Piatok 27. septembra, 2024
Dillon Reeves, siedmak z mesta Warren v Michigane, sa stal hrdinom po tom, čo zachránil školský autobus pred potenciálnou tragédiou.(foto: screenshot YT CBC News: The National)

Chlapec z Michiganu zachránil autobus vďaka tomu, že pri sebe nemal mobilný telefón (+Video)

Dillon Reeves, siedmak z mesta Warren v Michigane, sa stal hrdinom po tom, čo zachránil školský autobus pred potenciálnou tragédiou. Keď vodič autobusu počas jazdy stratil vedomie, Dillon okamžite zareagoval. Prevzal kontrolu nad vozidlom a bezpečne ho zastavil. Zaujímavým detailom, ktorý tento príbeh robí výnimočným, je fakt, že Dillon si situáciu všimol ako jediný – nemal totiž mobilný telefón, ktorý by ho rozptyľoval.

K incidentu došlo 26. apríla minulého roku, keď sa študenti zo školy Lois E. Carter vracali domov. Bezpečnostné zábery z autobusu zachytávajú, ako Dillon vidí vodiča, ktorý skolaboval a autobus začal nebezpečne vybočovať z cesty. Kým ostatní študenti boli zahltení elektronikou, Dillon vstal, chytil volant a stlačil brzdu. „Autobus sa začal vychyľovať z cesty. Jednoducho som vedel, čo mám v tej chvíli urobiť,“ povedal Dillon pre CBS.

Ostatní žiaci si v tej chvíli vôbec nevšimli, že niečo nie je v poriadku. „Mal som v ušiach AirPods,“ povedal jeden z cestujúcich, zatiaľ čo iný dodal: „Pozeral som do telefónu.“ Tretí žiak priznal: „Hral som malú hru na mobile.“

Dillonova rýchla reakcia zabránila možnej havárii, pričom jeho výkrik „ Zavolajte niekto 911! Hneď!“ okamžite upútal pozornosť ostatných. Zatiaľ čo študenti kričali v panike, Dillon si udržal chladnú hlavu a autobus bezpečne zastavil. Vodičovi sa neskôr dostalo potrebnej lekárskej starostlivosti a deti boli prevezené domov náhradným autobusom.

Dillonovi rodičia, Steve a Ireta Reevesovci, neskôr prezradili, že synov zásah považujú za dôkaz, že ich rozhodnutie nedovoliť mu vlastniť mobilný telefón sa ukázalo ako správne. „Čo iné budete robiť, keď nemáte telefón? Pozeráte sa na ľudí, všímate si veci, pozeráte von oknom,“ povedal Dillonov otec Steve pre CBS. „Je to veľmi silná lekcia. Možno aj lekcia, ktorá môže zmeniť svet.“

Dillonovi rozhodnutie jeho rodičov neprekáža. Keď sa ho reportéri spýtali, čo si myslí o tom, že mu ešte dlhší čas nekúpia telefón, iba s úsmevom povedal: „Moji rodičia sú staromódni.“

Dillonov hrdinský čin si okamžite získal pozornosť na sociálnych sieťach aj v médiách. Táto príhoda dodnes vyvoláva otázky o vplyve technológií na naše každodenné životy, najmä pokiaľ ide o deti.

Prečítajte si aj