Piatok 27. septembra, 2024
(Foto: Europol)

Medzinárodná operácia proti obchodovaniu s umením zaistila kultúrne predmety v hodnote stoviek tisíc eur (+Foto)

Vyšetrovatelia z 25 krajín spojili svoje sily v boji proti nelegálnemu obchodovaniu s kultúrnym dedičstvom ľudstva. Objavili zlaté skýtske poklady a ďalšie hodnotné predmety ako mince, amfory, hroty šípov a kopijí.

V rámci nedávno ukončenej medzinárodnej operácie Europolu a Interpolu pod krycím názvom Pandora VIII bolo zatknutých 85 obchodníkov s umením a kupcov, informuje Europol. Počas akcie sa zaistilo 6 400 predmetov kultúrnej hodnoty, z ktorých boli niektoré ukradnuté, zatiaľ čo iné artefakty hľadali nového majiteľa na nelegálnom trhu. Podľa Europolu uskutočnili orgány činné v trestnom konaní prehľadávanie európskych letísk, prístavov, hraničných priechodov, aukčných domov a múzeí. Pátralo sa aj na internete, pričom vyše 6 000 online kontrol viedlo k nájdeniu ďalších 580 ukradnutých predmetov.

Na základe operácie bolo v príslušných krajinách začatých približne 113 trestných a 137 správnych konaní. Očakáva sa, že by prebiehajúce vyšetrovania mohli viesť k ďalším zatknutiam alebo objavom cenných predmetov.

Medzi zúčastnenými krajinami boli aj Česko, Rakúsko, Chorvátsko, Ukrajina, Poľsko, Francúzsko, Nemecko, Španielsko, Spojené kráľovstvo a ďalšie krajiny.

Uverejnený bol aj krátky zoznam najzaujímavejších získaných predmetov:

Španielska polícia v spolupráci s ukrajinskou bezpečnostnou službou zaistila 11 zlatých predmetov skýtskej kultúry v hodnote viac ako 60 miliónov eur prepašovaných z Ukrajiny do Španielska. Taktiež odhalila súkromnú zbierku v počte 350 archeologických predmetov.

Rumunská polícia objavila drevený ikonostas z rokov 1850-1880 odcudzený z kostola v Rumunsku.

(Foto: Europol)

Bulharským colníkom sa podarilo zaistiť 432 starovekých mincí počas ich pašovania do Francúzska.

Grécka polícia zadržala 43 starovekých amfor a zatkla dve osoby.

Poľská polícia po online kontrole obchodu so starožitnosťami vypátrala 229 predmetov, z ktorých niektoré boli vyrobené zo slonoviny a ich celková hodnota sa odhaduje na 140 000 eur.

Talianska polícia našla v online predaji maľbu, ktorá by po potvrdení pravosti mohla mať hodnotu 150 000 eur. Zaistených bolo tiež viac ako 2 000 fragmentov keramických predmetov predávaných online, ako sú hroty šípov a oštepov z obdobia neolitu a doby bronzovej.

(Foto: Europol)

Francúzi zadržali na parížskom letisku nelegálne vyvezený obraz vietnamského umelca Mai Thứ (1906 – 1980) s odhadovanou hodnotou 167 440 eur.

Česká polícia v spolupráci s medzinárodnými partnermi prešetrila predaj niekoľkých odcudzených historických predmetov. Bola medzi nimi napríklad drevená socha svätého Bartolomeja odcudzená v roku 1994 z Kaplnky Poslednej večere v Římove (datovaná medzi roky 1658 až 1660). Po zaistení bola vrátená pôvodnému majiteľovi.

Prečítajte si aj