Štvrtok 19. septembra, 2024
Účastníci sa rozprávajú pred elektronickým obrazom vojaka pred záverečnou časťou summitu Zodpovedná AI vo vojenskej oblasti v Soule, Južná Kórea, 10. septembra 2024 (Jung Yeon-je/ AFP prostredníctvom Getty Images)

Slovensko je medzi 60 krajinami, ktoré podpísali pravidlá pre vojenské využitie umelej inteligencie

Južná Kórea usporiadala v dňoch 9. a 10. septembra druhý samit s názvom Zodpovedná umelá inteligencia vo vojenskej oblasti, počas ktorého 60 krajín vrátane Slovenskej republiky podpísalo „plán opatrení“ týkajúci sa využitia umelej inteligencie (UI) vo vojenských aplikáciách.

Prvé stretnutie sa konalo v roku 2023 v Haagu v Holandsku, kde zúčastnené štáty vyjadrili podporu medzinárodnému rámcu na využitie vojenskej UI.

Medzi detailmi tohtoročného plánu boli konkrétne body týkajúce sa využitia dronov s podporou UI, pokyny pre hodnotenie rizík, dôležitosť zachovania ľudskej kontroly a zabránenie využitia UI na šírenie zbraní hromadného ničenia.

Holandský minister obrany Ruben Brekelmans uviedol, že dochádza k pokroku, ale dodal: „Nikdy nedosiahneme globálny konsenzus.“

„Ako sa vysporiadať so skutočnosťou, že nie všetci dodržiavajú pravidlá? … To je zložitá dilema, ktorú by sme mali tiež predložiť na diskusiu,“ predložil Brekelmans.

Giacomo Persi Paoli, vedúci oddelenia bezpečnosti a technológií v Inštitúte OSN pre výskum odzbrojenia, uviedol, že by sa štáty mali vzájomne angažovať v priebehu obdobia medzi samitmi, aby sa riziká znížili. OSN tiež diskutovala o vytvorení medzinárodných pokynov pre smrtiace autonómne zbrane.

„Plán je postupným krokom vpred,“ zmienil Paoli. „Ak by sme postupovali príliš rýchlo, je veľmi vysoké riziko, že sa mnoho krajín nebude chcieť zapojiť.“

Pôvodný článok

Prečítajte si aj