Sobota 5. októbra, 2024
Plynový kohútik pre Európu sa na Ukrajine čoskoro uzavrie. Ilustračné foto (Pexels/ Tom Fisk)
»

Plynové kohútiky sa zatvoria: Od januára už žiadny tranzit cez Ukrajinu do EÚ

Dodávky plynu do Európy sa na konci roka znížia. V súvislosti s ukončením ukrajinského tranzitu ruského plynu jeden z analytikov očakáva, že ceny paliva sa zvýšia.

Od januára 2025 by malo z Ruska do Európy prúdiť podstatne menej zemného plynu. Dôvodom je, že 31. decembra 2024 vyprší zmluva medzi ruskou štátnou spoločnosťou Gazprom a ukrajinskou štátnou spoločnosťou Naftogaz. Tá doteraz zaručovala tranzit paliva cez Ukrajinu.

Za súčasného stavu sa zmluva nepredĺži. Kyjev nedávno potvrdil ukončenie tranzitu. Na druhej strane ruský prezident Vladimir Putin potvrdil ochotu pokračovať v tranzite do Európy.

O koľko plynu prídeme?

Mohlo by to mať priamy vplyv na dodávky plynu do viacerých štátov EÚ. Jake Horslen, analytik LNG z poradenskej spoločnosti Energy Aspects, na nedávnom podujatí spoločnosti Montel povedal: „Túto zimu hovoríme o nedostatku plynu v európskej bilancii.“

Dôvodom je, že Európa v dôsledku prerušenia tranzitu cez Ukrajinu prichádza každý štvrťrok o niekoľko miliárd metrov kubických plynu. V druhom štvrťroku tohto roka touto trasou prúdilo viac ako 4,1 miliardy metrov kubických. Ukrajinský tranzit bol teda v tomto období druhým najväčším tokom ruského plynu do EÚ.

Pred začiatkom vojny na Ukrajine v roku 2021 cez tento plynovod ešte prúdilo 9,4 až 11 miliárd metrov kubických plynu za štvrťrok.

Očakáva sa zvýšenie cien

Ak sa zruší ukrajinský tranzit, cena plynu na burze, známa aj ako cena TTF na deň vopred, sa podľa odhadov spoločnosti Energy Aspects zvýši v chladných mesiacoch v priemere na 40 EUR za megawatthodinu. Dôvodom sú spočiatku nižšie dodávky plynu, s ktorými bude Európa následne konfrontovaná. Cena na burze je už v súčasnosti na úrovni 38,59 EUR (od 1. októbra 2024).

Cenu budú ovplyvňovať aj zimné teploty. Očakáva sa, že tuhá zima bude mať za následok vysoký dopyt po vykurovaní a plyne. To zvyšuje cenu plynu. Ak bude v Európe mierna zima, ako tomu bolo v predchádzajúcich rokoch, bude to mať pravdepodobne tlmiaci vplyv na Day-Ahead-Price (cenu deň vopred).

Podľa Horslena sa trh s plynom musí vyrovnať s geopolitickými rizikami, ktoré je ťažké odhadnúť. „Neočakával by som však nárast cien, aký sme zažili v roku 2022.“ V roku energetickej krízy táto cena dosiahla vrchol na úrovni viac ako 300 eur za megawatthodinu.

Ďalšie tranzitné trasy

V súčasnosti existujú tri aktívne tranzitné trasy plynu z Ruska do Európy. Najviac plynu – 4,8 miliardy metrov kubických – prišlo v druhom štvrťroku vo forme skvapalneného zemného plynu (LNG). Takmer 3,9 miliardy metrov kubických plynu ešte prúdilo na západ cez plynovod TurkStream.

Rusko a Európu spájajú ďalšie dve tranzitné trasy plynu: Nord Stream cez Baltské more a Jamal cez Poľsko. Po invázii ruských vojsk na Ukrajinu vo februári 2022 objem obchodu rýchlo klesol a v tom istom roku sa tranzit cez tieto plynovody znížil na nulu.

V septembri 2022 boli tri zo štyroch plynovodov zničené útokom na Nord Stream. Západ stále nereagoval na ponuku Kremľa dodávať plyn do Európy prostredníctvom neporušeného plynovodu.

Okrem Ruska ponúkajú plyn do Európy aj ďalšie krajiny. Hlavným dodávateľom je Nórsko. Medzi ďalších dodávateľov patria USA, Alžírsko, Veľká Británia a Azerbajdžan.

Ruský dovoz sa v poslednom čase stal pre EÚ opäť dôležitejším. V druhom štvrťroku Rusko v dodávkach plynu do Európy opäť predbehlo USA. Rusko sa tak opäť stalo druhým najväčším dodávateľom plynu do EÚ.

Bude mať Rakúsko čoskoro problémy s dodávkami?

Najmä Rakúsko nakupuje veľké množstvo zemného plynu z Ruska. V júli predstavoval podiel ruského plynu na celkovom objeme dovozu 83 %. Na základe zmluvy je alpská krajina viazaná na dodávky z Ruska až do roku 2040.

Alpská republika leží na trase tranzitu cez Ukrajinu. Wolfgang Urbantschitsch, predseda rakúskeho regulačného orgánu pre elektrinu a plyn E-Control, uviedol: „Je veľmi pravdepodobné, že od januára [2025] už nebude plyn do Rakúska prúdiť cez Ukrajinu a Slovensko.“

Johannes Mayer, hlavný ekonóm spoločnosti E-Control, je však optimistický – aspoň pokiaľ ide o zimu 2025/26. Neočakáva žiadne problémy s dodávkami bez plynu z Ruska od januára 2025 za predpokladu, že zásobníky plynu budú na začiatku zimy plné. Rakúske zásobníky plynu sú v súčasnosti naplnené na 93 %. Podľa jeho názoru sú aj kapacity LNG v Európe na dobrej úrovni.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj