Utorok 8. októbra, 2024
(S láskavým dovolením Petra Kazanského)

Vedci ukladajú ľudskú DNA na 5D kryštály ako zálohu proti vyhynutiu

Ľudský genóm sa takto ukladá pre prípad, že by náš druh vyhynul.

Vedci zo Southamptonskej univerzity vo Veľkej Británii tvrdia, že sa im podarilo uložiť celý ľudský genóm na kryštál, ktorý podľa nich vydrží miliardy rokov. Ich práca má potenciál slúžiť ako genetický plán na vzkriesenie ľudstva vo vzdialenej budúcnosti, ak by nášmu druhu hrozilo vyhynutie. Genetická informácia bola vyleptaná na nedávno vynájdený, vysoko odolný kryštál s jedinečnou odolnosťou voči degradácii.

Tento digitálny záznam bude uložený v archíve Memory of Mankind (Pamäť ľudstva), ktorý sa nachádza v podzemnej jaskyni v rakúskej soľnej bani starej niekoľko storočí.

„Verím, že s rýchlym rozvojom v oblasti technológií a vedy sa to, čo sa dnes môže zdať ako sci-fi, môže stať v budúcnosti uskutočniteľným,“ povedal pre Epoch Times Peter Kazansky, vedúci výskumného tímu a profesor vo Výskumnom centre optoelektroniky na Southamptonskej univerzite.

Plán vzkriesenia

Vedci uložili celý ľudský genóm na 5D pamäťový kryštál, ktorý odolá teplotám do 1 000 stupňov Celzia a extrémnym mrazom. Genóm obsahuje všetky genetické informácie živého organizmu, ktoré sa skladajú zo sekvencií nukleotidov DNA.

Výskumný tím dúfa, že by kryštál mohol poskytnúť návod, ako v budúcnosti priviesť ľudstvo v prípade vyhynutia naspäť za tisíce, milióny alebo dokonca miliardy rokov, uvádza sa v tlačovej správe. Táto technológia by sa mohla použiť aj na vytvorenie trvalého záznamu genómov ohrozených druhov rastlín a živočíchov.

Ukladanie údajov na veky vekov

Myšlienka uchovania genetického kódu ľudstva vznikla z potreby vyvinúť trvalé pamäťové médium schopné uchovať kritické informácie pre budúce generácie, uviedol Kazansky.

„S rastúcim objemom zhromaždených údajov je čoraz naliehavejšie zabezpečiť ich dlhodobé uchovávanie,“ povedal Kazansky. „Ľudský genóm predstavuje vrchol tohto úsilia o uchovanie.“

Výskumníci pracujú aj na archivácii celého obsahu Wikipédie a ďalších záznamov o ľudskej histórii a úspechoch. Vedci vo svojej tlačovej správe uviedli, že nie je možné synteticky vytvoriť človeka, rastliny a zvieratá len pomocou genetickej informácie, ale v posledných rokoch došlo k významnému pokroku v syntetickej biológii. Ako príklad pokroku v tejto oblasti uviedli vytvorenie syntetickej baktérie v roku 2008.

Z práce iných vieme, že genetický materiál jednoduchých organizmov možno syntetizovať a použiť v existujúcej bunke na vytvorenie životaschopného živého exemplára v laboratóriu,“ povedal Kazansky.

Prekonanie rekordu v tvrdosti

Pamäťové kryštály 5D vyvinuté v Centre optoelektroniky sú držiteľmi Guinnessovho svetového rekordu za najodolnejší materiál na ukladanie dát. Kazansky je uvedený ako jeden z tvorcov tejto látky. Kryštály sa označujú ako 5D, pretože ich metóda kódovania zahŕňa dva optické rozmery a tri priestorové súradnice.

Tieto kryštály môžu uchovávať až 360 terabajtov (TB) informácií približne 13,8 miliardy rokov. Každý terabajt môže uložiť približne 75 miliónov strán dokumentov, pričom 360 TB pojme približne 27 miliárd strán dokumentov. Do kryštálu by sa zmestilo približne 450 000 kníh, pričom každá z nich by mala 200 strán a 350 slov na každej strane.

„Bolo to označené za mimoriadne významný vynález, pretože žiadne iné existujúce pamäťové médium nedokáže tak bezpečne zaistiť, aby boli údaje dostupné aj pre budúce generácie,“ uvádza sa na webovej stránke Guinnessovej knihy rekordov.

Vzácnosť ľudského života a vedomostí

Kazansky uviedol, že v budúcnosti by mohli existovať subjekty, ktoré by mohli tieto kódy využívať, vrátane vyspelých civilizácií, ktoré dosiahli úroveň vyspelosti umožňujúcej interpretovať a rekonštruovať genetické informácie.

Vzhľadom na to, že v dnešných titulkoch novín sa objavujú prebiehajúce konflikty a možnosti rozsiahlych vojen, by práca na zachovaní genetických kódov mohla pomôcť svetovým lídrom zamyslieť sa nad osudom ľudského rodu, dodal Kazansky. „Naša práca poukazuje na krehkosť a vzácnosť ľudského života a vedomostí.“

James Spencer, teológ a autor knihy Useful to God (Užitočný Bohu), povedal, že neverí, že ľudská rasa smeruje k vyhynutiu. „Z biblického a teologického hľadiska vidíme nový vesmír obývaný vykúpeným ľudstvom,“ povedal Spencer pre Epoch Times. Verí vo večný osud ľudstva a jednou z obáv, ktoré by mal v súvislosti s novou skupinou budúcich ľudí, by boli možné rozdiely v ich charaktere.

„Nie je vôbec jasné, či by reštart ľudskej rasy nevyhnutne zahŕňal napríklad uznanie ľudskej dôstojnosti. Z kresťanského teologického hľadiska sú ľudia stvorení na Boží obraz,“ povedal Spencer. „Aj keby bolo možné reštartovať ľudskú rasu prostredníctvom nejakého genetického procesu, nie je jasné, či by kopírovanie genetických vzorcov nevyhnutne viedlo k vytvoreniu rovnakého druhu bytosti. Schopnosť manipulovať s genetikou tak, aby vznikla bytosť materiálne identická s dnešným človekom, nemusí nevyhnutne znamenať, že chápeme alebo dúfame, že skopírujeme ľudskosť tak, ako ju vidíme. Môže sa stať, že budú chýbať niektoré zložky.“

Archív Memory of Mankind (Pamäť ľudstva) je navrhnutý tak, aby sa znovuzrodenie ľudskej rasy mohlo začať objavením kryštálu, povedal Kazansky. Na pomoc tým, ktorí sa pokúsia kryštál nájsť, by sa na mnohých rôznych miestach uložili presné súradnice.

„Hoci je známe, že soľné bane sa pomaly zmenšujú kvôli poddajnosti soľnej horniny, je nepravdepodobné, že by tento proces poškodil samotný archív,“ povedal Kazansky. „Časom môžu niektoré dutiny zostať neporušené, čo sa dá zistiť pomocou špecializovaného zariadenia. Prípadne by prirodzená erózia mohla nakoniec vyniesť archív na povrch aj o milióny rokov.“

Pôvodný článok

Prečítajte si aj