Piatok 27. septembra, 2024
Jadrová elektráreň Exelon Three Mile Island (Foto: Constellation Energy / Wikipedia, CC BY-SA 4.0 )

Odstavená jadrová elektráreň sa opäť sprevádzkuje kvôli potrebám Microsoftu

Spoločnosti Constellation Energy a Microsoft podpísali v piatok 20. septembra dohodu o zásobovaní elektrinou, vďaka ktorej sa obnoví prevádzka v jadrovej elektrárni Three Mile Island v americkej Pensylvánii. IT gigant totiž potrebuje dostatok elektriny pre svoje dátové centrá.

Digitálne spoločnosti potrebujú čoraz viac elektriny na poháňanie svojich dátových centier a zároveň ich tlačia ich vlastné klimatické sľuby. Z tohto pohľadu je jadrová energia vhodnou cestou, ako splniť oba ciele.

„Jadrové elektrárne sú jedinými zdrojmi energie, ktoré môžu trvalo plniť tento sľub“, uviedol vo vyhlásení výkonný riaditeľ Constellation Energy Joe Dominguez.

V elektrárni Three Mile Island došlo v roku 1979 k havárii, pri ktorej sa čiastočne roztavil jeden z dvoch jadrových reaktorov. Incident viedol k sprísneniu bezpečnostných predpisov a na viac ako dvadsať rokov k zastaveniu výstavby nových jadrových kapacít. Atómová energia získala u americkej verejnosti vďaka nehode zlé renomé.

Blok, ktorý nebol roztavený, bol v prevádzke do roku 2019. Jeho plánované oživenie by stálo podľa vyjadrenia spoločnosti Constellation okolo 1,6 miliardy dolárov, pričom reaktor by mal byť spustený do roku 2028.

Aby k tomu však došlo, majiteľ musí najskôr získať povolenie od úradov na federálnej, štátnej i miestnej úrovni. Reuters poznamenáva, že spoločnosť ešte ani nepodala žiadosť o reštart u Komisie pre jadrový dohľad (NRC).

„Je na spoločnosti Constellation, aby odôvodnila opätovné spustenie. My sme pripravení rokovať so spoločnosťou o ďalších krokoch,“ povedal hovorca komisie Scott Burnell.

Spoločnosť Constellation uviedla, že očakáva, že proces preskúmania NRC bude dokončený v roku 2027. Firma zároveň dúfa, že sa jej podarí získať podporu federálnej vlády.

Spotreba rastie

Na náročné úlohy ako umelá inteligencia (UI) alebo cloud computing je potrebná nepretržitá a spoľahlivá dostupnosť elektriny. Jadrová energia na rozdiel od solárnej alebo veternej to dokáže poskytnúť a zároveň ide o nízkoemisný zdroj, ktorý nekoliduje s klimatickými záväzkami digitálnych firiem.

Podľa výročnej správy o životnom prostredí spoločnosti Google vzrástli uhlíkové emisie firmy za 5 rokov takmer o 50 %. To je v rozpore s jej cieľmi, podľa ktorých by sa mali znížiť do roku 2030 na polovicu a elektrina má pochádzať iba z tzv. čistých zdrojov, kam sa dnes už radí aj jadro. Tiež Microsoft ide opačným smerom. Vo fiškálnom roku 2023 spôsobil približne o 30 % vyššie emisie ako v roku 2020.

Najväčší podiel na uhlíkovej stope digitálnych gigantov tvoria dátové centrá. Dátové centrá spotrebovali v roku 2022 17 gigawattov elektriny, teda asi 4 % celkovej spotreby v USA. Predpokladá sa, že sa do roku 2030 toto číslo zdvojnásobí na 35 gigawattov.

Podľa Medzinárodnej energetickej agentúry dnes svetové dátové centrá využívajú približne 1 % svetovej elektriny. Avšak vzhľadom na rozmach odvetvia umelej inteligencie agentúra odhaduje, že by to už v roku 2026 mohlo byť 10-krát viac elektriny ako vlani.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj