Sobota 5. októbra, 2024
Hrniec z 19. storočia opravený technikou Kintsugi. (Foto: Guggger / Wikipedia, CC BY-SA 4.0)

Podľa psychoterapeuta je lepšie na vzťahoch pracovať, než páliť mosty. Ako príklad uvádza japonské umenie „kintsugi“

Japonské umenie kintsugi, ktoré spočíva v opravovaní rozbitej keramiky pomocou laku a drahých kovov ako zlato, striebro či platina, prináša hlbšiu filozofiu nielen do sveta umenia, ale aj do našich vzťahov. Tento tradičný prístup nás učí prijímať dočasnosť a nedokonalosť, a namiesto zahadzovania poškodeného predmetu radšej premeniť jeho trhliny na súčasť jeho príbehu. Vzťahy, rovnako ako keramika, môžu prasknúť, no otázka znie, či je lepšie sa pokúsiť ich „opraviťˮ alebo ich úplne ukončiť.

Kintsugi nerieši len funkčnú opravu predmetov, ale vyzdvihuje aj krásu a hodnotu samotnej opravy. Takýto prístup možno podľa psychoterapeuta Amleta Petrarcu Paladiniho aplikovať aj na vzťahy.

„Vzťahy sú často vnímané cez prizmu užitočnosti,“ vysvetľuje psychoterapeut pre časopis La Repubblica. „Často sa sústredíme na to, čo z nich môžeme získať – či už finančnú stabilitu, emocionálnu oporu alebo spoločenské uznanie.“ Podľa psychoterapeuta nás však filozofia kintsugi nabáda, aby sme sa na vzťahy pozerali ako na priestor pre vzájomný rast a hlbšie poznanie seba i druhých.

Prečo je lepšie na vzťahoch pracovať, než páliť mosty

Rovnako ako keramika, aj vzťahy prechádzajú trhlinami, či už v podobe sklamaní, zrady alebo nenaplnených očakávaní. Kľúčom k úspešnému vzťahu je schopnosť si tieto trhliny nielen priznať, ale aj spracovať a opraviť. Kintsugi nás učí, že tieto praskliny sa nemajú skrývať, ale naopak – mali by sa zvýrazniť, pretože práve v nich tkvie skutočná krása a hodnota vzťahu.

Petrarca poznamenáva, že mnohí ľudia po narušení dôvery alebo hádke radšej mlčia, ako by mali čeliť problému. „Takéto skúsenosti v nás žijú, ak ich neprepracujeme,“ hovorí.

Tento proces opravy nie je len symbolickým zlepením kúskov vzťahu. Použitie drahocenných materiálov v kintsugi pripomína, aké dôležité a cenné je úsilie, ktoré do opravy vzťahov vkladáme. Každá oprava nás môže posilniť a vzťah posunúť na novú úroveň. Kintsugi nám tiež pomáha vidieť jedinečnosť trhlín – každá je neopakovateľná, rovnako ako aj vzťahy a ľudia v nich.

„Vedieť, že nás druhý prijíma aj s našimi nedostatkami, je základom dôvery vo vzťahu,ˮ vysvetľuje Petrarca.

Rekonštrukcia našich príbehov

Filozofia kintsugi tiež ponúka nový pohľad na to, ako sa vyrovnať s minulosťou a vzťahovými traumami. Ak vzťah aj napriek úsiliu „zlepiť hoˮ skončí, môžeme si podľa psychoterapeuta z kintsugi vziať ponaučenie do budúcnosti. „Môžeme sa rozhodnúť, či sa pozrieme na minulosť s trpkosťou, alebo prijmeme skúsenosť, opraviac ju v našich spomienkach, aby sme z nej získali nový, pozitívny zmysel.ˮ

Kintsugi nás teda učí, že aj praskliny a zlomeniny vo vzťahoch môžu byť zdrojom sily, krásy a transformácie. Nie je to o tom, aby sme sa vzťahu vzdali pri prvej prekážke, ale o tom, ako tieto prekážky integrovať do spoločného príbehu a nechať ich formovať nás i náš vzťah na novú, silnejšiu úroveň.

Prečítajte si aj