Sobota 28. septembra, 2024
Na snímke minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). (Foto: FB / Ministerstvo vnútra SR)

Ministerstvo vnútra: Odporúčaniam GRECO venujeme náležitú pozornosť, k piatku sme plne splnili 3 z 11

Ministerstvo vnútra (MV) SR venuje odporúčaniam protikorupčného orgánu Rady Európy – Skupina štátov proti korupcii (GRECO) pre Slovensko náležitú pozornosť. Rezort je zodpovedný za implementáciu 11 z celkových 21 odporúčaní, ktoré GRECO v rámci 5. kola hodnotenia Slovensku adresovalo. K piatku plne splnil tri odporúčania a štyri odporúčania sú čiastočne splnené. Informoval o tom tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra.

„Zvlášť dôležité je spomenúť, že časť odporúčaní týkajúcich sa oblasti vzdelávania je v súlade s programovým vyhlásením vlády SR a plne implementovaná do rezortu vnútra. Prostredníctvom vzdelávania kladieme dôraz na zvyšovanie odbornosti a informovanosti zamestnancov, s cieľom posilniť integritu a transparentnosť,“ poznamenal rezort.

MV kladie veľký dôraz na zlepšovanie protikorupčného prostredia, ktoré podľa jeho slov stojí na troch pilieroch: spolupráca, vzdelávanie a zvyšovanie informovanosti. Zároveň pokračuje v úzkej spolupráci s Úradom vlády SR, aby zabezpečilo jednotné štandardy v prevencii korupcie naprieč celou štátnou správou.

„Ministerstvo vnútra SR je odhodlané pokračovať v napĺňaní odporúčaní GRECO a dosahovať pokrok, ktorý bude zreteľný nielen na Slovensku, ale aj na medzinárodnej úrovni,“ doplnil rezort.

GRECO v piatok vyzval Slovenskú republiku, aby plne implementovala jeho odporúčania na predchádzanie korupcie a posilňovanie integrity v rámci orgánov ústrednej vlády a polície.

Slovensko by malo podľa výzvy GRECO napríklad prijať kódex správania pre osoby s najvyššími výkonnými funkciami vrátane praktických usmernení a zavedenia náležitého monitorovacieho a vynucovacieho mechanizmu. Tiež by malo posilniť systém majetkových priznaní osôb s najvyššími výkonnými funkciami a policajtov prostredníctvom zverejňovania väčšieho množstva informácií obsiahnutých v priznaniach a zabezpečenia primeraného overovania a uplatňovania sankcií v prípade porušenia.

Prečítajte si aj