Štvrtok 19. septembra, 2024
Čínsky minister zahraničných vecí Qin Gang na tlačovej konferencii v mediálnom centre v Pekingu 7. marca 2023 (Lintao Zhang/Getty Images).
»

Diplomati z Číny a Ruska diskutujú o povstaní wagnerovcov, sľúbili si „chrániť vzájomné spoločné záujmy“

Čínsky režim podporuje Rusko pri udržiavaní národnej stability – uviedlo pekinské ministerstvo zahraničných vecí deň po krátkej vzbure žoldnierskej skupiny wagnerovcov.

Vo vyhlásení zverejnenom v nedeľu neskoro večer hovorca pekinského ministerstva zahraničných vecí označil ozbrojené povstanie počas víkendu, ktoré viedol šéf ruskej žoldnierskej skupiny Wagner Jevgenij Prigožin, za „vnútornú záležitosť Ruska“. Hovorca uviedol, že vládnuca Čínska komunistická strana (ČKS) podporuje Rusko pri „udržiavaní národnej stability a dosahovaní rozvoja a prosperity“.

Krátky komentár zaznel po nedeľnom stretnutí čínskeho ministra zahraničných vecí Qin Ganga a námestníka ruského ministra zahraničných vecí Andreja Rudenka v Pekingu.

Podľa záznamu z rokovania pekinského ministerstva zahraničných vecí si obaja najvyšší diplomati „vymenili pohľady na čínsko-ruské vzťahy, ako aj na medzinárodné a regionálne otázky spoločného záujmu“ bez toho, aby ich bližšie špecifikovali.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení uviedlo, že nedeľňajšia diskusia sa týkala konfliktu medzi ruskou armádou a žoldnierskou Wagnerovou skupinou.

„Čínska strana vyjadrila podporu úsiliu vedenia Ruskej federácie o stabilizáciu situácie v krajine v súvislosti s udalosťami z 24. júna a potvrdila svoj záujem o posilnenie súdržnosti a ďalšej prosperity Ruska,“ uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí v ruskojazyčnom prehlásení, ktoré preložila agentúra Reuters.

Pred rokovaním s Qinom sa Rudenko stretol s čínskym námestníkom ministra zahraničných vecí Ma Zhaoxuom, pričom obe strany si prisľúbili posilniť „solidaritu a spoluprácu“, uvádza sa v správe z Pekingu. Obaja vysokí diplomati sa zaviazali „chrániť spoločné záujmy“ v „zložitej a vážnej“ medzinárodnej situácii.

Pri Rudenkovom príchode do Pekingu nebolo jasné, či jeho návšteva v Číne bola reakciou na to, čo sa javilo ako vzbura vedená Prigožinom. Príslušníci žoldnierskej armády Wagner Group dostali v nedeľu príkaz vrátiť sa na svoje základne po tom, ako Prigožin uzavrel dohodu s Kremľom.

Prigožin, ktorý je už približne 20 rokov blízkym spojencom ruského prezidenta Vladimira Putina, už skôr označil tento krok za „pochod za spravodlivosť“ zameraný na zvrhnutie moskovského vojenského vedenia, ktoré obviňuje zo zbytočných strát ruských vojakov.

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko v sobotu uviedol, že má Putinovo požehnanie na sprostredkovanie dohody, ktorá sa skončila zastavením bleskového postupu wagnerovských síl smerom na Moskvu.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov povedal novinárom, že na základe dohody sa Prigožin presťahuje do Bieloruska a trestné obvinenia voči nemu v Rusku budú zrušené. Wagnerovským 

bojovníkom, ktorí sa zúčastnili na ozbrojenej vzbure, nemá podľa dohody hroziť žiadny trest ako uznanie za ich predchádzajúce služby Rusku.

Vzburu pozorne sledovali čínske štátne médiá, hoci sa pred oficiálnymi vyhláseniami zdržali komentárov. Čínsky režim predtým krízu v Moskve nijako nekomentoval, zatiaľ čo západní predstavitelia vrátane amerického prezidenta Joea Bidena uviedli, že situáciu pozorne sledujú.


Z anglického originálu preložili Ondřej Horecký a LS.

Prečítajte si aj