Piatok 27. septembra, 2024
Ilustračný obrázok Foto: freepik

České ministerstvo spravodlivosti predstavilo certifikát proti pedofilom

Český minister spravodlivosti Pavel Blažek predstavil v utorok 24. septembra v Poslaneckej snemovni tzv. detský certifikát. Ide o výpis z Registra trestov, ktorý bude vydávaný ako doklad bezúhonnosti pre žiadateľov o prácu s deťmi.

„Zvláštny výpis z Registra trestov má zabrániť sexuálnym násilníkom v práci s deťmi. U osôb, ktoré sa dopustili trestného činu, v dôsledku ktorého môžu predstavovať riziko pre prácu s deťmi, bude informácia o odsúdení obsiahnutá v tomto osobitnom výpise,“ uviedol Blažek (ODS) na svojom profile na X.

Minister predložil svoj návrh, ako má tento špeciálny výpis z Registra trestov vyzerať, na stretnutí s poslancami snemovného Podvýboru pre problematiku domáceho a sexuálneho násilia.

„Som rada, že na základe našich výziev a žiadostí ministerstvo vypočulo požiadavku na spätný zápis do registra. Je to zásadná zmena a posun, bez ktorého by celá úprava nedávala žiadny zmysel,“ uviedla podľa tlačovej správy ministerstva predsedníčky Podvýboru pre problematiku domáceho a sexuálneho násilia Tatiana Malá (ANO).

Podvýbor s návrhom súhlasil a ministerstvo tak môže pracovať na konečnej verzii návrhu. Paragrafové znenie by sa malo dostať do Poslaneckej snemovne „najneskôr do konca januára 2025“, sľubuje predsedníčka.

Malá doplnila, že diskusie sa ešte povedú ohľadom dĺžky zápisu do detského certifikátu a o zozname spáchaných trestných činov, ktoré sa budú zapisovať do registra automaticky.

Poslankyňa Mária Jílková (KDU-ČSL) zdôraznila, že nejde o opatrenie, ktoré by do budúcnosti zabránilo všetkým sexuálnym a násilným činom na deťoch, ale že ide o dôležitý preventívny krok k tomu, aby s deťmi nemohli pracovať ľudia, ktorí im môžu ublížiť.

„Zásadnú zodpovednosť budú mať rodičia, ktorí takto budú môcť požadovať od organizácií a jednotlivcoch doloženie ich bezúhonnosti. Zároveň zápis v detskom certifikáte odradí potenciálnych páchateľov od snahy pracovať s deťmi,“ povedala po rokovaní Jílková.

Detský certifikát bude možné získať rovnakými spôsobmi ako bežný výpis z Registra trestu, t.j. na Czechpointoch, na Registri trestov alebo cez Portál občana.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj