Sobota 5. októbra, 2024
Začiatkom októbra začne v niektorých krajinách EÚ platiť uznesenie Európskej únie o používaní zimných pneumatík (Pexels/ Karolina Kaboompics a De Carlider - Trabajo propio/ CC BY-SA 4.0)
»

Cestujete v zime autom do zahraničia? V niektorých krajinách EÚ môžete mať len pneumatiky 3PMSF

Túto zimu už nebude možné v niektorých krajinách EÚ jazdiť na zimných pneumatikách, ktoré sú označené len symbolom M+S. V týchto krajinách sa budú môcť používať len pneumatiky označené symbolom troch vrcholov so snehovou vločkou, tzv. 3PMSF, čo je skratka pre anglický opis „Three Peak Mountain Snow Flake“.

Ako to bude na Slovensku

Na Slovensku však toto obmedzenie platiť nebude. Zimné pneumatiky sú na SR vo všeobecnosti povinné na vozidlách len v období od 1. novembra do 31. marca, ak je na vozovke súvislá vrstva snehu, ľadu alebo námrazy, alebo ak sa dá predpokladať, že počas jazdy bude takáto vrstva snehu, ľadu alebo námrazy vzhľadom na poveternostné podmienky. Na niektorých úsekoch sú zimné pneumatiky povinné celoročne.

Skratka M+S (Mud and Snow), ktorá znamená „blato a sneh“, je na Slovensku prípustnou zimnou pneumatikou. „Slovenská legislatíva umožňuje vodičom v zimnom období používať: pneumatiky na jazdu na snehu označené horským symbolom (horský štít so snehovou vločkou alebo snehová vločka v horskom štíte s tromi vrcholmi ) ALEBO pneumatiky s označením M+S, M.S alebo M&S. (Ide o pneumatiky s vylepšenými trakčnými vlastnosťami v blate alebo čerstvom alebo roztopenom snehu.),“ uvádza sa na Facebookovej stránke ministerstva vnútra.

Ktoré krajiny EÚ vyžadujú 3PMSF

Na webovej stránke European Consumer Centre sú v zozname krajín, ktoré vyžadujú pneumatiky 3PMSF v zime, uvedené len Francúzsko (od 1. novembra 2024) a Švédsko.

V Nemecku, Bulharsku, Estónsku a Lotyšsku musia mať pneumatiky vyrobené po roku 2018 symbol 3PMSF, ale tieto krajiny povoľujú aj jazdu na starších modeloch bez tohto označenia.

Česká republika, Rakúsko, Chorvátsko, Fínsko, Taliansko, Nórsko, Rumunsko, Srbsko, Slovensko a Slovinsko povoľujú zimné pneumatiky so symbolom M+S a/alebo 3PMSF.

Kde nie sú zimné pneumatiky povinné

Zimné pneumatiky nie sú povinné v krajinách ako Belgicko, Dánsko, Maďarsko, Írsko, Veľká Británia, Grécko, Lichtenštajnsko, Holandsko, Portugalsko, Španielsko, Cyprus a Albánsko.

Napríklad v Poľsku sú pneumatiky 3PMSF odporúčané, ale nie povinné. Na druhej strane Lichtenštajnsko a Švajčiarsko považujú za zimné pneumatiky len pneumatiky 3PMSF, hoci ich zákon pre zimné obdobie nevyžaduje.

Výrobcovia sú od 1. januára 2018 povinní označovať zimné pneumatiky symbolom troch snehových vločiek, pričom samostatný symbol M+S sa už nachádza iba na starších pneumatikách.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj