Štvrtok 19. septembra, 2024
Na snímke Veronika Remišová (Slovensko, Za ľudí, KÚ). (Foto: FB / Veronika Remišová)

Hnutie Slovensko bude žiadať výbor k nájmu priestorov Ministerstva vnútra a hasičským autám

Poslanci Národnej rady (NR) SR z klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ chcú iniciovať mimoriadny brannobezpečnostný výbor, na ktorom by mal minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) vysvetliť okolnosti prenájmu priestorov na Štefánikovej ulici v Bratislave a tiež obstarávanie hasičských áut. Opoziční poslanci tvrdia, že rezort vnútra uzavrel nevýhodnú zmluvu na predražený nájom.

Veronika Remišová (Slovensko, Za ľudí, KÚ) na stredajšej tlačovej konferencii uviedla, že Ministerstvo vnútra (MV) SR potichu uzatvorilo zmluvu na prenájom priestorov, z ktorých v minulom volebnom období ako ministerka investícií presťahovala svoje ministerstvo, pretože nájom bol nevýhodný. „Zmluvu Šutaj Eštok uzavrel na desať rokov. Zahŕňa kancelárske, skladové priestory aj parkovacie miesta. A daňových poplatníkov tento kšeft vyjde na 13,6 milióna eur,“ uviedla. Dodala, že peniaze idú firme spájanej s obžalovaným konkurzným právnikom Zoroslavom Kolárom.

Remišová žiada, aby minister vysvetlil priebeh výberového procesu. „Vyzývame ministra vnútra, aby občanom Slovenska riadne vysvetlil, ako sa k tejto zmluve dostali, ako sa dostali k takýmto cenám a ako je možné, že milióny eur opäť potečú k tej istej skupine ľudí,“ skonštatovala.

Podozrivé okolnosti pri verejnom obstarávaní hasičských áut pripomenul opätovne Gábor Grendel (Slovensko, Za ľudí, KÚ). Firma, ktorá obstarávanie vyhrala, nemala podľa neho v minulosti žiadne tržby a v predmete činnosti nemala pôvodne žiadne aktivity súvisiace s automobilovou technikou. MV kritiku odmieta, víťazná spoločnosť podľa neho splnila všetky požiadavky a z deviatich ponúk predložila najnižšiu cenu. Grendel chce tému priniesť na brannobezpečnostný výbor. Avizuje zbieranie podpisov na zvolanie mimoriadneho výboru.

Roman Mikulec (Slovensko, Za ľudí, KÚ) zároveň vyčíta ministrovi, že z Akadémie Policajného zboru majú odchádzať skúsení prorektori, ktorí v nej fungovali desiatky rokov, pretože sa „nevedia pozerať na neschopnosť ministra“.

Zasadnutie brannobezpečnostného výboru chce iniciovať aj jeho členka Andrea Turčanová (KDH). Od Šutaja Eštoka chce vysvetlenie okolností „porušenia zákona pri reorganizácii Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) a porušenia zákona pri vydávaní služobných rozkazov policajtov“. NAKA od septembra nahradili Úrad boja proti organizovanej kriminalite a ďalšie dva útvary. Zmeny sú súčasťou širšej reorganizácie polície. Policajný zbor deklaruje, že pri reorganizácii NAKA postupoval podľa zákona.

Prečítajte si aj