Piatok 27. septembra, 2024
Ministerský predseda Woidke (vpravo) vyhráva voľby v Brandenbursku. Počas volebnej kampane sa dištancoval od Olafa Scholza (vľavo) (Odd Andersen/ AFP via Getty Images)

„SPD vyhráva, pretože Scholz sa skrýva“ – zahraničné médiá o voľbách v Brandenbursku

Zahraničná tlač pozorne sledovala krajinské voľby v Brandenbursku, aby zistila, aké je politické smerovanie Nemecka. Takmer všetky médiá sa sústredili na to, aký význam by mohli mať tieto regionálne voľby pre kancelára Scholza. Najčastejším titulkom bolo: „Scholzovi sociálni demokrati odrážajú pravicových extrémistov v Nemecku“.

Americkú tlačovú agentúru Associated Press možno uviesť ako reprezentanta prevažnej väčšiny zahraničných komentátorov: Zahraničie sa zaujíma o rastúcu popularitu, ktorý zažívajú „extrémne strany v Nemecku“. To „vyvoláva obavy v zahraničí“, keďže ide o najväčšiu krajinu Európskej únie a člena NATO.

Poľsko: „Skutočnosť, že SPD vyhráva, keď sa Scholz skrýva, nie je pre neho dobrou správou.“

Poľský spravodajský časopis Polytika priniesol titulok: „Nemecko je čoraz nestabilnejšie“. Hoci SPD získala najviac hlasov, „pozícia kancelára Olafa Scholza je stále veľmi slabá. Scholz si však verí,“ tvrdí presvedčivo Polytika.

Rzeczpospolita“, druhý najväčší celoštátny denník v Poľsku, sa ako prvý venoval AfD. Jeho prvá veta znela: „AfD v Brandenbursku nezvíťazila. Je však silná vo východnom Nemecku.“ Až potom položila otázku „o budúcnosti kancelára Olafa Scholza“: „Nie je jasné, ako výsledky v Brandenbursku ovplyvnia osud kancelára Scholza. Niektorí v SPD by ho chceli nahradiť najpopulárnejším politikom strany a najpopulárnejším politikom Nemecka vôbec – ministrom obrany Borisom Pistoriusom, aspoň ako kandidátom na kancelára. Ministerský predseda Brandenburska (a líder SPD Dietmar Woidke, pozn. prekl.) si neželal, aby po jeho boku vo volebnej kampani stál kancelár Olaf Scholz, ktorý žije v Brandenbursku. Skutočnosť, že SPD môže v krajine zvíťaziť, keď sa Scholz skrýva, nie je pre neho dobrou správou.“

Podľa denníka Rzeczpospolita je výsledok AfD „stále znepokojujúcim varovaním“ pre „nemecké elity“. „Politika spolkovej vlády a hlavnej opozičnej strany CDU v oblasti prisťahovalectva a vojny na Ukrajine nenachádza pochopenie u väčšiny Brandenburčanov. Proruská aliancia Sahry-Wagenknechtovej (BSW) bude hrať kľúčovú úlohu pri zostavovaní novej vlády Brandenburska. Počas volebnej kampane zastávala prinajmenšom rovnako proruské názory ako AfD. Pre BSW bolo najdôležitejšie heslo „mier“, t. j. ukončenie vojny a dodávok nemeckých zbraní Ukrajine. AfD sa sústredila na radikálne xenofóbne heslá vrátane hesiel namierených proti utečencom z Ukrajiny.“

Taliansko: Vykúpenie pre Scholza

Najväčší taliansky denník „Corriere della Sera“ priniesol titulok: „Prekvapenie v Brandenbursku: Scholzovo vykúpenie“. Pokračoval: „Na rozdiel od všetkých prieskumov je SPD kancelára Olafa Scholza v krajinských voľbách na prvom mieste s 31 % pred AfD. Tento vzostup sa nepripisuje ani tak Olafovi Scholzovi ako ministerskému predsedovi Dietmarovi Woidkemu.“

Španielsko: Zmiernenie preťaženia kancelára

Politicky ľavicovo orientovaný katalánsky denník „La Vanguardia“ z Barcelony priniesol titulok: „Sociálna demokracia porazila krajnú pravicu vo voľbách v Brandenburgu“. A ďalej: „Scholzova strana si udržala štát, ktorý spravuje od roku 1990, čím sa zmiernilo preťaženie kancelára.“

Brandenburská SPD teraz „svojím tesným víťazstvom poskytla oslabenému spolkovému kancelárovi Olafovi Scholzovi obrovskú úľavu“. Dietmar Woidke vďaka svojej veľkej popularite „zachránil stranu aj kancelára“. Scholz bol vraj „neefektívny pri riešení sporov“ vo svojej vláde.

Aj druhý najväčší španielsky denník „El Mundo“ poukazuje na to, že Woidke sa Scholzovi počas volebnej kampane vyhýbal: „Muž z Brandenburgu nechcel mať nič spoločné s kancelárom ani s ničím, čo by mu mohlo pripomínať jeho vládnu koalíciu v Berlíne. Scholz prikývol. Nikdy sa neobjavil po jeho boku, dokonca ani ako kancelár, ale skôr len ako diskrétny poslanec Bundestagu za Brandenbursko. Namiesto veľkých pódií navštevoval obchody, vinotéku a pekáreň.“

Internetový spravodajský portál „El Confidencial“ priniesol titulok: „Scholz odvrátil mečbal“. „Návrat sociálnych demokratov“ poskytol „vláde kancelára Scholza trochu pokoja“. SPD sa podarilo získať hlasy znepokojených Nemcov. Uvedomili si, „že AfD v posledných mesiacoch vo voľbách vo východných regiónoch krajiny prudko vzrástla“.

Francúzsko: Oddychový čas pre Scholza

Francúzska zahraničná televízna stanica „France 24“, ktorá so svojím širokým dosahom v Afrike zohráva rozhodujúcu úlohu pri formovaní obrazu tamojšej Európy, sa tiež zamerala na „obranu SPD pred AfD“: „Scholzovi sociálni demokrati odrážajú pravicových extrémistov v Nemecku“, napísala pod titulkom „France 24“ v online článku o voľbách.

Predstavuje to „vzácnu chvíľu oddychu pre Scholzovu bojujúcu koaličnú vládu, ktorá sa rok pred celoštátnymi voľbami prepadla v prieskumoch verejnej mienky“.

Veľká Británia: Návrat

Ľavicový denník „The Guardian“ sa raduje: „Zdá sa, že SPD Olafa Scholza sa vrátila“. Krajinské voľby boli všeobecne vnímané ako „referendum o spolkovej vláde Olafa Scholza pred parlamentnými voľbami na jeseň budúceho roka“.

SPD sa podarilo „na poslednú chvíľu“ získať späť „vedenie protiimigračných populistov“. Bolo však „znepokojujúce, že Woidkeho víťazstvo bolo spôsobené tým, že vylúčil Scholza namiesto toho, aby ho chválil“.

Britská štátna televízia BBC chcela zrejme do jedného titulku svojej online správy zabaliť dva aspekty volieb. Preto znie trochu zmätočne: „Nemec Scholz unikol víťazstvu krajnej pravice v domovskej krajine“. A ďalej: „Zdá sa, že nemecký kancelár len o vlások unikol poníženiu“. Jeho strana sa „postavila krajnej pravici v jeho domovskej krajine“. Približne dva milióny voličov v Brandenbursku „mu možno dali vzácny politický záchranný pás“.

Londýnsky denník Financial Times sa domnieva, že volebný výsledok je pre Olafa Scholza „nečakanou úľavou“. A je presvedčený: „Zmierni to tlak na kancelára, ktorého ratingy v posledných mesiacoch prudko klesli a je podľa prieskumov verejnej mienky najnepopulárnejším kancelárom od znovuzjednotenia. Zjavný úspech SPD v Brandenbursku však pravdepodobne nepovedie k lepším výsledkom v celom Nemecku,“ domnieva sa Financial Times.

USA: Brandenbursko ako donut

Popredné americké médiá New York Times v predbežnej správe z 22. septembra začali vysvetľovať svojim čitateľom geografickú polohu Brandenburska: „Obklopuje Berlín ako donut,“ hovorí najväčší americký denník zjednodušene o regióne. Podľa New York Times by voľby mohli „ovplyvniť stabilitu vlády kancelára Olafa Scholza“. Už 28. augusta New York Times stigmatizoval všetkých východných Nemcov a vyjadril svoje presvedčenie: „Východ v Nemecku stúpa a s ním aj politický extrémizmus.“

Podľa tlačovej agentúry Reuters „úspech SPD by mohol Scholzovi uľaviť od vnútrostraníckych diskusií o jeho vhodnosti ako kandidáta na kancelára v budúcoročných septembrových parlamentných voľbách, keďže je u voličov nepopulárny“.

Dodal: „Je však nepravdepodobné, že by to pre neho a jeho stranu znamenalo výraznú vzpruhu, keďže populárny súčasný ministerský predseda za SPD Dietmar Woidke sa počas volebnej kampane od Scholza dištancoval a kritizoval politiku spolkovej vlády. Tri štvrtiny tých, ktorí volili SPD, tak neurobili z presvedčenia, ale aby odrazili AfD,“ zopakovala prieskum ARD agentúra Reuters.

Popredný spravodajský server „Bloomberg“ píše: „Sociálni demokrati Olafa Scholza odrazili krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko a pravdepodobne sa udržia pri moci vo východnej spolkovej krajine Brandenbursko, čím ušetrili kancelára a jeho stranu ďalšieho zahanbujúceho volebného neúspechu.“ Výsledkom volieb v Brandenbursku SPD „ukončila sériu smutných vystúpení strany v krajinských voľbách“.

Blízky východ

Katarský národný televízny kanál Al-Jazeera, ktorý možno vďaka jeho širokému záberu považovať aj za popredné arabské médium, tiež konštatuje, že volebný výsledok dáva Scholzovi „oddychový čas“.

Internetová platforma Times of Israel sa zameriava na naratív AfD, pre ktorú je „migrácia“ hlavným problémom Nemcov. Times of Israel cituje voliča z Postupimu: “Ľudia vždy hovoria o integrácii a hovoria, že nie sú spokojní s tým, čo sa deje. Samozrejme, že musíme ľuďom pomáhať, ale nemôžeme ich prijať príliš veľa.“

Pokračuje: „AfD protestuje nielen proti migrantom, islamu a multikulturalizmu, ale spochybňuje aj klimatické zmeny a zastáva proruský postoj k vojne na Ukrajine.“

O autorovi:
Tom Goeller je novinár, amerikanista a politológ. Pracoval ako korešpondent vo Washingtone, D.C., a v Berlíne, okrem iného pre noviny „The Washington Times“ v americkom hlavnom meste. Od apríla 2024 píše okrem iného pre denník Epoch Times.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj