Sobota 5. októbra, 2024
Policajti pred materskou školou vo švajčiarskom Zürichu, kde muž 1. októbra 2024 zaútočil na niekoľko detí. (Foto: ARND WIEGMANN/AFP via Getty Images)

Šokujúci útok v Zürichu: čínsky občan zadržaný po brutálnom napadnutí detí

V najväčšom švajčiarskom meste Zürich sa v utorok (1. 10.) odohrala tragédia, ktorá šokovala miestne obyvateľstvo. V tichej rezidenčnej štvrti Oerlikon muž ozbrojený nožom zaútočil na tri deti smerujúce do miestnej škôlky. Jedno z nich utrpelo vážne zranenia. Podozrivý, 23-ročný čínsky občan, bol na mieste činu okamžite zadržaný.

Incident sa stal okolo poludnia, keď pracovníčka škôlky sprevádzala niekoľko detí na ceste do zariadenia. Podľa vyhlásenia polície na ne náhle zaútočil muž s nožom.

„Pracovníčka okamžite reagovala a s pomocou okoloidúceho muža útočníka premohla a zadržala až do príchodu polície,ˮ informovala miestna polícia vo vyhlásení.

Zranené deti, všetky vo veku päť rokov, boli okamžite prevezené do nemocnice. Jeden chlapec je v kritickom stave, zatiaľ čo ďalší dvaja utrpeli stredne ťažké zranenia.

 „Počuli sme kričanie detí a potom prišlo množstvo policajtov,ˮ prezradili svedkovia na mieste činu pre miestnu televíznu stanicu TeleZuri.

Zúfalstvo prežívali aj rodičia detí. „Neviem, či je môj syn v poriadku. Polícia ma poslala preč, len mi povedali, že nebol zranený, ale stále ho nemôžem vidieť,ˮ povedal v deň incidentu jeden z otcov pre švajčiarske noviny Blick.

Oerlikon, pokojná štvrť so stromoradím a rodinnými domami, kde sa útok odohral, sa nachádza neďaleko úradu pre migráciu, kde sa vybavujú povolenia pre pobyt cudzincov v krajine. Tento fakt vyvoláva ďalšie otázky o potenciálnom motíve útočníka.

Polícia zabezpečila miesto činu a vyzvala verejnosť k trpezlivosti a k nevytváraniu špekulácií, kým vyšetrovanie neprinesie viac informácií o pozadí tragédie.

Čínsky útočník, ktorý bol vo Švajčiarsku zahraničným študentom, momentálne čelí návrhu na vzatie do vyšetrovacej väzby. Všetky deti sú už mimo ohrozenia života, informovala švajčiarska prokuratúra v stredu.

Prečítajte si aj