Piatok 27. septembra, 2024
(Zľava) člen predsedníctva Progresívneho Slovenska (PS) a expert na verejné financie Štefan Kišš, predseda PS Michal Šimečka, predseda KDH Milan Majerský, člen predsedníctva KDH a ekonomický expert Jozef Hajko, minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD), predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD), štátny tajomník Ministerstva financií SR Radovan Majerský a vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) počas rokovania na Úrade vlády SR v Bratislave v utorok 24. septembra 2024. (FOTO TASR - Jaroslav Novák)

Stretnutie Fica s opozíciou: Premiér tvrdí, že od PS a KDH nepočul nič konkrétne. Opozícia pochybuje o jeho dobrých úmysloch

Vládna koalícia a ministerstvo financií pracujú na konsolidácii verejných financií už od marca. Po tom, čo vláda pred týždňom schválila jej konkrétnu podobu, sa premiér Fico rozhodol prizvať na konzultácie aj opozíciu. Pozvanie dostali všetci predsedovia opozičných strán s výnimkou Igora Matoviča. Témou stretnutia boli konsolidačné opatrenia. PS a KDH prejavili ochotu zúčastniť sa debaty a predložili svoje návrhy na zlepšenie stabilizácie verejných financií. SaS diskusiu odmietla. Opozičné strany zároveň vyjadrili pochybnosti o zámeroch vlády a o tom, či sa vážne zaujíma o ich myšlienky k zlepšeniu situácie. Podľa premiéra je účasť opozičných politikov na stretnutí dôkazom, že potrebu konsolidácie schvaľujú, avšak nepredostreli žiadny konkrétny návrh na jej vhodnejšie realizovanie.

Na stretnutie s vládou išli len 2 opozičné strany

V utorok (24. 9.) sa na podnet predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD) uskutočnilo stretnutie lídrov dvoch opozičných strán s predstaviteľmi vlády – premiérom, ministrom financií Ladislavom Kamenickým a vicepremiérom Robertom Kaliňákom (obaja Smer-SD). Témou okrúhleho stola na Úrade vlády SR bol konsolidačný balíček opatrení, ktorý len minulý týždeň vláda predstavila a schválila. Z troch pozvaných opozičných strán prejavili ochotu zúčastniť sa debaty len PS a KDH.

„Keďže patríte ku kritikom obsahu navrhovanej vládnej konsolidácie, dovoľujem si Vás ako predseda vlády SR pozvať na stretnutie spoločne s predstaviteľmi Ministerstva financií SR,“ napísal Fico v otvorenom liste, ktorý zdieľal na sociálnej sieti. Dodal, že vláda je presvedčená, že predkladá finančne, ekonomicky a sociálne vyváženú stratégiu konsolidácie.

Predstavitelia PS prišli podľa vlastných slov na úrad vlády v očakávaní, že ich premiér oboznámi s konečnou podobou konsolidácie. „Po prvé, nech premiér jasne povie, aká bude finálna podoba konsolidácie. Je nevkusné voči všetkým ľuďom, ktorí sa obávajú, čo bude budúci rok, že stále po mesiacoch a mesiacoch nevedia povedať, čo reálne bude schválené,“ predostrel líder strany Michal Šimečka na tlačovej konferencii ešte pred rokovaním. 

Šimečka sa stretnutia zúčastnil len týždeň potom, čo bol odvolaný z postu podpredsedu Národnej rady (NR) SR práve na žiadosť strany Smer a SNS. Avšak podľa jeho slov, ak by pozvánku neprijal, premiér Fico by to mohol verejne interpretovať ako odmietanie dialógu zo strany PS.

Predstavitelia SaS sa rozhodli pozvánku odmietnuť. Ako dôvod uviedli, že doteraz vládny kabinet nepotreboval o konsolidačných návrhoch s nikým z opozície rokovať a až teraz, keď zažívajú tlak verejnej nespokojnosti a rozhorčenia, pozývajú za stôl aj druhú stranu politického spektra. „Ak tam padnú nejaké návrhy alebo niečo, tak (premiér) bude klamať o tom, že opozícia sa pridáva k tomuto zdražovaniu. Ak tam nepadnú žiadne návrhy, tak bude rozprávať, že opozícia nemá žiadne riešenia,“ uviedol predseda SaS Branislav Gröhling. Bývalá ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS) poznamenala, že nechápe, prečo sa stretnutia zúčastnili ďalšie opozičné strany, keď vláda už balík schválila a parlament o ňom má rozhodnúť v zrýchlenom konaní.

Hnutie Slovensko s expremiérom Igorom Matovičom na stretnutie pozvané nebolo. Matovič členom vlády vytkol, že sebe zvýšili platy a ľuďom dane. Súčasne kritizoval aj strany SaS a PS za to, že Ficovi umožnili návrat na pozíciu premiéra, keď spoločne „povalili“ predchádzajúcu Hegerovú vládu.

