Piatok 27. septembra, 2024
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas stretnutia s predsedom Snemovne reprezentantov Mikom Johnsonom vo Washingtone 10. júla 2024 (Madalina Vasiliu/The Epoch Times)

Zelenskyj hovorí, že „plán víťazstva“ Ukrajiny zahŕňa údery západnými raketami na území Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že súčasťou jeho plánu je povolenie použiť na údery na Rusko rakety dodané Západom.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj 20. septembra v Kyjeve novinárom povedal, že „víťazný plán“, ktorý chce v nadchádzajúcich dňoch predložiť Spojeným štátom a ďalším spojencom, zahŕňa „rýchle rozhodnutia“ ukrajinských partnerov a získanie povolenia na použitie rakiet dodaných Západom na údery na ciele hlboko vo vnútri Ruského územia.

Zelenskyj to podľa denníka The Guardian uviedol na piatkovej tlačovej konferencii v Kyjeve počas návštevy predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej a dodatočne na brífingu pre Observer.

Ukrajinský prezident na tlačovke po boku von der Leyenovej uviedol, že sa 26. septembra chce vo Washingtone stretnúť s prezidentom Joe Bidenom a vysvetliť svoj „víťazný plán“, o ktorého podrobnostiach prezradil len málo.

„Všetky podrobnosti [plánu] prerokujem najskôr s prezidentom Spojených štátov,“ povedal Zelenskyj. „Väčšina rozhodnutí z plánu závisí práve od neho. Na ostatných spojencoch tiež, ale sú určité body, ktoré závisia od dobrej vôle a podpory Spojených štátov. Dúfam, že tento plán podporí.“

Dodal, že kľúčové rozhodnutia, na ktorých plán spočíva, by mali byť prijaté medzi októbrom a decembrom. Povolením použitia rakiet dodávaných Spojenými štátmi na vykonanie úderov dlhého doletu vo vnútri Ruska by si Biden „vyslúžil miesto v histórii“, povedal Zelenskyj.

„Biden môže posilniť Ukrajinu a urobiť dôležité rozhodnutia, aby sa Ukrajina stala silnejšou a chránila svoju nezávislosť, kým je prezidentom USA,“ povedal. „Myslím, že je to historická misia.“

V piatkovom vyhlásení na sociálnych sieťach ukrajinský prezident uviedol, že sa so svojím tímom pripravuje na rokovania v Spojených štátoch, kde sa chce stretnúť aj s bývalým prezidentom Donaldom Trumpom a viceprezidentkou Kamalou Harrisovou.

„Sme pripravení predložiť konkrétny plán – nielen na to, aby Ukrajina vydržala, nielen na udržanie nášho odporu na súčasnej úrovni, ale na to, aby sme zosilneli hneď teraz. Posilniť sa takým spôsobom, ktorý priblíži spravodlivý mier, ktorý priblíži víťazstvo,“ povedal Zelenskyj.

Ukrajinský prezident 16. septembra uviedol, že plán je takmer dokončený a že sa opiera o štyri piliere: vojenský, politický, diplomatický a hospodársky.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj