, vedia, aký je naozaj. Chcel som pochopiť, kto je Robert Fico,“ vysvetlil novinár v prológu knihy.

Najväčšia žaloba v histórii

Politológ a prezident Inštitútu pre verejné otázky Grigorij Mesežnikov správu o návrhu na civilný spor označil za „neuveriteľnú”. „Tak za použitie vyobrazenia, podobizne politika na knihe sa dožadovať (odškodnenia) súdnou cestou. Veď by sme tu rezignovali na najzákladnejšie slobody,“ poznamenal, pričom odkázal na slobodu tvorby a slobodu slova ako na najzákladnejšie piliere demokracie.

Bárdy považuje žalobu za šikanóznu a podľa jeho právnikov ide v tomto prípade o doposiaľ najväčšiu žalobu proti novinárovi v histórii Slovenskej republiky (pozn. red. čo sa týka výšky odškodnenia). Premiér žiada dokopy 200-tisíc eur. Šéfredaktor považuje sumu za veľmi prehnanú na pomery slovenského knižného biznisu.

„Ja si reálne neviem predstaviť, čo by som robil, keby som prehral súd a mám zaplatiť Robertovi Ficovi alebo komukoľvek inému 100-tisíc eur. Veď to je pre mňa naozaj likvidačná suma. Preto si myslím, že tú sumu uviedli takú, aby som mal presne tento pocit, ktorý mám,” povedal.

Bárdy upozornil na SLAPP žaloby

Šéfredaktor Aktualít sa domnieva, že by mohlo ísť o tzv. SLAPP žalobu, čo je strategická žaloba proti verejnej účasti používaná na umlčanie novinárov či obhajcov ľudských práv (napr. mimovládne organizácie). Hlavným cieľom SLAPP žaloby nie je domôcť sa spravodlivosti, ale zastrašiť a vyvolať autocenzúru u žalovanej osoby alebo inštitúcie s prípadným dosahom na väčšiu časť spoločnosti. 

Európska rada v marci tohto roka prijala predpis na ochranu novinárov a obhajcov ľudských práv, aby tieto osoby ochránila pred zneužívajúcimi neopodstatnenými žalobami. „Jednotlivci, na ktorých sa zameriavajú strategické žaloby proti verejnej účasti, môžu požiadať súd, aby zamietol zjavne neopodstatnený nárok v čo najskoršom štádiu. Ak sa preukáže zneužívanie súdneho konania, môže súd napríklad rozhodnúť, že žalobca musí znášať trovy konania vrátane nákladov na právne zastupovanie obete SLAPP,“ píše sa v tlačovej správe Rady EÚ.

Ešte pred vytvorením smernice bolo k dispozícii aj stanovisko Európskeho parlamentu, ktorý konštatoval, že ide o akútnu problematiku. „Vzhľadom na bezprecedentné výzvy v oblasti právneho štátu a demokracie, ktorým Únia v súčasnosti čelí, je prijatie právnych predpisov proti žalobám SLAPP mimoriadne naliehavou otázkou. Reformy, ktoré uznávajú ústrednú úlohu novinárov, mimovládnych organizácií a občianskej spoločnosti pri ochrane právneho štátu, by predstavovali zmysluplný príspevok k presadzovaniu demokratických hodnôt tam, kde mnoho iných doterajších opatrení zlyhalo.”

Vo svete už niekoľko jurisdikcií prijalo právne predpisy proti žalobám typu SLAPP, avšak v rámci EÚ to zatiaľ neurobil ani jeden členský štát. Pavol Szalai, vedúci kancelárie Reportérov bez hraníc pre EÚ a Balkán vyjadrill názor, že takáto žaloba nie je pre premiéra členskej krajiny EÚ dôstojná. Podľa jeho slov ide o stratégiu Roberta Fica, ako umlčať a obmedziť kritických novinárov. „Zdá sa, že objavil právny nástroj na potláčanie slobody tlače v podobe tejto absurdnej žaloby,“ skonštatoval.

Reportéri bez hraníc plánujú diskutovať o žalobe na medzinárodnej úrovni, aby európski partneri slovenského premiéra boli informovaní o jeho prístupe k novinárom. Szalai vyzýva inštitúcie EÚ a Rady Európy, aby žalobu na Bárdyho oficiálne uznali ako pokus o obmedzenie slobody tlače.

Prečítajte si aj