Štvrtok 19. septembra, 2024
(Zľava) starodávni lekári Bian Que a Zhang Zhongjing. (Foto: Gan Bozong / Wikipedia, CC BY 4.0)
»

Starovekí čínski lekári dokázali vďaka superschopnostiam nahliadnuť do ľudských tiel bez akýchkoľvek prístrojov

O najznámejších starovekých čínskych lekároch sa traduje, že vykazovali nadprirodzené schopnosti, dokázali nahliadnuť do ľudského tela a zisťovať príčiny chorôb. Tu sú tri krátke príbehy o výnimočných čínskych lekároch a ich spôsobilostiach.

1. Hua Tuo (140 až 208 n. l.)

Hua Tuo je známy ako prvý chirurg v čínskej medicíne. Hovorí sa, že nadprirodzenými schopnosťami dokázal identifikovať nádory a rôzne ďalšie problémy vnútri tela ako príčinu choroby.

Hua Tuo (Foto: neznámy autor / Wikipedia, verejná doména)

Keď objavil u cisára Cao Caa, že má nádor na mozgu, cisár si myslel, že ho pod zámienkou operácie hlavy chce zabiť. Hua Tua uväznil a lekár vo väzení nakoniec zomrel. Cao Cao potom svojej chorobe naozaj podľahol.

Hua Tuo bol skromný človek, ktorého nezaujímala sláva ani vlastné záujmy. Hoci robil prehliadku samotnému cisárovi, zvyčajne pracoval s obyčajnými ľuďmi. Po tom, čo odmietol ponuku stať sa cisárovým dvorným lekárom, bol donútený určiť mu diagnózu.

Hua Tuo sa v čínštine nazýval „božský lekár“ alebo „Shenyi“. Je známy aj tým, že vyvinul typ čchi-kungových cvičení. Mnohí lekári v starovekej Číne venovali veľkú pozornosť svojej duchovnej kultivácii a snažili sa udržiavať si vysoký morálny charakter. Nadobudnúť nadprirodzené schopnosti mohli len takýmto spôsobom.

Hua Tuo nemal k dispozícii žiadne prostriedky na skenovanie vnútrajška tela. Verilo sa, že operácie vykonával vďaka svojmu nadprirodzenému videniu.

2. Bian Que (asi 500 rokov pred n. l.)

Opis života Bian Queho je uvedený v spise „Záznamy Veľkého historika“ („Shih Chi“, v čínštine) od slávneho dejepisca menom Sima Qian. Bian Que raz stretol muža s nadprirodzenými schopnosťami, a ten mu venoval záhadnú medicínu.

Tajomný muž Bian Quemu poradil, aby medicínu požil s vodou, „ktorá sa nedotkla zeme“, ako napríklad rosa. O mesiac neskôr Bian Que nadobudol röntgenové videnie.

Keď raz Bian Que prechádzal okolo pohrebného sprievodu istého princa, uvidel, že princa stále možno oživiť. Ukázalo sa, že princ bol iba v kóme a potom, čo mu lekár urobil akupunktúru, opäť sa uzdravil.

3. Zhang Zhongjing (150 až 219 n. l.)

Keď mal Zhang Zhongjing 20 rokov, stretol úradníka menom Wang Zhongxuan. Zhang úradníkovi predpovedal, že v štyridsiatke mu vypadá všetko obočie a potom, keď sa to stane, Wang do pol roka zomrie. Zhang mu daroval liek, ktorým mohol tejto udalosti zabrániť.

Wang liek prijal, avšak neužil ho, pretože sa urazil a Zhangovi neveril.

O niekoľko dní neskôr sa Zhang úradníka opýtal, či liek užil. Wang zaklamal a prikývol. Zhang sa však nenechal obalamutiť. Povedal mu: „Vyzerá to tak, že si ho nevzal. Prečo len nedbáš o svoj život?“

Prešlo niekoľko rokov. Keď Wang dosiahol štyridsiaty rok, vypadalo mu všetko obočie. A presne podľa predpovede do pol roka zomrel.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj