Utorok 1. októbra, 2024
Na snímke sídlo Európskej komisie, Brusel, Belgicko. (Zdroj: EmDee / wikipédia)
» ,

EÚ sa snaží obmedziť vstup čínskych technológií v oblasti vodíkovej energie na trh

Európska komisia zverejnila 27. septembra návrh pravidiel pre vodíkové palivá a nové podmienky pre ďalšiu aukciu Európskej únie na vodíkové palivá s podmienkami, ktoré podľa Komisie ochránia európsky trh pred prílišnou závislosťou od čínskej technológie.

Energetické priority EÚ zabezpečujú, aby nízkouhlíkové vodíkové technológie profitovali „z jednoduchšieho pripojenia a prístupu k existujúcej plynovej sieti a zo zliav na cezhraničné a injekčné tarify“, uvádza Komisia.

Vodíková banka EÚ bola zriadená s cieľom stimulovať technológie vodíkovej energie a 3. decembra sa uskutoční ďalšia aukcia, v rámci ktorej sa výrobcom vodíka pridelí až 1,2 miliardy eur.

Komisia uviedla, že budú zavedené nové podmienky „odolnosti“, ktoré od výrobcov vyžadujú, aby „prispievali k diverzifikácii dodávateľského reťazca a vyhýbali sa vytváraniu závislosti od tretej krajiny, ktorá by mohla ohroziť bezpečnosť dodávok elektrolyzérov“. Elektrolyzéry oddeľujú vodík od kyslíka vo vode.

Čína v súčasnosti vyrába viac ako polovicu svetových elektrolyzérov, čo podľa Komisie predstavuje „významné riziko zvýšenej a nezvratnej závislosti EÚ od dovozu elektrolyzérov s pôvodom v Číne, ktoré môže ohroziť bezpečnosť dodávok EÚ“. Aby sa výrobcovia mohli zúčastniť na aukcii, budú musieť obmedziť dodávky častí elektrolyzérov z Číny na maximálne 25 %.

Komisár EÚ Wopke Hoekstra začiatkom tohto mesiaca uviedol obavy miestnych výrobcov, že nemôžu konkurovať lacnejším čínskym výrobkom. „Nasledujúca aukcia bude iná,“ povedal Hoekstra v prejave na Technickej univerzite v holandskom Eindhovene, v ktorom avizoval zmeny pravidiel. „Ak nebude možné zaručiť európsku kybernetickú bezpečnosť a ochranu, ak nebude možné zaručiť bezpečnosť údajov našich ľudí a našich spoločností, spoločnosti nebudú môcť získať podporu.“

Nové podmienky navyše vyžadujú, aby každý projekt mal plán kybernetickej bezpečnosti, ktorý zabezpečí, že prevádzková kontrola a údaje pre každý projekt zostanú v EÚ. Uvádzajú tiež, že je potrebné predložiť informácie o zdroji všetkých výrobcov originálneho vybavenia vrátane toho, či táto výroba využívala zahraničné dotácie.

Hoekstra začiatkom tohto mesiaca novinárom povedal, že cieľom pravidiel kybernetickej bezpečnosti a údajov je zabezpečiť, aby údaje EÚ „neskončili v rukách vlád mimo [Európskej] únie“.

V nových podmienkach sa uvádza, že dovoz, ktorý je „nespravodlivo subvencovaný alebo dumpingový na trhu EÚ“, môže byť prešetrovaný, keďže EÚ začiatkom tohto roka uskutočnila takéto prešetrovanie čínskych elektrických vozidiel a následne zvýšila clá.

EÚ dospela k záveru, že čínsky režim dotoval toto odvetvie až do takej miery, že došlo k nadprodukcii, a že jeho prebytok je dumpingový pre svetové hospodárstvo. Vládnuca Čínska komunistická strana často mobilizuje priemyselné odvetvia s veľkou štátnou finančnou podporou na dosiahnutie strategických cieľov.

Druhé najväčšie hospodárstvo na svete je v kríze, priemyselné odvetvia sú insolventné, zahraničné investície sa rekordne sťahujú a obchodní partneri, ako napríklad EÚ a Spojené štáty, teraz obmedzujú čínsky dovoz novými clami a obmedzeniami z dôvodu kybernetických útokov riadených ČKS, porušovania medzinárodných predpisov a porušovania ľudských práv.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj