Sobota 28. septembra, 2024
Pohľadnica stará 121 rokov dorazila na miesto určenia po tom, čo bola odoslaná v roku 1903 (So súhlasom Swansea Building Society)

Pohľadnica odoslaná v roku 1903 konečne dorazila na adresu po viac než 120 rokoch

121 je dlhý čas. Pre slečnu Lydiu Daviesovú to bolo príliš dlho na to, aby dostala pohľadnicu, ktorá jej bola adresovaná v roku 1903. Prišla na jej miesto – do tej istej starej budovy dnes – 16. augusta 2024, teda o celých 121 rokov neskôr.

Na pohľadnici vytlačenej čiernou farbou je zimná scéna so zasneženými horami, jeleňom prechádzajúcim cez spadnutý kmeň a jazerom odrážajúcim hviezdnu nočnú oblohu. Na zadnej strane je atramentovým perom napísané meno príjemcu spolu s adresou: 11 Cradock Street, Swansea.

Dnes už v tejto starej budove vo Walese nie je bývanie, ale hypotekárna kancelária Swansea Building Society, založená v roku 1923, ktorá obýva adresu vrátane ulice Cradock 11. Keď poštou prišla historická pohľadnica, zamestnanci boli prekvapení.

„Objavila sa úplne nečakane v piatok,“ uviedol v tlačovej správe Henry Darby, zodpovedný za marketing a komunikáciu spoločnosti. „Poštár prišiel k dverám ako zvyčajne s množstvom listov týkajúcich sa hypoték a sporenia, a keď ich jeden z manažérov triedil, na stôl spadla táto pohľadnica – bez obálky, bez lístka, len tak, ako bola.“

Darby si všimol, že známka kráľa Eduarda VII. sa dokonale hodí k poštovej pečiatke z roku 1903. Nemohli sa dočkať, kým si prečítajú slová načmárané bokom na zadnej strane v časti určenej na komunikáciu, hoci nie úplne čitateľné:

„Drahá L. Nemohol som, bolo nemožné získať ten pár. Veľmi ma to mrzí, ale dúfam, že si to doma užívaš. Mám teraz asi 10 [šilingov] vreckového, keď nepočítam cestovné na vlak, takže sa mám dobre,“ stálo v ňom. V správe sa ďalej osobitne spomínalo: „Spomeňte si na mňa slečna Gilbertová + John s láskou všetkým z Ewartu.“

Zamestnanci sa o pohľadnicu zaujímali a začali pátrať po jej posolstve a pôvode. Zdá sa, že bola odoslaná z Fishguardu v grófstve Pembrokeshire, uvádza sa v tlačovej správe. Zdá sa, že odkazuje na niečo – „ten pár“ – čomu odosielateľ aj príjemca rozumeli, ale nebolo to bližšie špecifikované.

Náhle objavenie 121 rokov starej pohľadnice prinútilo spoločnosť začať na sociálnych sieťach pátrať a hľadať akékoľvek informácie o slečne Lýdii Daviesovej alebo o jej histórii.

„Adresa je správna,“ povedal Darby. „Ale je to o 121 rokov neskôr, než sa predpokladalo. Je to vlastne divoké; trochu strašidelné. Na pečiatke je kráľ Eduard, ktorý bol kráľom od roku 1901 do roku 1910, a podľa rukopisu a jazyka je hneď poznať, že je to veľmi dobové.“

Dodal, že by sa rád dozvedel viac o tom, aký bol život na Cradock Street pred 121 rokmi. Z archívov zatiaľ zistili, že tu kedysi stáli tradičné domy, ktoré boli neskôr zbombardované. Kancelária je prestavaná, ale adresa zostala rovnaká.

Pri hlbšom pátraní zamestnanci odhalili, že predstavenia takých osobností, ako bol Oscar Wilde, sa už v 60. rokoch 19. storočia konali priamo cez ulicu v Albert Hall. Mohla Daviesová, ktorá tu zrejme kedysi bývala, navštíviť nejaké predstavenie?

K otázke, ako pohľadnica upadla do zabudnutia a objavila sa až po viac ako sto rokoch, hovorkyňa Kráľovskej pošty údajne uviedla nasledujúce:

„Je pravdepodobné, že táto pohľadnica bola vrátená späť do nášho systému, namiesto toho, aby sa na viac ako sto rokov stratila v pošte. Pokiaľ je zásielka v našom systéme, máme povinnosť ju doručiť na správnu adresu.“

Pôvodný článok

Prečítajte si aj