Utorok 1. októbra, 2024
Uznesenie Európskej únie o používaní zimných pneumatík vstúpi do platnosti začiatkom októbra (Pexels/ Karolina Kaboompics)
»

Pneumatiky s označením M+S už budú od októbra na snehu nelegálne

Od 1. októbra začne platiť uznesenie Európskej únie o pneumatikách s označením M+S, ktoré sa už nebudú môcť používať ako zimné pneumatiky. Používať sa budú môcť len pneumatiky označené symbolom troch vrcholov so snehovou vločkou, tzv. 3PMSF, čo je skratka pre anglický opis „Three Peak Mountain Snow Flake“.

Zimné pneumatiky sa vo všeobecnosti vyžadujú na vozidlách od 1. novembra do 31. marca len vtedy, ak je na vozovke súvislá vrstva snehu, ľadu alebo námrazy, alebo ak sa dá očakávať, že sa tak stane počas cesty vzhľadom na poveternostné podmienky. Na niektorých úsekoch označených značkou sú zimné pneumatiky povinné celoročne.

Skratka M+S (Mud and Snow), ktorá znamená „blato a sneh“, teda už nebude zimnou pneumatikou. Ak však takéto pneumatiky stále máte, môžete ich legálne používať v „letnom“ období.

Výrobcovia sú povinní označovať zimné pneumatiky symbolom troch snehových vločiek od 1. januára 2018, preto sa oplatí skontrolovať len staršie pneumatiky.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj