Utorok 1. októbra, 2024
Prezident Emmanuel Macron pri národnom okrúhlom stole o diplomacii na ministerstve zahraničných vecí v Paríži 16. marca 2023 (MICHEL EULER/POOL/AFP via Getty Images)

Francúzsko vytvorilo stredopravú vládu, Macron zablokoval ľavicové vedenie

Francúzsky prezident Emmanuel Macron 21. septembra oznámil vytvorenie novej vlády po dvoch mesiacoch patovej situácie, ktorá nastala po júnových predčasných voľbách.

Nový 39-členný kabinet je zložený prevažne z centristických a pravicových politikov, čo signalizuje posun doprava, keďže Macron vymenoval do kľúčových pozícií členov konzervatívnej strany Republikáni.

Macron vymenoval za nového predsedu vlády krajiny pravicového politika Michela Barniera, člena strany Republikáni a bývalého vyjednávača Európskej únie pre brexit.

Stalo sa tak napriek tomu, že ľavicová koalícia Nový ľudový front (NFP) získala v júnových voľbách najviac parlamentných kresiel. NFP nedosiahla väčšinu potrebnú na zostavenie vlády a Macron odmietol vytvorenie ľavicovej vlády s tým, že by to ohrozilo „inštitucionálnu stabilitu“.

V rámci nových nominácií Macron vymenoval do kabinetu 10 politikov zo strany Republikáni, pričom za nového ministra vnútra bol vymenovaný Bruno Retailleau známy svojimi tvrdými pravicovými názormi. Bude dohliadať na sporné otázky v krajine vrátane národnej bezpečnosti, presadzovania práva a prisťahovalectva.

„Francúzi očakávajú od verejných činiteľov len jedno: výsledky. Preto som tu, aby som konal s jediným heslom: obnoviť poriadok, aby sa zabezpečila harmónia,“ uviedol Retailleau na sociálnej sieti X.

Macron si ponechal svojich najbližších spojencov na ďalších kľúčových pozíciách vrátane Sebastiena Lecornua, ktorý zostane ministrom obrany, a Jeana-Noela Barrota, odchádzajúceho ministra pre európske záležitosti, ktorý bol vymenovaný za ministra zahraničných vecí.

Post ministra financií získal 33-ročný Antoine Armand, člen Macronovej strany Renesancia. Armand sľúbil, že prioritou bude zvrchovanosť Francúzska, ekologická transformácia a kúpna sila.

„Obrovská česť byť vymenovaný za ministra hospodárstva, financií a priemyslu. Ďakujem prezidentovi republiky a predsedovi vlády za ich dôveru,“ uviedol Armand na X.

Rezort verejných financií, o ktorý sa delí s novým ministrom pre rozpočet Laurentom Saint-Martinom, bude čeliť náročnej úlohe zostaviť do januára návrh zákona o rozpočte, keďže Francúzsko zápasí so špirálovito rastúcim deficitom.

Jediným ľavicovým politikom, ktorý sa dostal do kabinetu, bol Didier Migaud vymenovaný za ministra spravodlivosti.

Barnier v televíznom rozhovore 7. septembra po svojom vymenovaní za predsedu vlády povedal, že bude rešpektovať hlasy „všetkých politických síl“.

Politici z NFP už vyhlásili, že Barnierovu vládu napadnú vlastným návrhom na vyslovenie nedôvery. Macron však argumentoval, že takýto návrh by nezískal dostatočnú podporu.

Ľavicovo orientovaný Jean-Luc Melenchon, líder strany La France Insoumise, označil nový kabinet za „vládu porazených v parlamentných voľbách“. Na X povedal, že krajina by sa mala „zbaviť“ kabinetu s tým, že nemá „ani legitimitu, ani budúcnosť“.

Jordan Bardella, líder pravicovej strany Národné združenie, tiež kritizoval novú zostavu ako vládu „bez budúcnosti“ a povedal, že znamená „návrat macronizmu zadnými dverami“.

Z predčasných volieb nevzišla žiadna skupina s jasnou väčšinou, pričom hlasy boli rovnomerne rozdelené medzi NFP, Macronovu centristickú politickú stranu Renesancia a Národné združenie.

Ľavicová koalícia, do ktorej patria La France Insoumise, Socialistická strana, Ekológovia a Francúzska komunistická strana, vznikla ako výsledok politickej aliancie a bola na poslednú chvíľu vytvorená 10. júna po víťazstve Národného združenia vo voľbách do Európskeho parlamentu.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj