Piatok 20. septembra, 2024
Meranie pomocou magnetometra. (Foto: Petra Chebenová, Michal Cheben)

Slovenskí archeológovia objavili miesto spojené s rímskym cisárom Marcom Auréliom

Najnovšie výskumy slovenských arecheológov v katastri obce Želiezovce priniesli zaujímavé výsledky. Zistili, že sa tu nachádza významná polykultúrna lokalita, ktorá bola intenzívne osídlená už od mladšej doby kamennej (neolitu) a ľudia tu žili až do obdobia neskorého stredoveku. Najdôležitejším objavom je však zachytenie rímskeho poľného pochodového tábora, ktorého existenciu v tejto časti Pohronia hľadali bádatelia už desiatky rokov.

Dolné Pohronie patrí k oblastiam, ktoré majú z archeologického hľadiska obrovský historický význam a potenciál, čo dokumentujú ojedinelé nálezy aj jednotlivé bohaté lokality poskytujúce dôležité informácie o osídlení daného územia v rôznych etapách pravekého a stredovekého vývoja, vďaka ktorým môžeme úspešne rekonštruovať život našich predkov.

Výskumy v katastri Želiezovce už v roku 1932 začala osobnosť ochrany pamiatok na Slovensku Václav Mencl. Na podnet miestneho roľníka realizoval archeologický výskum v mieste zaniknutého kostola v Želiezovciach. Na jeho prácu nadviazali bádatelia z Archeologického ústavu SAV, v. v. i., a od roku 2015 sa opäť začali intenzívne zaujímať o lokality v Želiezovciach. Na základe podrobných povrchových prieskumov sa ukázalo, že sa tu nachádza významná polykultúrna lokalita, ktorá bola intenzívne osídlená už od mladšej doby kamennej (neolitu) a ľudia tu žili až do obdobia neskorého stredoveku.

Nálezy rímskych kolienkovitých spôn a prsteňa z poľného tábora z druhej polovice 2. storočia n. l. (Foto: Petra Chebenová, Michal Cheben)

Nedeštruktívne archeologické metódy

V posledných rokoch sa tu uskutočnili viaceré povrchové zbery spojené s nedeštruktívnym prieskumom za využitia magnetometra. Ide o nedeštruktívnu archeologickú metódu, ktorá umožňuje získať komplexný vedecký pohľad na osídlenie. Získané výsledky zo širšieho skúmaného priestoru priniesli prekvapivé poznatky, a doložili osídlenie Želiezoviec vo viacerých historických obdobiach.

Archeológovia zachytili dve rozsiahle neolitické sídliská, osídlenie z doby bronzovej, z doby laténskej a z doby rímskej. Magnetometrickým prieskumom sa podarilo objaviť jedno z najväčších pohrebísk z doby laténskej na území Slovenska, a získal sa aj pôdorys rozsiahleho stredovekého osídlenia.

Doložené včasno a vrcholno stredoveké osídlenie možeme na základe získaných nálezov zaradiť k jednému z väčších obchodných centier spojeného s mýtnou stanicou, vďaka ktorému obchod prekvital na všetky svetové strany. Bohaté obchodné kontakty so vzdialenými regiónmi potvrdili početné nálezy, ktoré sa na lokalitu dostali zo západnej, severnej (oblasť Škandinávie) aj východnej Európy. Doložené sú aj obchodné trasy siahajúce až na juhovýchod, do oblasti Byzantskej ríše.

Plán magnetických anomálií s rímskym poľným táborom (Foto: Petra Chebenová, Michal Cheben)

Marcus Aurelius na Hrone

Najdôležitejším objavom je však zachytenie rímskeho poľného pochodového tábora, ktorého existenciu v tejto časti Pohronia hľadali bádatelia už desiatky rokov. Analýza magnetometrie ako i samotné nálezy datujú tábor do druhej polovice 2. storočia n. l., čo znamená, že bol založený v období tzv. markomanských vojen, počas ktorých na našom území operovali rímske légie pod vedením samotného rímskeho cisára a filozofa na tróne Marca Aurelia, aby pacifikovali útočné germánske kmene, ktoré opakovane prenikali a plienili územie Rímskej ríše.

Vzhľadom na to, že ide o nateraz jediný zachytený rímsky poľný pochodový tábor v blízkosti rieky Hron, môžeme s veľkou pravdepodobnosťou predpokladať, že práve tu, ako Marcus Aurelius píše v závere prvej časti svojho filozofického pojednania Hovory k sebe samému, vzniklo úplne prvé knižné dielo na území dnešného Slovenska.

Prečítajte si aj