Štvrtok 19. septembra, 2024
Vitamín C, tiež známy ako kyselina askorbová, je nevyhnutný pre rast, vývoj a obnovu všetkých telesných tkanív.

Pre príjem vitamínu C je najlepším prístupom striedmosť

V období chrípky a prechladnutia si mnohí ľudia kupujú výživové doplnky s obsahom vitamínu C, aby znížili pravdepodobnosť ochorenia.

Vitamín C alebo kyselina askorbová je jednou z mnohých vo vode rozpustných živín prirodzene sa nachádzajúcich v ovocí a zelenine. Ide o antioxidant, o ktorom je známe, že dokáže pomôcť predchádzať niektorým chorobám.

Ukázalo sa tiež, že vitamín C zlepšuje imunitný systém, zabraňuje ukladaniu melanínu, napomáha hojeniu rán a bráni vzniku kardiovaskulárnych ochorení či rakoviny.

Čoraz viac ľudí sa rozhoduje pre užívanie doplnkov stravy s obsahom vitamínu C ako súčasť svojho denného stravovacieho režimu. Je teda pravda, že čím viac doplnkov vitamínu C užívate, tým lepšie? Ako ovplyvní dlhodobé užívanie vitamínu C organizmus?

Taiwanský úrad pre potraviny a lieky nedávno odporučil mierny príjem vitamínu C, pričom dospelým sa odporúča denný príjem 100 mg, tehotným ženám 120 mg a dojčiacim matkám 140 mg. Denný príjem ovocia a zeleniny dokáže zabezpečiť dostatočné množstvo vitamínu C.

Avšak nadmerný príjem vitamínu C znižuje jeho vstrebávanie v tele. Nadbytočné množstvo vitamínu C v tele sa vylúči močom a môže spôsobiť závažné žalúdočno-črevné ťažkosti alebo obličkové kamene.

Mnohé prírodné potraviny obsahujú vitamín C. Dospelí, ktorí denne zjedia polovicu guavy alebo kiwi, si takto zabezpečia dostatok vitamínu C na celý deň, a ak chcú viac, môžu získať 200 – 400 mg vitamínu C  jednoducho tým, že si dajú ešte niekoľko druhov čerstvého ovocia a zeleniny.

Konzumácia čerstvého ovocia a zeleniny môže tiež umožniť nášmu telu absorbovať viac fytochemikálií, minerálov, vlákniny a ďalších zložiek, ktoré sú prospešné pre naše zdravie. Preto je konzumácia čerstvého ovocia a zeleniny v našej strave vhodnejšia ako užívanie doplnkov stravy.

Čo sa stane, ak to preženiete?

Výskumy ukazujú, že ak užijete viac ako 3000 mg vitamínu C denne, črevné baktérie zmetabolizujú nevstrebaný vitamín C, čo spôsobí hnačku a spomalenie prenikania živín cez bunky.

Ďalšie vedľajšie účinky môžu byť závažnejšie. Keďže metabolitom vitamínu C je kyselina šťaveľová, môže zvýšiť riziko hyperoxalúrie alebo dokonca spôsobiť obličkové kamene.

Aj keď užívanie nadmerného množstva vitamínu C nad hornú hranicu nie je život ohrozujúce, môže spôsobiť výrazné vedľajšie účinky a nepríjemné pocity.

Okrem toho môže vitamín C interagovať s určitými liekmi, najmä s kardiovaskulárnymi liekmi a liekmi proti rakovine. Preto je dôležité byť opatrný a poradiť sa so svojím lekárom, skôr ako začnete užívať doplnky s týmito liekmi.

Z hľadiska stravovania si môžete na základe vašich preferencií vybrať správne množstvo ovocia na každý deň. Pokiaľ je strava vyvážená a pestrá, nie je potrebné používať ďalšie doplnky vitamínu C.

Príjem vitamínu C prostredníctvom čerstvého ovocia a zeleniny je pre naše telo dostatočný. Častá konzumácia potravín s vysokým obsahom vitamínu C nevedie vo všeobecnosti k žiadnym zdravotným problémom.

Užívanie nadmerného množstva výživových doplnkov s obsahom vitamínu C však môže spôsobiť vedľajšie účinky.


Z pôvodného článku preložil Peter Spolnik.

Prečítajte si aj