Piatok 27. septembra, 2024
Ruský prezident Vladimir Putin 14. júna 2024 v Moskve na pôde ruského ministerstva zahraničných vecí. (Foto: NATALIA KOLESNIKOVA/AFP cez Getty Images)

Rusko uvažuje o povolení použitia jadrových zbraní proti stúpencom Ukrajiny

Rusko zvažuje zmenu svojej doktríny, ktorá by mu umožnila použiť jadrové zbrane proti jadrovým mocnostiam podporujúcim štáty, ktoré zaútočia na Rusko.

Ruský prezident Vladimir Putin 25. septembra povedal, že Rusko by mohlo použiť jadrové zbrane, ak by bolo napadnuté konvenčnými raketami, a môže považovať akýkoľvek útok podporovaný jadrovou mocnosťou za spoločný útok útočníka a štátu, ktorý ho podporuje.

„Navrhuje sa, aby sa agresia proti Rusku zo strany akéhokoľvek štátu bez jadrových zbraní, ale s účasťou alebo podporou štátu s jadrovými zbraňami, považovala za ich spoločný útok na Ruskú federáciu,“ povedal Putin počas zasadnutia Bezpečnostnej rady Ruska 25. septembra.

Toto vyhlásenie prišlo len deň predtým, ako sa mal prezident Joe Biden stretnúť s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským po skončení Valného zhromaždenia OSN v New Yorku.

Očakáva sa, že Zelenskyj predloží Bidenovi návrh plánu na ukončenie vojny a opäť vyzve Spojené štáty, aby umožnili Ukrajine používať americké rakety na údery hlboko na ruskom území. Bidenova administratíva doteraz odmietala povoliť Ukrajine používať americké zbrane na útočné údery na ruské územie, namiesto toho povolila len údery krátkeho dosahu na vojenské ciele.

Ruský prezident dodal, že jadrový úder by mohol byť nariadený v reakcii na hromadný útok „strategických alebo taktických lietadiel, krížových rakiet, bezpilotných lietadiel, hypersonických a iných lietadiel“. Rusko si tiež vyhradilo právo použiť jadrové zbrane, ak by sa jeho spojenec Bielorusko stalo predmetom takejto agresie, a to aj konvenčnými zbraňami, povedal Putin.

Súčasná zverejnená ruská jadrová doktrína, stanovená v roku 2020, umožňuje Rusku použiť jadrové zbrane v prípade jadrového útoku nepriateľa alebo konvenčného útoku, ktorý ohrozuje existenciu štátu.

V tejto súvislosti ruskí predstavitelia naznačili, že vojna s Ukrajinou vstupuje do nebezpečnej fázy, keďže niektoré ukrajinské sily sa držia na okupovanom území v ruskej Kurskej oblasti a Ukrajina stráca niekoľko kľúčových miest na juhovýchode.

Zelenskyj preto vyzval Západ, aby nerešpektoval „červené línie“ Ruska a umožnil mu zasiahnuť hlboko na ruskom území. Putin aj Biden naznačili, že takýto postup by mohol vyvolať konflikt medzi NATO a Ruskom, ktorý by mohol prerásť do novej svetovej vojny.

Rusko a Spojené štáty spoločne kontrolujú takmer 90 % jadrových hlavíc na svete. Putin povedal, že udržiavanie moderných jadrových zbraní v rámci triády pozemných, námorných a vzdušných kapacít „zostáva najdôležitejšou zárukou zaistenia bezpečnosti nášho štátu a občanov, nástrojom na udržanie strategickej parity a rovnováhy síl vo svete“.

Nedávno tiež povedal, že Rusko nebude testovať nové jadrové zbrane, pokiaľ sa testovania zdržia aj Spojené štáty.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj