Sobota 28. septembra, 2024
(S láskavým dovolením Katherine Wyvernovej)

Obdivovateľka Tolkiena si v lese postavila hobití dom, v ktorom aj býva

Dom Katherine inšpirovaný hobitmi akoby vypadol z Tolkienovho románu, z trosiek starého kamenného múru kedysi pochovaného v poraste francúzskeho lesa. Vnútri aj vonku sú na stenách vyobrazené kúzelné keltské zvieratá v secesnom motíve. Hlinená živá strecha a veľké zelené vstupné dvere dotvárajú fantazijnú atmosféru.

Tento hobití dom, ktorý sotva spĺňa predpisy a v súčasnosti nie je oficiálne registrovaný, je miestom, kde Katherine a jej manžel žijú – a to pohodlne – od roku 2020. V tomto duchu sa nám zdráhala prezradiť svoje skutočné meno (Katherine W. je jej pseudonym) a presnú polohu ich príbytku radšej tají.

Projekt Shire home začal na pozemku, ktorý s manželom kúpili v roku 2014 – iba niekoľko akrov v Dordogne. Nájdeme tu mnoho malých, murovaných ruín ukrytých v lesoch, ktoré kedysi slúžili ako malé stavby pre sezónnych robotníkov v oblasti, ktorá bola až do doby okolo druhej svetovej vojny vinicou.

Od roku 2016 manželia odpratávali sutinu a pichľavú černicu zo spomínaných ruín a v rokoch 2017 a 2018 dokončili dve malé prístavby. Pri pohľade na svoje dielo premýšľali o možnostiach. „Stála som tam s manželom a kamarátkou a povedala som si: Tam budem bývať,“ povedala Katherine denníku Epoch Times. „Obaja sa začali smiať. Prijala som výzvu.“

Zámerne všetko ponechali úplne prírodné, pretože pri stavbe nepoužívali žiadne vybavenie. V rokoch 2017 a 2018 vznikla obývacia, recipročná strecha, čo im umožnilo vyhnúť sa potrebe centrálneho nosníka, ktorý by bol príliš ťažký na to, aby ho mohli inštalovať ručne. Táto strecha obsahuje vodotesnú membránu položenú na slamenej izolácii a bola pokrytá ornicou s niekoľkými druhmi rastlín, ktoré milujú slnečný tieň pod vysokými stromami. Pôsobilo to veľmi sympatickým dojmom, pretože ide o dom zasadený v krajine.

V roku 2019 sa potom pustili do sochárskych prác a podarilo sa im vytvoriť z domu doslova umelecké dielo. „Hlinená mazanina je zmes hliny, piesku a slamy,“ povedala Katherine. „Steny z tvárnic potrebujú kamennú podmurovku, ktorá ich oddelí od vlhkej pôdy, a dobrú strechu, ktorá ich ochráni pred dažďom.“

Na rozdiel od nepálených tehál sa hlinená mazanina vysuší do monolitickej štruktúry – naozaj ako socha.

Sťahovanie ťažkej hliny, ktorú potrebovali, bolo namáhavé a preverilo odhodlanie manželov. „V dlhých a ťažkých pracovných dňoch moja motivácia ochabovala,“ povedala Katherine. „To, čo ma vždy držalo pri živote, bolo úžasné umelecké dielo, ktoré sa mi formovalo pod rukami.“

V týchto stenách a nádherných klenutých otvoroch, ktoré sa akoby samé magicky vytvarovali, boli drevené dosky z miestnej píly na strop, police, dverné prahy, okná a okenné tabule.

Potom prišli na rad omietky a podlahy, vďaka ktorým sa v roku 2020 konečne stal tento príbytok obývateľným. Nakoniec v rokoch 2021 a 2022 pribudla tieniaca veranda, ktorá zahŕňala vyrezávané stĺpy zo stromov držiacich rustikálnu markízu, čím dotvárala exteriér.

Keď prejdete po kamenistej ceste zo záhrady, kde si pestujú väčšinu vlastných potravín, pod verandou a zelenými vstupnými dverami, vstúpite do samotného domu. Vnútri miestnosti s rozmermi 4 x 4 metre, ktorá vytvára interiér, je na jednej strane kuchyňa a na druhej strane pracovný stôl, vo svetlom arkieri odtiaľ vedie rebrík do podkrovia určeného na spanie.

Vnútri sa nachádza nábytok, ktorý je buď historický, alebo ručne vyrobený. Umelecká výzdoba prirodzene splýva s vonkajšou krajinou a zároveň navodzuje „imaginárne scenérie krajiny,“ hovorí Katherine.

A rovnako ako hobití príbytok je aj ten ich prekvapivo pohodlný, dodáva. Pôsobí pokojným dojmom, pretože dlažba je výborným zvukovým izolantom. Interiér je tiež úžasne chladný v lete, keď teploty v juhozápadnom Francúzsku dosahujú až 37 °C. Pritom v zime dom vyžaduje minimum vykurovania.

Práve tu, v týchto organicky tvarovaných stenách, akoby spojených s prírodou, obklopená mytickými motívmi a krbom a pecou v tvare draka, vytvára Katherine svoje umelecké diela, pretože sa od roku 2008 živí týmto spôsobom na plný úväzok. Neustále čerpá inšpiráciu z domu, ktorý si s manželom od základov postavili.

„Pôsobí nadčasovo, ako niektoré staré sídla, ktoré sú obývané po mnoho generácií, hoci sme ho stavali takmer z ničoho a začínali pred siedmimi rokmi,“ povedala.

So svojím umeleckým dielom sa hrdo delí s hosťami a jej dom na nich vždy urobí dojem. „Takmer všetkých, ktorí môj dom uvidia, okamžite zaujme jeho intenzívna rozprávková estetika a jedinečnosť,“ povedala. „Niekoľko z nich vôbec neverí, že je skutočný!“

Pôvodný článok

Prečítajte si aj