PS navrhlo šetriť najprv na vláde a ministerstvách

Predseda PS sa stretnutia zúčastnil spoločne s ekonomickým expertom strany Štefanom Kiššom. Po rokovaní uviedol, že premiér zvolal stretnutie ako zámienku, aby mohol presunúť zodpovednosť za konsolidáciu na opozíciu. „Veľmi dúfal, že na dnešné stretnutie neprídeme. Celé tri roky by nám potom vykrikoval, ako sme sa ho zľakli. Ako sme sa vykašľali na krajinu. Ale pomýlil sa, na toto mu naozaj neskočíme,“ poznamenal Šimečka. Následne verejnosť ubezpečil, že „Ficovu drahotu a jeho asociálne opatrenia“ neodobrí. 

Šimečka zároveň dodal, že vláde predostreli vlastný návrh, aby kabinet najprv ušetril výdavky, ktoré nadmerne míňa na prevádzkovaní ministerstiev. Apelovalo na predsedu vlády a ministrov, aby pristúpili k zníženiu vlastných platov. Vyzvali na zrušenie premiérovej doživotnej renty a navrhli odvolať ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú (Hlas-SD).

Vláda má podľa PS hľadať úspory najmä v štáte, má šetriť najskôr na sebe, čo pri aktuálnom nastavení konsolidácie tvorí 5 % z konsolidačného balíčka. „Premiérovi sme to týmto spôsobom tlmočili, aj sme mu hovorili dokonca konkrétne veci, ktoré by ministri mali robiť, aby sa usporilo aj dlhodobo. Neprišla však žiadna odpoveď, žiadna reakcia na to, ako by to robili alebo že by to vôbec chceli robiť. Naopak, iba chcú ľuďom brať peniaze na zvýšené DPH,“ uviedol Šimečka.

Podľa jeho slov je konsolidácia o miliardu vyššia, než je skutočne potrebné. Domnieva sa, že si premiér vytvára rezervu na nápady koaličných strán.

KDH prinieslo 5 návrhov

Kresťanskí demokrati na rokovanie priniesli päť vlastných návrhov, ako konsolidačný balíček vylepšiť. Jedným z nich je zníženie počtu zamestnancov verejného sektoru o 10 %. Ďalej hovorili o zlepšovaní výberu daní a predaji prebytočného štátneho majetku.

Šéf strany Milan Majerský po stretnutí priblížil, že za okrúhlym stolom sa zúčastnené strany vzájomne počúvali. „Loptička je teraz na strane vlády,“ zhodnotil a kriticky pripomenul, že vláda sa s opozíciou o konsolidácii nezhovárala skôr.

Ekonomický expert strany Jozef Hajko pripomenul, že KDH má problém s konsolidačným balíčkom, pretože šetriť musia hlavne občania. „Nevidíme tam ochotu, aby štát šetril na sebe,“ uzavrel.

Podľa Fica a Kamenického nebola opozícia dostatočne pripravená

Premiér Fico sa pred stretnutím okolo okrúhleho stola vyjadril, že vládny kabinet zváži konštruktívne postrehy a nápady od opozície. Prítomnosť zástupcov PS a KDH interpretoval ako ich uznanie, že vláda nemá inú možnosť a musí pristúpiť k avizovaným nepopulárnym krokom. „To, že páni prišli, je dôkaz, že si uvedomujú potrebu konsolidácie,“ zhodnotil Fico na tlačovej konferencii po rokovaní.

Premiér a minister Kamenický sa zhodne vyslovili, že opozícia počas stretnutia nepredostrela žiadne konkrétne plány. Podľa slov ministra prišli politici opozície na rokovanie nedostatočne pripravení. „Ja by som ich ku konsolidácii aj zavolal, ale dnes na stretnutí povedali, že oni majú ku konsolidácii inú filozofiu. Keď som sa opýtal na konkrétne opatrenia, habkali,“ dôvodil po stretnutí šéf financií.

Premiér vyhlásil, že od nich nepočul „nič konkrétne“. Podľa neho opozičné strany nemajú ani potuchy, ako by sa zachovali na ich mieste. „Chcel som to počuť na vlastné uši, či sú ozaj takí nepripravení. Oni absolútne nevedia,“ skonštatoval Fico na adresu zástupcov PS a KDH.

Premiér pripustil mierne zmeny v konsolidačných opatreniach

Premiér s ministrom financií skritizovali aj návrh na prepúšťanie zamestnancov verejného sektora, čo by sa podľa nich dotklo aj učiteľov a policajtov. Kamenický mal počas rokovania naviac vyzvať ekonomického experta PS Kišša, aby mu dal zoznam 20 % zamestnancov rezortu financií, ktorých má prepustiť. Uviedol, že Kišš nereagoval.

Mierne úpravy už odprezentovaných konsolidačných opatrení však premiér nevylúčil. „Máme 79 hlasov, ešte budeme musieť počúvať názory od poslancov vládnej koalície. To sú drobnosti, ktoré sa točia okolo veľkého diela,“ skonštatoval.

Dodal, že zmeny možno očakávať v určení sadzby DPH na knihy a ubytovanie. „Ešte sa stále otvára otázka, že či pokiaľ ide o ubytovanie, nemáme ísť do päťpercentnej DPH, pretože my sme dali päťpercentnú DPH len na gastro, ale ubytovanie sme z tohto vyradili preč. To sú dve drobnosti, ktoré sa dajú vyriešiť cez pozmeňujúce návrhy,“ ozrejmil. Premiér chce, aby parlament konsolidačné opatrenia prerokoval čo najskôr, ideálne ešte v septembri.

Prečítajte si aj