Piatok 27. septembra, 2024
Ilustračná fotografia: (foto: freepik.com)

Polovica mladých ľudí ľutuje vznik niektorých sociálnych sietí (Prieskum)

Hoci mladí dospelí vo veku 18-27 rokov vyrastali so sociálnymi sieťami, takmer polovica z nich dnes vyjadruje ľútosť nad tým, že niektoré z týchto platforiem vôbec vznikli. Tento paradoxný postoj odráža zložitosť vzťahu medzi mladými ľuďmi a digitálnymi technológiami, ktoré formovali ich životy. Na jednej strane im poskytujú zábavu a možnosti spojenia s inými, na druhej strane však vyvolávajú pocity izolácie, závislosti a negatívne ovplyvňujú ich duševné zdravie.

Podľa prieskumu organizácie The Harris Poll, ktorý bol vykonaný v spolupráci so sociálnym psychológom Jonathanom Haidtom, si 47 % respondentov vo veku od 18 do 27 rokov želá, aby TikTok nikdy neexistoval, 43 % by bolo radšej bez Snapchatu a až 50 % ľutuje vznik X (predtým Twitter). V porovnaní s týmito platformami sú YouTube (15 %), Netflix (17 %) a samotný internet (17 %) vnímané oveľa pozitívnejšie. Tento rozpor naznačuje, že hoci mladá generácia oceňuje prínos technológií pre ich životy, sú si zároveň vedomí ich tienistých stránok.

Závislosť alebo zábava?

Sociálne siete majú pre mnohých mladých ľudí dvojaký význam. Väčšina z nich (94 %) ich používa ako zdroj zábavy a spôsob, ako zostať v kontakte s priateľmi a rodinou. Tento pozitívny aspekt však balansuje s menej priaznivými skúsenosťami. Až 82 % respondentov priznáva, že sociálne médiá sú návykové, pričom 57 % ich spája s pocitom nudy a 57 % dokonca aj s pocitom izolácie. Vynára sa tak otázka: Prečo mladí ľudia pokračujú v používaní platforiem, ktoré im spôsobujú negatívne pocity?

Jedným z vysvetlení môže byť sila zvyku. Pre mnohých respondentov je kontrolovanie sociálnych médií každodennou rutinou. Až 69 % respondentov uviedlo, že používa sociálne siete na „zabitie času“. Tento stereotypný obraz „scrollovania“, často bez cieľa, zjavne odráža, ako sa sociálne médiá stali neoddeliteľnou, no nie vždy prospešnou súčasťou ich života.

Vplyv na zdravie: Viac škody než úžitku?

Postoje mladých dospelých k sociálnym médiám sú ešte zložitejšie, keď sa pozrieme na ich dopad na zdravie. Až 45 % respondentov tvrdí, že sociálne siete pozitívne ovplyvnili ich emocionálne zdravie, no takmer rovnako veľká skupina (37 %) tvrdí opak. Podobné rozpory sú aj v oblasti behaviorálneho zdravia, kde 42 % mladých ľudí hlási negatívny vplyv. Zaujímavé je, že ženy majú tendenciu vnímať sociálne médiá ako škodlivejšie v porovnaní s mužmi.

Z týchto výsledkov vyplýva, že hoci sociálne siete prinášajú mnohým užívateľom pozitívne emocionálne a spoločenské výhody, pre nemalú časť používateľov sú zdrojom stresu, úzkosti a pocitov osamelosti. Navyše, len 33 % respondentov si myslí, že sociálne médiá mali pozitívny vplyv na ich generáciu, zatiaľ čo až 59 % sa domnieva, že ich ovplyvnili negatívne. Toto alarmujúce číslo naznačuje, že spoločenské a kultúrne dôsledky sociálnych médií môžu byť oveľa hlbšie, než sa pôvodne predpokladalo.

Protikladné názory na obmedzenia a regulácie

Aj keď mnohí mladí dospelí priznávajú negatívny vplyv sociálnych sietí, postoje k legislatívnym a inštitucionálnym obmedzeniam sa líšia. Značná väčšina (69 %) podporuje zákon, ktorý by vyžadoval od sociálnych sietí vytvorenie „detských bezpečných“ účtov pre užívateľov mladších ako 18 rokov. Avšak, keď ide o úplný zákaz používania sociálnych médií pre mladistvých do 16 rokov, podpora už nie je taká jednoznačná. Len 36 % respondentov by takýto zákaz podporilo, zatiaľ čo 44 % by bolo proti.

Podobné rozpory sa ukazujú aj v otázke používania smartfónov. Hoci 79 % respondentov nesúhlasí s myšlienkou, že by smartfóny nikdy nemali byť vynájdené, mnohí sú otvorení obmedzeniam zo strany rodičov a škôl. Šesť z desiatich mladých ľudí podporuje obmedzenie prístupu detí k smartfónom do stredoškolského veku, pričom 45 % by tento krok urobilo aj vo vlastnej rodine. Navyše, 44 % mladých dospelých podporuje zavedenie pravidiel „bez mobilov“ v školách.

Potrebujeme reformu digitálneho prostredia?

Prieskum organizácie The Harris Poll odhalil zložité a často protichodné názory respondetov na sociálne médiá a smartfóny. Hoci tieto technológie priniesli zábavu, komunikáciu a nové možnosti, mnoho mladých ľudí si je vedomých ich negatívnych účinkov na zdravie, správanie a spoločnosť. Napriek tomu, že väčšina mladých ľudí podporuje určité formy obmedzení, úplný zákaz alebo drastické regulácie sa stretávajú s menšou podporou.

Je zrejmé, že súčasná generácia je pripravená diskutovať o reformách digitálneho prostredia, ale zároveň si uvedomuje, že riešenia musia byť premyslené a vyvážené. Boj proti digitálnej závislosti a ochrana duševného zdravia je výzvou, ktorá bude v nasledujúcich rokoch nevyhnutne vyžadovať nové prístupy a pravidlá.

Tento prieskum bol uskutočnený online v Spojených štátoch organizáciou The Harris Poll v období od 8. augusta 2024 do 15. augusta 2024 a zahrnul 1 006 dospelých vo veku 18-27 rokov.

Prečítajte si aj