Piatok 27. septembra, 2024
Ilustračný obrázok (foto: freepik.com)

Zem čoskoro získa nového vesmírneho spoločníka. Na oblohe sa objaví druhá „Luna“ 

Od 29. septembra do 25. novembra sa naša planéta stane domovom pre dva „mesiace“. K Mesiacu, stálemu satelitu Zeme,  sa na necelé dva mesiace pridá asteroid s názvom 2024 PT5.

Vedcom zo systému ATLAS , financovaného NASA, sa podarilo objaviť asteroid 2024 PT5. Tento objav urobili pomocou prístroja umiestneného v Južnej Afrike.

Asteroid následne sledovali odborníci z Universidad Complutense de Madrid, ktorí po 21 dňoch pozorovania určili jeho budúcu dráhu. 

Asteroid veľkosti nákladného auta sa stane mini-lunou

Asteroid 2024 PT5, ktorý bol objavený 8. augusta 2024, je malé vesmírne teleso s priemerom okolo 10 metrov – zhruba veľkosti nákladného auta. Tento relatívne malý objekt sa na 56,6 dní dostane do gravitačného vplyvu Zeme, ktorá ho dočasne „prichytí“ na obežnú dráhu. Počas tohto obdobia sa asteroid stane tzv. mini-lunou, čo znamená, že naša planéta bude mať technicky dve „Luny“.

Asteroid 2024 PT5 patrí do skupiny asteroidov s názvom Arjuna, ktoré majú veľmi podobné obežné dráhy ako Zem. Ak sa takýto asteroid dostatočne priblíži k našej planéte, môže byť dočasne zachytený jej gravitáciou a začne okolo nej obiehať – presne to sa stane s asteroidom 2024 PT5.

Viditeľný voľným okom? Žiaľ, nie

Aj keď predstava dvoch „Lún“ na nočnej oblohe znie ako úžasný úkaz, asteroid 2024 PT5 nebude možné vidieť voľným okom. Jeho jasnosť je príliš slabá – s absolútnou magnitúdou 27,6 je takmer neviditeľný dokonca aj pre väčšinu amatérskych teleskopov. Na jeho pozorovanie budú potrebné profesionálne astronomické prístroje.

Aj keď takáto mini-luna nie je bežným úkazom, nejde o nič, čo by sa nestalo už v minulosti. Podobný fenomén nastal v roku 1981, keď Zem dočasne zachytila asteroid 2022 NX1. Tieto udalosti poskytujú vedcom neoceniteľnú príležitosť na bližšie štúdium malých telies, ktoré sa pohybujú v blízkosti Zeme, ako aj na lepšie porozumenie gravitačných interakcií v slnečnej sústave.

Čo čaká asteroid 2024 PT5 ďalej?

Po skončení svojej misie ako mini-luna Zeme, opustí 2024 PT5 našu obežnú dráhu a bude pokračovať v ceste vesmírom. No neodchádza nadobro – astronómovia predpovedajú, že sa k nám vráti už v januári 2025, a ďalší prelet očakávajú aj v roku 2055.

Aj keď tento úkaz nebude možné vidieť voľným okom, asteroid 2024 PT5 ako dočasný spoločník Zeme predstavuje fascinujúci astronomický jav. Pripomína nám, že vesmír, ktorý nás obklopuje, je plný prekvapení a neustále poskytuje nové príležitosti na objavovanie a štúdium.

Prečítajte si aj