Štvrtok 19. septembra, 2024
Igor Matovič na stretnutí Višehradskej skupiny (V4) v poľskom Krakove 17. februára 2021(Photo by BARTOSZ SIEDLIK/AFP via Getty Images)
»

Aké majetky uvádzajú slovenskí top politici? 1. časť: Igor Matovič

Nadácia zastavme korupciu (NZK) v spolupráci s portálmi Finstat.sk a Transparex.sk pripravila analýzy majetkových pomerov lídrov politických strán s najväčšími šancami dostať sa do parlamentu.

Líder OĽANO je podľa majetkového priznania stále bezdomovcom, zatiaľ čo jeho manželka Pavlína vlastní viacero nehnuteľností. Naposledy získala nový dom v Trnave, dokončený v roku 2020.

Podľa NZK sa finančná situácia Matovičovcov výrazne zlepšila v roku 2019, keďže Igor Matovič neuviedol pôžičky, ktoré spomínal vo svojom majetkovom priznaní predošlý rok. Podľa NZK malo ísť o pôžičky presahujúce 16 800 eur. 

Hotel Trnavan

Manželka expremiéra vlastní Hotel Trnavan evidujúci straty od roku 2017, ktorý nemá žiadnych zamestnancov. Matovič vysvetlil, že firma sa nezaoberá výnosným podnikaním a vlastní iba starú nehnuteľnosť. Snažia sa ju postupne rekonštruovať.

V roku 2019 vložila do hotela Pavlína Matovičová 2,1 milióna eur. Na otázku NZK, odkiaľ na to vzali financie, Igor Matovič odpovedal: „Za roky podnikania zaplatila rodina Igora Matoviča približne 18 miliónov eur daní a odvodov. Preto je logické, že pochádzali z riadne zdaneného príjmu z podnikania.”

Do roku 2017 vlastnila Pavlína Matovičová aj firmu Regionpress. Firma bola mimoriadne úspešná minulý rok, keď prekonala čiastku 12 miliónov eur. Od roku 2017 v nej ale Matovičovci oficiálne nefigurujú.

Kauza Arca

Manželka predsedu OĽANO tiež investovala 600-tisíc eur do skupiny Arca Capital, tá však zbankrotovala a investori tak stratili svoje vklady.

Ján Čarnogurský, advokát niekoľkých drobných investorov, ktorí prišli o svoje peniaze, situáciu vo februári 2021 popísal takto: „Pani Pavlínka Matovičová je taktiež investorkou. V spoločnosti Arca Investments mala uložených 600-tisíc eur. Podľa našich informácií jej bola celá suma nedávno vyplatená, dokonca aj s výnosom, na úkor ostatných drobných veriteľov.“ A dodal: „Jej manžel, pán Matovič, nebude premiérom večne.“

Igor Matovič na obvinenia reagoval so slovami: „Pravda je taká, že moja manželka nikdy nemala vložené jedno jediné euro vo firme Arca Capital.“ Potom vysvetlil, že manželka má 600-tisíc eur uložených v Arca Investments a na peniaze stále čaká.

NZK uvádza, že Matovičova situácia sa od jeho nástupu na post ministra financií výrazne nezmenila.

Prečítajte si aj