Štvrtok 19. septembra, 2024
Logo spoločnosti Meta v Davose vo Švajčiarsku 18. januára 2024. (foto: Fabrice Coffrini/AFP via Getty Images)

Meta zakázala RT a ďalšie ruské médiá kvôli údajnému zahraničnému zasahovaniu

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že „selektívne kroky spoločnosti Meta proti ruským médiám sú neprijateľné“.

Spoločnosť Meta v pondelok uviedla, že zakazuje RT, Rossija Segodňa a ďalšie ruské štátne médiá na svojich platformách sociálnych médií z dôvodu údajného zahraničného zasahovania. Ruské štátne médiá budú mať zablokovaný prístup k aplikáciám spoločnosti Meta na celom svete vrátane Facebooku, Instagramu, WhatsApp a Threads.

„Rossija Segodňa, RT a ďalšie súvisiace subjekty majú teraz celosvetovo zakázaný prístup k našim aplikáciám za zahraničnú zasahovaciu činnosť,“ uviedla Meta vo vyhlásení. RT na sociálnej sieti X zverejnila, že „Meta nás môže zakázať, koľko chce“, pričom uviedla odkazy na iné alternatívne platformy.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v utorok v rozhovore s novinármi povedal: „Meta sa týmito krokmi diskredituje. Takéto selektívne kroky proti ruským médiám sú neprijateľné… Komplikuje to vyhliadky na normalizáciu našich vzťahov s Metou.“ Rusko označilo spoločnosť Meta za extrémistickú skupinu v roku 2022.

Zákaz spoločnosti Meta prišiel niekoľko dní po tom, ako americké ministerstvo zahraničných vecí obvinilo RT, predtým známu ako Russia Today, z účasti na „tajnom ovplyvňovaní a vojenskom obstarávaní“ zameranom na krajiny po celom svete.

Ministerstvo 13. septembra oznámilo sankcie voči spoločnosti TV-Novosti, ktorá kontroluje mediálny kanál RT, ako aj voči spoločnosti Rossija Segodňa a jej riaditeľovi Dmitrijovi Konstantinovičovi Kiselevovi.

Washington tvrdil, že RT využívala sprostredkovateľské kanály na „skryté“ šírenie obsahu a vyhýbanie sa reakciám Západu na ruskú inváziu na Ukrajinu. Tieto zastupiteľské stanice boli údajne nezávislé od Ruska. Washington uviedol, že RT údajne dva roky využívala štátne financovanie na „skrytý nábor a platenie“ osobností sociálnych médií a poskytovala im obsah na šírenie, pričom svoju účasť zatajovala.

Americké ministerstvo tiež tvrdilo, že online crowdfundingová platforma fungujúca v rámci RT a na kanáloch sociálnych médií poskytovala „materiálnu podporu a zbrane“ ruským vojenským jednotkám umiestneným na Ukrajine. Medzi tieto zbrane patria okrem iného ostreľovačské pušky, nepriestrelné vesty, tlmiče, zariadenia na nočné videnie a drony. Ministerstvo uviedlo, že niektoré vojenské vybavenie pochádzalo z Číny, napríklad špionážne drony.

Štátny tajomník Antony Blinken 13. septembra novinárom povedal, že Kremeľ v rámci RT zriadil jednotku s kybernetickými operačnými schopnosťami a prepojením na ruské spravodajské služby. „Rozšírené tajné kapacity RT umožňujú prehĺbiť koordináciu s tradičnými ruskými spravodajskými službami, ktoré pracujú na manipulácii výsledkov demokratických volieb v Spojených štátoch, ale aj na celom svete,“ povedal.

Blinken tvrdil, že RT a jej zamestnanci koordinovali svoju činnosť priamo s Kremľom s cieľom ovplyvniť prezidentské voľby v októbri 2024 v Moldavsku.

Začiatkom tohto mesiaca americké ministerstvo spravodlivosti (DOJ) obvinilo dvoch zamestnancov RT zo sprisahania za účelom prania špinavých peňazí za to, že zaplatili takmer 10 miliónov dolárov neidentifikovanej spoločnosti so sídlom v Tennessee za vytvorenie a distribúciu obsahu pre americké publikum, ktorý podľa generálneho prokurátora Merricka B. Garlanda obsahoval „skryté ruské vládne správy“.

Podľa ministerstva spravodlivosti spoločnosť od svojho založenia v novembri 2023 zverejnila takmer 2 000 videí, z ktorých mnohé obsahovali komentáre k udalostiam a otázkam v USA, ako napríklad imigrácia, inflácia a témy týkajúce sa domácej a zahraničnej politiky.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj