Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračná fotografia (Foto: RF._.studio / pexels)

Ministerstvo zdravotníctva pripravuje spustenie očkovania adaptovanou vakcínou proti ochoreniu COVID-19

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR pripravuje spustenie očkovania proti ochoreniu COVID-19 adaptovanou vakcínou Comirnaty JN.1. Očkovanie by malo byť spustené v najbližšom období. Vyplýva to zo stanoviska, ktoré poskytli z komunikačného oddelenia rezortu.

„Ministerstvo zdravotníctva SR aktuálne pripravuje spustenie očkovania proti ochoreniu COVID-19 adaptovanou vakcínou Comirnaty JN.1 a rozšírenie očkovacej siete aj o ambulantný sektor. Aktuálne prebiehajú potrebné procesy a očkovanie touto vakcínou bude spustené v najbližšom období,“ uviedlo ministerstvo.

Zároveň priblížilo, že aktuálne má k dispozícii spolu približne 200 000 dávok vakcíny Comirnaty XBB 1.5, ktorou sa očkuje v súčasnosti.

Rezort pripomenul, že očkovanie je najúčinnejším nástrojom proti ochoreniu COVID-19. Upozornil, že ochorenie môže stále spôsobiť dlhotrvajúce následky na zdraví. „Najlepším spôsobom prevencie pred týmto rizikom je očkovanie. Štát zabezpečil bezplatné očkovanie pre všetkých občanov na území SR – je už len na zodpovednosti každého občana chrániť svoje vlastné zdravie,“ poznamenal. Očakáva, že v súvislosti s nástupom jesenných dní a so spustením očkovania novou vakcínou sa záujem o očkovanie zvýši.

Úrad verejného zdravotníctva SR minulý týždeň zaevidoval 300 prípadov ochorenia COVID-19. V predchádzajúcom kalendárnom týždni ich bolo 216.

Prečítajte si aj