Sobota 28. septembra, 2024
(Foto: FB / Ozbrojené sily Slovenskej republiky)

Deň ozbrojených síl ponúka ukážky vojenskej techniky aj kultúrny program (+Foto)

Ukážky bojov, vojenskej techniky i prezentáciu práce vojakov a vojačiek ponúka Deň ozbrojených síl, ktorý sa v sobotu koná v Brezovej pod Bradlom. Podujatie sa uskutočňuje aj za účasti prezidenta a hlavného veliteľa Ozbrojených síl (OS) SR Petra Pellegriniho a ministra obrany Roberta Kaliňáka (Smer-SD).

Deň ozbrojených síl sa na Námestí gen. M. R. Štefánika začína slávnostným vojenským nástupom. Pre návštevníkov sú pripravené rôzne statické a dynamické ukážky vojenskej techniky a výzbroje. „Podujatie je určené nadšencom vojenskej techniky, ale aj širokej verejnosti. Okrem vojenských ukážok sme totiž pripravili aj bohatý sprievodný a kultúrny program,“ informoval Kaliňák.

Súčasťou programu bola aj ranná ekumenická omša, ktorú v evanjelickom kostole v Brezovej pod Bradlom celebrovali aj duchovní z ekumenickej služby ozbrojených síl a ozbrojených zborov SR. „Pripravený je aj kultúrny program s vystúpeniami Petra Bažíka, kapely Peter Cmorik Band, Čarovných ostrohov a ďalších. Rodinám s deťmi je určené maľovanie na tvár, prezentácia práce Vojenského historického ústavu a ďalšie atrakcie,“ doplnili organizátori.

Ozbrojené sily pravidelne oslavujú svoj sviatok na konci septembra. „Vtedy si pripomíname prvé ozbrojené vystúpenie za sebaurčenia Slovákov. Práve v okolí Brezovej pod Bradlom zviedli dobrovoľníci pod velením Jána Francisciho 22. septembra 1848 svoju prvú víťaznú bitku,“ pripomenulo ministerstvo obrany.

Prečítajte si aj