Štvrtok 19. septembra, 2024
Republikánsky prezidentský kandidát, bývalý prezident Donald Trump, je odprevádzaný z pódia počas mítingu 13. júla 2024 v Butleri v Pensylvánii (Anna Moneymaker/ Getty Images)

Trump považuje Bidena a Harrisovú za zodpovedných za pokusy o atentát

Pre Donalda Trumpa, republikánskeho kandidáta na Biely dom, je „rétorika“ Joea Bidena a Kamaly Harrisovej priamym ohrozením jeho života.

Podozrivý, ktorého zatkli v nedeľu na Floride, „sa držal rétoriky Bidena a Harrisovej a podľa toho aj konal“, povedal bývalý prezident v pondelok 16. septembra pre Fox News. „Ich rétorika núti ľudí strieľať na mňa,“ povedal Donald Trump: „Kvôli tejto rétorike komunistickej ľavice lietajú guľky a bude to len horšie,“ dodal.

Ohrozenie demokracie?

Joe Biden považuje republikánskeho kandidáta na Biely dom za „hrozbu“ pre demokraciu. Prezident povedal, že ideológia Donalda Trumpa a jeho stúpencov „ohrozuje samotnú podstatu nášho národa“.

Republikánsky kandidát považuje demokratov za zodpovedných za posledný pokus o atentát. „Sú to ľudia, ktorí chcú zničiť našu krajinu. Nazývame ich vnútorným nepriateľom. Oni sú skutočnou hrozbou.“

„Vždy som odsudzoval politické násilie. Vždy budem,“ odpovedal v pondelok Joe Biden na obvinenia Donalda Trumpa podľa Cnews. „V Amerike riešime naše spory pokojne pri volebných urnách, nie pod hrozbou použitia zbrane,“ dodal.

Kamala Harrisová vo svojom vyhlásení odsúdila všetky politické násilnosti a vyjadrila úľavu, že Donald Trump nebol postrelený. Zatiaľ však nereagovala na údajný pokus o atentát na svojho rivala, ani na jeho obvinenia.

Popoludní bol na ihrisku svojho golfového klubu na Floride (juh), keď niekoľko agentov tajnej služby „spustilo paľbu na ozbrojeného muža“, ktorý sa nachádzal blízko okraja ihriska. Muž bol neskôr identifikovaný ako Ryan Wesley Routh.

Päťdesiatosemročný Američan, ktorý bol ozbrojený puškou s optikou a nahrávacím zariadením, ale podľa polície na Donalda Trumpa nestrieľal, z miesta činu ušiel a krátko nato bol zatknutý. V pondelok ho pôvodne obvinili z nelegálneho držania zbrane, pretože má záznam v registri trestov, a z držania zbrane s odstráneným sériovým číslom.

Donald Trump už v júli unikol pokusu o atentát, keď strelec spustil paľbu počas zhromaždenia v Pensylvánii. Strelca zabila polícia po tom, čo v dave zanechal jednu mŕtvu osobu a dvoch zranených.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj