Utorok 1. októbra, 2024
Ilustračné foto (Pixabay/ HuiOng)

Spoznajte zdravotné výhody natto: japonského tajomstva dlhovekosti

Natto si dnes získava pozornosť ako moderné zdravé jedlo. Ide o tradičný japonský pokrm z fermentovaných sojových bôbov. Japonsko patrí medzi krajiny s najvyššou dĺžkou života na svete. Jedným z tajomstiev dlhovekosti jeho obyvateľov je práve konzumácia natto.

Štúdia uverejnená v časopise BMJ, zahŕňajúca viac ako 90 000 japonských účastníkov, ukázala, že pravidelní konzumenti natto mali väčšiu pravdepodobnosť dlhšieho života, s nižším rizikom úmrtnosti na kardiovaskulárne ochorenia. V porovnaní s tými, ktorí natto nejedli, sa u pravidelných konzumentov znížilo riziko úmrtnosti na kardiovaskulárne ochorenia o 21 – 24 %.

Natto ponúka množstvo zdravotných výhod vrátane:

  • Prevencie arteriosklerózy, mozgového infarktu a infarktu myokardu
  • Účinkov proti starnutiu
  • Zlepšenia pamäte
  • Prevencie osteoporózy
  • Prevencie rakoviny
  • Zlepšenia zdravia pokožky
  • Ochrany pred prechladnutím a otravou jedlom
  • Podpory zdravia tráviaceho traktu
  • Chudnutia

Prečo má natto tieto zdravotné benfity a aké opatrenia treba pri jeho konzumácii dodržiavať?

Výnimočné zdravé jedlo

Zdravotné účinky natto úzko súvisia s jeho jedinečným výrobným procesom. Vyrába sa varením sójových bôbov v pare a ich následným zabalením do slamy, čím sa udržiava špecifická teplota, ktorá umožňuje prirodzeným baktériám Bacillus natto v slame fermentovať bôby. Japonci konzumujú natto už viac ako 1 000 rokov. Metóda jeho výroby je podobná metóde výroby čínskych fermentovaných sójových bôbov (douchi), ktoré sú tiež známe svojimi zdraviu prospešnými účinkami.

Najcharakteristickejšou vlastnosťou natto sú jeho lepkavé vlákna. Tie vznikajú z polyméru kyseliny glutámovej syntetizovanej baktériou Bacillus natto zo sójových bôbov. Vlákna pomáhajú chrániť sliznicu žalúdka, uľahčujú hladký prechod potravy a zvyškov cez črevá a podporujú vylučovanie toxínov z tela.

Bacillus natto dokáže potlačiť činnosť škodlivých baktérií a zároveň podporiť nárast prospešných baktérií.

V štúdii uverejnenej v časopise Processes v roku 2020 sa zistilo, že natto obsahuje antimikrobiálne látky, ktoré môžu inhibovať patogénne baktérie, ako sú Escherichia coli, Helicobacter pylori a Staphylococcus aureus. Okrem toho výskum dokázal, že natto má antivírusové vlastnosti, pričom nattokináza dokáže narušiť proteíny hrotov vírusu SARS-CoV-2. Štúdia uverejnená v časopise Nutrients ukázala, že natto môže zvýšiť počet prospešných baktérií v črevách, ako sú bifidobaktérie. Najmä nízky počet bifidobaktérií v črevách je spojený s metabolickými poruchami, ako je hypertenzia a cukrovka.

Vzhľadom na všetky tieto výhody je natto skutočne výnimočná potravina pre zdravie.

6 hlavných zdravotných prínosov

1. Podporuje trávenie

Natto je prospešné pre reguláciu tráviacich funkcií a môže pomôcť pri liečbe stavov, ako sú dyzentéria, infekcie, zápaly tráviaceho traktu, nadúvanie, poruchy trávenia, zápcha a neúplná stolica.

2. Zabraňuje osteoporóze

Vitamín K produkovaný mikroorganizmami v natto, známy ako K2, sa líši od formy K1, ktorá sa nachádza v zelenine. V ľudskom tele môže vitamín K2 biosyntetizovať aj črevné baktérie. Okrem podpory tvorby vápnika v kostiach pomáha vitamín K2 predchádzať nadmernej strate vápnika z kostí, čím prispieva k prevencii osteoporózy.

3. Zabraňuje vzniku krvných zrazenín

Nattokináza, ktorú počas fermentácie produkuje Bacillus natto, je prírodná látka s účinnými vlastnosťami rozpúšťania krvných zrazenín. Nachádza sa v bielkovinách fermentovaného natto. Štúdie na zvieratách preukázali, že nattokináza zostáva aktívna, keď prechádza cez kyslé prostredie žalúdka a zásadité podmienky čriev.

Zaradenie fermentovaných produktov natto spolu s prírodnými zložkami, ako je zelená cibuľa a cesnak, do stravy môže účinne zabrániť tvorbe krvných zrazenín, a tým znížiť riziko mozgového infarktu, infarktu myokardu a iných cievnych ochorení.

Riziko vzniku krvnej zrazeniny alebo trombózy sa zvyšuje počas hlbokého spánku od neskorej noci do svitania. Preto sa odporúča jesť natto na večeru. Nattokináza zostáva v krvnom obehu štyri až 12 hodín po konzumácii a počas tohto obdobia môže pomôcť svojimi trombolytickými účinkami.

4. Zabraňuje vzniku rakoviny

Štúdia uverejnená v časopise Japanese Journal of Clinical Oncology naznačila, že pravidelná konzumácia natto môže byť u žien spojená s nižším rizikom vzniku rakoviny prsníka.

5. Zlepšuje pamäť

Natto obsahuje lecitín, ktorý preukázateľne zlepšuje krátkodobú pamäť. To je obzvlášť prospešné pre študentov a ľudí s hektickým pracovným režimom.

6. Podporuje chudnutie

Štúdia uverejnená v časopise Journal of Functional Foods zistila, že zložky v natto môžu podporovať metabolizmus tukov, čo môže pomôcť pri chudnutí.

Optimálny čas konzumácie

Natto sa môže konzumovať každý večer, ale odporúča sa nejesť ho nalačno, pretože vysoký obsah vlákniny môže spôsobiť nepríjemné pocity osobám s tráviacimi problémami.

Všeobecne je najúčinnejšie, ak sa konzumuje večer. Väčšine ľudí stačí na dosiahnutie zdravotných účinkov približne 45 gramov denne. Pre osoby s kardiovaskulárnymi ochoreniami alebo trombózou sa odporúča zvýšiť príjem na približne 90 gramov denne, aby sa zvýšili účinky.

Rast baktérií Bacillus natto a aktivita ich enzýmov sa pri zmrazení takmer zastaví, preto je najlepšie nespotrebované natto zamraziť, aby sa zachovala jeho kvalita.

5 skupín ľudí, ktorí by sa mali natto vyhýbať

Pre zdravých jedincov nepredstavuje mierna konzumácia natto zvyčajne žiadne vedľajšie účinky. Ľudia s nasledujúcimi stavmi a situáciami by sa však mali pred konzumáciou natto poradiť s lekárom:

  • Zhoršená funkcia obličiek: Natto sa vyrába zo sójových bôbov, ktoré majú vysoký obsah bielkovín a môžu dodatočne zaťažovať obličky.
  • Gastrointestinálne ochorenia: Ľudia so žalúdočnými vredmi, dyspepsiou, gastritídou alebo častými bolesťami žalúdka by mali konzumáciu natto obmedziť, pretože obsahuje veľké množstvo vlákniny, ktorá môže výrazne zaťažovať žalúdok.
  • Dna: Natto je sójový výrobok s vysokým obsahom purínov, ktoré môžu zhoršiť príznaky dny.
  • Poruchy zrážania krvi alebo užívanie antikoagulačných liekov: Natto sa neodporúča ľuďom s krvácajúcimi ranami alebo ľuďom, ktorí sa zotavujú po operácii. Okrem toho môže narušiť účinnosť antikoagulačných liekov.
  • Užívanie antihypertenzívnej liečby: Nattokináza môže zvýšiť účinok liekov na krvný tlak, čo môže viesť k nadmerne nízkemu krvnému tlaku. Preto sa odporúča vyhnúť sa konzumácii natto súčasne s týmito liekmi. Osoby užívajúce lieky na krvný tlak by sa mali pred konzumáciou poradiť so svojimi primárnymi lekármi.

Ak ste sa dozvedeli o japonskom tajomstve dlhovekosti – natto – zvážte jeho zaradenie do svojho jedálnička. Skúste ho konzumovať, ak chcete bojovať proti starnutiu a predchádzať vzniku krvných zrazenín.

Názory vyjadrené v tomto článku sú názormi autora a nemusia nevyhnutne odrážať názory The Epoch Times.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj