Sobota 5. októbra, 2024
Jeden z najväčších archeologických nálezov otvára hrobku cisára, ktorý zjednotil Čínu v Tajomstvách terakotových bojovníkov (Netflix)
»

Tajomstvo terakotových bojovníkov: úžasný archeologický nález

Tento dokumentárny film oživuje dávno mŕtvu čínsku legendu.

Filmový dokument pripomína 50. výročie jedného z najväčších archeologických nálezov na svete: 8 000 detailne prepracovaných figúr terakotových bojovníkov v životnej veľkosti, ukrytých pod obrovskými kopami trávy a blata, ktoré v tichosti strážia jednu z historicky najvýznamnejších čínskych hrobiek.

Režisér James Tovell začína dokument úchvatným, slnkom presvetleným, mimoriadne dlhým záberom Veľkého čínskeho múru. Pre milovníkov čínskej kultúry, tradícií a histórie nebudú úvodné slová herečky (Lusi Jingová) ničím iným ako strhujúcim počúvaním. Rozpráva o dobe pred 2 200 rokmi, keď cisár Qin Shi Huangti bezprecedentným dobytím všetkých šiestich čínskych kráľovstiev vytvoril národ, ktorý dnes poznáme pod názvom Čína. Aby ochránil svoju ríšu, postavil Veľký čínsky múr a nariadil výstavbu veľkolepej hrobky pre svoj posmrtný život. Ďalej herečka pokračuje: „Po jeho smrti sa však dynastia Qin zrútila v chaose a občianskej vojne a miesto jeho veľkolepej hrobky zmizlo z histórie.“ Tovellov úvodný záber zmizne v tme.

Tovell začína príbeh v roku 1974 v provincii Shaanxi. Niekoľko farmárov pri kopaní studne neďaleko hory Li pri meste Xi’an nájde niečo zvláštne. Na pomoc zavolajú mladého archeológa, ktorý, matne oboznámený s históriou regiónu, nedokáže kontrolovať svoje nadšenie. Pod obrovským Huangdiho mauzóleom, ktoré sa rozprestiera na neuveriteľných 19 kilometroch štvorcových, objaví prvú postavu bojovníka.

S čínskymi hercami Tovell rekonštruuje príbehy starovekého kráľovstva plného zrady, palácových intríg, vzbury a jedného prevratu za druhým. Tie sú popretkávané súčasnými objavmi hrobov v hrobke. Zábery súčasných odborníkov, ktorí s úchvatnou starostlivosťou manipulujú s artefaktmi, sa miešajú so zábermi z vykopávok zo 70. rokov 20. storočia z archívov BBC, ITN, Fox News a WTTG.

Historik špecializujúci sa na dynastiu Qin Hui Ming Tak Ted hovorí, že cisár dal postaviť terakotových vojakov, aby ho strážili, ale vnímal ich aj ako akrobatov, ktorí ho zabávali, a tiež ako služobníkov, ktorí mu mali slúžiť s vozmi a koňmi. Jeho hrobka bola celým „terakotovým svetom… aby mu vládol naveky. Hui Ming prirovnal veľkosť tohto miesta k ploche o veľkosti Manhattanu. Fascinujúce je, že každý bojovník nesie výrazné črty tváre a osobnosti. Jeden z reštaurátorov sa považuje za „lekára relikvií“, ktorý vracia postavy k životu, aby sa mohli opäť pripojiť k svojej armáde.

Prečo sa kráľovstvo, ktoré vybudovalo také veľkolepé dedičstvo, tak rýchlo zrútilo? Skúsená archeologička Li Janice Xiuzhen vysvetľuje, že postavy sa nenašli vzpriamené a neporušené, boli rozbité. Keď sa objavia dôkazy o rozsiahlom bezohľadnom ničení, vedci sa vydajú na dlhú cestu, aby zistili, kto a prečo lokalitu zničil. Skúmajú záhadu kniežacieho bojovníka, ktorý bol kráľovsky pochovaný v neďalekej hrobke, obklopený niečím, čo v tom čase muselo byť pokladom.

Ríša zbavená ľudskosti

Pred týmito vykopávkami vychádzala celá história dynastie Qin z 2 000 rokov starého textu Shiji. Z veľkej časti je autorom Sima Qian, ktorý opisuje Huangdiho život a smrť. V texte však do histórie primiešava drámu a beletriu. Historici skúmajúci artefakty z vykopávok tak musia oddeliť Qianove fakty od jeho fikcie.

Tovell využíva detailné zábery na kopáča, ktorý jemne zhŕňa mäkkú zeminu, chráni črepy v potravinovej fólii a odhaľuje časť tváre, končatiny alebo trupu terakotového bojovníka. Nemé sochy začínajú rozprávať svoj príbeh. Reštaurovanie je dôkladné. Opätovné zostavenie jedného bojovníka až zo 400 roztrúsených fragmentov môže trvať roky. Z celkového počtu 8 000 bolo opätovne zostavených len 1 200 bojovníkov.

Archeológovia, forenzní vedci, antropológovia, inžinieri a reštaurátori prejavujú hlbokú úctu k histórii a sú úplne otvorení tomu, akú minulosť objavia, či už zahanbujúcu alebo úctyhodnú. Toto miesto sa nazýva ôsmym divom sveta, avšak jeden odborník spresňuje, že to je zároveň aj miesto obrovského zločinu. Kovové putá naznačujú, že Huangdi v rámci projektu na svoju počesť násilne povolal 700 000 trestancov ako otrockú pracovnú silu a remeselníkov z celej Číny. Ale ako forenzní vedci skladajú dokopy celý príbeh o sebazničujúcom násilí, ktoré obklopovalo mocou opojenú dynastiu, vychádzajú najavo ešte horšie veci.

Jeden z odborníkov pripúšťa, že Huangdi síce zjednotil Čínu a dal jej meno, ale jeho kráľovstvo, ktoré malo trvať 10 000 generácií, pretrvalo sotva 15 rokov po jeho smrti. Text Shiji uvádza, že rod Qin padol, pretože „vládol bez ľudskosti a spravodlivosti“.

S iróniou, čomu už dnešná Čínska komunistická strana asi nerozumie, Lusi Jingová hovorí, že prvý cisár natoľko dbal na svoj veľkolepý posmrtný život, že sa v pozemskom živote ani neobťažoval menovať svojho nástupcu. Odmlčí sa a potom strašidelne dodá: „To je riziko, ak má jeden človek v rukách príliš veľkú moc.“

Film Tajomstvo terakotových bojovníkov (The Secret of the Terracotta Warriors) si môžete pozrieť na Netflixe.

Režisér dokumentárneho filmu: James Tovell

Hodnotenie filmu podľa MPAA: PG-13

Dĺžka filmu: 1 hodina a 17 minút

Dátum vydania: 12. júna 2024

Hodnotenie: 4 hviezdičky z 5

Pôvodný článok

Prečítajte si aj