Piatok 27. septembra, 2024
Dvaja bývalí príslušníci Štátnej bezpečnosti Jiří Karásek (vľavo) a Václav Sklenář (vpravo) na Obvodnom súde pre Prahu 1 počas rokovania o dohode o vine a treste, 23. septembra 2024, Praha. Dvaja bývalí príslušníci Štátnej bezpečnosti podľa polície v roku 1983 vyvíjali činnosť na rozloženie kapely Pražský výběr (Screenshot/ iDNES.tv)

Bývalí príslušníci ŠtB dostali podmienku a pokutu za rozloženie kapely Pražský výběr

Dvaja bývalí príslušníci Štátnej tajnej bezpečnosti (ŠtB) dostali dvojročný podmienečný trest a pokutu za činnosť vedúcu k rozpadu hudobnej skupiny Pražský výběr, informoval v pondelok Český rozhlas. Obaja obžalovaní sa k svojej vine priznali.

Sedemdesiatpäťročný Jiří Karásek a šesťdesiatdeväťročný Václav Sklenář pracovali podľa verdiktu ako náčelník a starší referent ŠtB. Podľa rozhlasu mali na starosti sledovanie ľudí, ktorí vystupovali proti vtedajšiemu komunistickému režimu. Skupinu Pražský výběr si zvolili kvôli jej prominentnému postaveniu v tom čase. Svojím pôsobením totiž ovplyvňovala mnoho ďalších ľudí.

Obžalovaní mali tlačiť na agentúry, aby skupine neumožnili vystupovať a tvoriť ani v Československu, ani v zahraničí, naživo ani v médiách. Nesmela ani vydávať hudobné albumy či single. Členovia skupiny prišli o umeleckú kvalifikáciu a nesmeli ďalej vystupovať.

Predsedníčka trestného senátu Anežka Pudilová v pondelok uviedla, že tresty sú mierne, k čomu prispelo aj to, že sa obaja muži k svojej vine „postavili čelom“ a priznali, píše Český rozhlas, ktorý bol na pojednávaní prítomný.

Muži mali podľa rozsudku porušiť vtedajšiu ústavu, menovite články zaručujúce právo na prácu a odmenu, právo na slobodu a právo na zachovanie listového tajomstva. Svojím konaním členom skupiny úplne zmenili život. Tí kvôli nim stratili prácu aj spoločenský status.

Na pojednávaní súdu sa zúčastnili aj členovia skupiny Michael Kocáb, Michal Pavlíček a Vilém Čok. „Trest vôbec nezodpovedá miere zavinenia,“ vyhlásil podľa rozhlasu v súdnej sieni Kocáb a dodal: „Páni nám výrazne zničili našu mladosť. Nikdy sme sa z toho nespamätali.“

„Po 42 rokoch aspoň morálna satisfakcia,“ komentoval v pondelok na svojom facebookovom profile Viliam Čok.

Po skončení rokovania Kocáb doplnil, že je s obžalobou spokojný. Peňažné tresty síce označil za smiešne, ale poznamenal, že fakt, že sa bývalí eštebáci priznali k spáchaniu trestného činu, považuje aj po rokoch za „veľkú satisfakciu“. Podľa rozhlasu dodal, že ani jeden z členov skupiny netúži po uväznení oboch seniorov.

Čo sa týka pokuty, Karásek má zaplatiť 18-tisíc českých korún, Sklenár zhruba 15- tisíc.

Pražský výběr dostal zákaz vystupovania v roku 1983. O tri roky neskôr sa členovia skupiny dali znova dohromady pod názvom Výběr. Po revolúcii skupina vystupovala sporadicky, výraznejšie koncertovala až po roku 2000.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj