Sobota 21. septembra, 2024
Výber „zdravých“ potravín (Pixabay/ silviarita)

Miliardy ľudí majú nedostatok mikroživín, tvrdí štúdia

Veľa chorôb na celom svete je spôsobených nedostatkom vitamínov a minerálov. Viac ako polovica svetovej populácie má podľa novej štúdie nedostatok mikroživín, ako sú vitamíny a minerály.

Podľa štúdie zverejnenej v časopise Lancet Global Health chýba 99,3 % svetovej populácie aspoň jeden dôležitý mikroživinový prvok. Výskumníci zhromaždili údaje z 31 krajín, na základe ktorých odhadli spotrebu mikroživín v 185 krajinách.

„Naša štúdia je veľkým krokom vpred,“ povedal Chris Free, profesor výskumu na Kalifornskej univerzite v Santa Barbare a jeden z hlavných autorov. „Nielen preto, že ako prvý odhaduje nedostatočný príjem mikroživín pre 34 vekových skupín podľa pohlavia v takmer všetkých krajinách, ale aj preto, že tieto metódy a výsledky sú ľahko dostupné výskumníkom a odborníkom z praxe.“

Nedostatočné množstvo mikroživín poškodzuje zdravie a môže viesť k mnohým zdravotným problémom, ktorým sa dá predchádzať, tvrdia výskumníci.

„Nedostatok železa je najčastejšou príčinou chudokrvnosti, ktorá vedie k poruchám poznávania a nepriaznivým výsledkom tehotenstva. Nedostatok vitamínu A je celosvetovo hlavnou príčinou slepoty, ktorej je možné predchádzať, a postihuje predovšetkým deti a tehotné ženy,“ napísali autori.

„Tieto výsledky sú alarmujúce,“ uviedol v tlačovej správe Ty Beal, hlavný autor článku. „Tieto nedostatky ohrozujú zdravotné výsledky a obmedzujú ľudský potenciál v celosvetovom meradle.“

Vedci uviedli, že nová štúdia je prvá, ktorá poskytuje celosvetové odhady nedostatočnej spotreby 15 mikroživín dôležitých pre ľudské zdravie.

„Tieto výsledky môžu byť využité odborníkmi v oblasti verejného zdravia na zameranie sa na populácie, ktoré potrebujú intervenciu,“ uviedli vedci.

7 najčastejších nedostatkov

Výskumníci identifikovali sedem bežných mikroživín, ktorých majú ľudia nedostatok, a to jód, vitamín E, vápnik, železo, riboflavín (vitamín B2), foláty a vitamín C. V Spojených štátoch sú na prvých miestach zoznamu vitamín E, jód a vitamín C.

Viac ako polovica detí mladších ako 5 rokov na svete trpí nedostatkom vitamínu A, železa alebo zinku.

Každý nedostatok mikroživín má špecifické dôsledky, pričom niekoľkonásobný nedostatok môže znížiť kvalitu života a dĺžku života. Štúdia odhalila niekoľko celosvetových výskytov nedostatku a zdôraznila ich dôsledky:

Jód (68 %): Dôležitý pre kognitívny vývoj dojčiat. Jód má zásadný význam pre tehotné a dojčiace ženy. Bežnými zdrojmi jódu sú jodizovaná soľ, morské riasy a morské plody.

Vitamín E (67 %): Nedostatok môže spôsobiť svalovú slabosť a poruchy koordinácie. Bežnými zdrojmi vitamínu E sú orechy, semená a rastlinné oleje.

Vápnik (66 %): Nedostatok môže spôsobiť slabé a krehké kosti. Mliečne výrobky a ryby sú bežnými zdrojmi vápnika.

Železo (65 %): Nedostatok železa môže spôsobiť anémiu, ovplyvniť poznávacie schopnosti a výsledky tehotenstva. Červené mäso a vajcia sú bežnými zdrojmi železa.

Riboflavín (55 %): Nedostatok môže spôsobiť nešpecifické príznaky, ako je citlivosť očí, a neurologické príznaky, ako sú záchvaty a migrény. Hlavnými zdrojmi riboflavínu sú vajcia, mäso a mliečne výrobky.

Foláty (54 %): Foláty sú potrebné na začiatku tehotenstva, aby sa znížilo riziko narodenia mŕtveho dieťaťa a závažných vrodených chýb mozgu a miechy. Hlavnými zdrojmi folátov sú orechy a listová zelenina.

Vitamín C (53 %): Nedostatok môže spôsobiť krvácanie ďasien a zlé hojenie rán. Papriky, paradajky a citrusové plody sú bežnými zdrojmi vitamínu C.

Medzi ďalšie menej časté nedostatky patrí nedostatočný prísun vitamínu A a zinku. Nedostatok vitamínu A môže spôsobiť slepotu a zinok pomáha predchádzať infekčným ochoreniam.

Výskumníci zistili, že ženy vykazujú vyššiu mieru nedostatku jódu, železa a minerálu selénu. Muži však mali väčší nedostatok horčíka, vitamínu B6, zinku, vitamínu C, vitamínu A, tiamínu (vitamín B1) a niacínu (vitamín B3).

Pôvodný článok

Prečítajte si aj