Sobota 5. októbra, 2024
Shreyovi Mehta so svojím otcom Shivangom Mehtom (S láskavým dovolením Allena Jacoba)

9-ročná fotografka zachytila pávy počas hmlistého zimného rána a získala ocenenie Fotograf roka (+Foto)

Úchvatná fotografia pávov počas krásneho zimného rána sa dostala do 60. ročníka súťaže World Wildlife Photography Awards. Snímka nafotená indickým dievčaťom, ktoré chodí len do piatej triedy, sa umiestnila na druhom mieste v kategórii „10 rokov a menej“.

Víťazná snímka Shreyovi Mehtaovej s názvom „V centre pozornosti“ zachytáva siluetu dvoch pávov stojacich uprostred niečoho, čo vyzerá ako tmavý tunel stromov, pričom pozadie osvetľuje úsvit. Začínajúca fotografka nazvala pozoruhodný zlatý odtieň zachytený na svojom obrázku „božským svetlom“.

Na snímke je jasne viditeľná harmónia prírody. Svetlé pozadie ostro kontrastuje s tienistým popredím, akoby ponúkalo nádejnú cestu uprostred zdanlivo neprekonateľných životných výziev.

„O divokej prírode som sa začala učiť, keď som mala asi dva roky, a fotoaparát som vzala do ruky, keď som mala asi šesť rokov,“ povedala Shreyovi pre Epoch Times. „Toto je prvá fotografia, ktorú som doteraz urobila s dvoma objektmi a pri takom dobrom svetle.“

Jej fotografia je jednou z 59 228 prác zo 117 krajín a území, ktoré boli zaslané do súťaže. Cenu si prevezme 8. októbra na slávnostnom ceremoniáli v Prírodovednom múzeu v Londýne.

Príbeh, ktorý stojí za jej veľkolepým víťazstvom, je rovnako zaujímavý ako jej ocenená fotografia.

V centre pozornosti

Ikonická fotografia vznikla minulý rok, keď Shreyovi mala len 9 rokov. Bolo novembrové ráno a ona bola v národnom parku Keoladeo v indickom Bharatpure so svojím 43-ročným otcom Shivangom Mehtom, skúseným fotografom divokej prírody a zakladateľom organizácie Nature Wanderers. Obaja hľadali veľké indické žeriavy, známe aj ako žeriavy sárové.

„Počas nášho hľadania sme narazili na cestu, kde sa zlatisté svetlo miešalo s hmlou a vytváralo zlatisté odtiene stromov s dvoma pávmi uprostred cesty,“ povedala Shreyovi.

Pri pohľade na éterickú scénu mladé dievča rýchlo schmatlo otcov fotoaparát. Keď pripravovala záber, pri ceste sa objavila indická antilopa. Bol to náhodný okamih, povedal jej hrdý otec, pretože antilopa bola prítomná len pol sekundy. Keby Shreyovi nezhotovila fotografiu presne v tom momente, možno by sa jej víťazný záber nepodaril.

„Z uhla, z ktorého fotografovala, bola antilopa (nilgau) dosť výrazná,“ povedal Mehta. „[Antilopa] záberu veľmi pridáva, stojí tam ako publikum.“

Povedal, že rovnakú scénu zachytili aj iní fotografi, ale Shreyovin záber bol iný vďaka širokému záberu.

„Je to záber so silnou atmosférou a definuje typickú zimnú náladu tu v indickom lese,“ povedal. „Existujú určité zábery, ktoré sa výborne hodia na zhotovenie veľkých výtlačkov a môžete si ich jednoducho zavesiť na stenu a stále sa na ne pozerať. Toto je jeden z nich.“

Shreyovi je najmladšou Indkou, ktorá získala takéto ocenenie, a na jej fotografii je hrdo zobrazený aj páv, národný vták Indie.

Shreyovi hovorí, že bola šokovaná, keď sa prvýkrát dozvedela, že jej fotografia má šancu na získanie ceny. Ocenenie zahŕňa návštevu Národného historického múzea v Londýne, kde sa od 11. októbra do 29. júna 2025 uskutoční výstava Fotograf divočiny roka, na ktorej bude prezentovaných 100 fotografií z celého sveta.

„Minulý rok som bola v Národnom historickom múzeu ako turistka, ale tentoraz si tam pôjdem po cenu,“ povedala. Netreba dodávať, že rodina je na Shreyovi hrdá.

„Súťaž World Wildlife Photography Awards je ako [Oscar] v oblasti fotografovania divokej prírody… Takže získať uznanie na tejto platforme, myslím, že to pre ňu bude veľká motivácia a povzbudenie. A nie je to len o nás – je na ňu naozaj hrdá celá krajina.“

Cestovanie kvôli fotografiám

Fotografovanie zaviedlo Shreyovi a jej rodinu na mnohé miesta. Prešla dlhé vzdialenosti, aby zachytila dokonalý záber, a bola svedkom divokej prírody v akcii.

Jej ďalším cieľom je navštíviť so svojím otcom Himaláje a vidieť snežné leopardy. „Ak sa jej to podarí, bude pravdepodobne najmladšou Indkou, ktorá videla snežného leoparda,“ povedal jej otec. Mehta je profesionálny fotograf divokej prírody a snaží sa svoju dcéru naučiť, že fotografovanie je až na druhom mieste za úctou k prírode.

„Stále ju beriem so sebou do terénu, kedykoľvek je to pre ňu možné,“ povedal. „Moja predstava je taká, že by mala len pozorovať prírodu z bezprostrednej vzdialenosti. Mala by sa naučiť rešpektovať prírodu, naučiť sa rešpektovať divokú zver a potom fotografovanie príde automaticky.“

Talentovaná Shreyovi má tip pre ostatné deti s veľkými snami: „Tak ako ja sa venujem svojmu koníčku, ktorým je fotografovanie, aj oni by sa mali venovať [svojmu] koníčku celým srdcom.“

Pôvodný článok

Prečítajte si aj