Sobota 28. septembra, 2024
Na snímke zľava podpredseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) a minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD). (Zdroj: FB / Andrej Danko - predseda SNS / Erik Tomáš)

SNS: Ministra E. Tomáša kritizujeme za zle pripravenú legislatívu

Predmetom kritiky Slovenskej národnej strany (SNS) je zlá legislatíva, ktorú so svojím tímom pripravil minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD). Prostredníctvom svojej hovorkyne Zuzany Škopcovej to vyhlásili národniari v reakcii na Tomášove vyjadrenia v diskusii STVR Sobotné dialógy.

SNS popierajú ministrove slová o tom, že ataky SNS sú dôsledkom neuspokojených ambícií Andreja Danka získať post predsedu Národnej rady SR. „Kritika SNS voči Erikovi Tomášovi spočíva v tom, že svojou zlou legislatívou spôsobil, že ľudia mali krátený opatrovateľský príspevok. Len preto, že Erik Tomáš pripravil nekvalitnú legislatívu, počas letných mesiacov sa niektorí nedostali k opatrovateľským dávkam. Súčasne Slovenská národná strana kritizuje Erika Tomáša, že zle nastavil 13. dôchodok,“ uviedla Škopcová.

SNS vyzýva ministra na reformu 13. dôchodku. „Tak, aby bol voči dôchodcom spravodlivý, aby ho dostávali tí, ktorí ho v skutočnosti potrebujú,“ uviedla Škopcová, poukazujúc na to, že Tomášom nastavený 13. dôchodok spôsobuje budúci náklad štátu vo výške takmer jednej miliardy eur a dôchodcov pripraví aj o rodičovský príspevok. „SNS v najbližšom období predstaví návrh, ktorý bude systémovo riešiť vyplácanie dôchodku tak, aby nebolo ohrozené,“ dodala Škopcová.

Argumentáciu SNS pri rodičovskom dôchodku i opatrovateľských príspevkoch považuje Tomáš za klamstvo, upozornil pri tom, že krátenie opatrovateľských príspevkov pre opatrovateľov v dôchodkovom veku spôsobil zákon z dielne bývalej vládnej koalície. „Rezort pod mojím vedením, naopak, predložil do parlamentu novelu zákona o sociálnych službách, ktorá vzniknutú situáciu napráva. Ideme zrušiť krátenie všetkých opatrovateľských príspevkov bez ohľadu na príjem odkázaných osôb,“ zdôraznil

V diskusnej relácii Sobotné dialógy Tomáš označil stupňujúce útoky SNS smerom k Hlasu-SD za dôsledok urazenosti predsedu národniarov Andreja Danka, že nedostal post predsedu parlamentu. Podľa podpredsedu Hlasu mal Danko interne povedať, že kým funkciu nedostane, neprestane na Hlas útočiť, a to aj za cenu pádu vlády. Tomáš varuje, že útoky koaličného partnera smerujú aj k zákonom, ktoré vychádzajú z programového vyhlásenia vlády. Nemyslí si však, že súčasná situácia je vládnou krízou, tá by podľa neho nastala až vtedy, keby v parlamente prestali prechádzať zákony.

E. Tomáš: Ataky SNS na Hlas sú dôsledkom urazenosti a „ješitnosti“ Danka

Prečítajte si aj