Štvrtok 19. septembra, 2024
Novovytvorenú funkciu komisára pre obranu má zastávať Litovčan Andrius Kubilius (FB/ Andrius Kubilius)
»

„Musíme radikálne zvýšiť produkciu nášho vojenského priemyslu,“ hovorí nový eurokomisár pre obranu

Do novovytvorenej funkcie komisára pre obranu bol šéfkou Európskej komisie vybraný bývalý litovský premiér a súčasný europoslanec Andrius Kubilius (Európski ľudovci), ktorý v utorok (18. 9.) predniesol krátky príhovor k investíciám krajín Európskej únie do podpory Ukrajiny.

Na zasadnutí Európskeho parlamentu uviedol, že prezidentka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová „opakovane zdôraznila, že jednou z hlavných priorít novej Komisie bude európska obrana a bezpečnosť, čo priamo súvisí s bezpečnosťou Ukrajiny“.

„Najlepšou investíciou do bezpečnosti Európy je investícia do bezpečnosti Ukrajiny,“ citoval Kubilius predsedníčku Leyenovú. „Investujeme dostatočne do bezpečnosti Ukrajiny?“ položil rečnícku otázku. „Odpoveď je veľmi jednoduchá: investujeme veľa, ale nie dosť.“ Dosť sa podľa neho neinvestuje ani do „našej obrany“.

V minulom roku predstavovala podľa Kubiliusa celková vojenská pomoc Západu smerom k Ukrajine 40 miliárd eur, zatiaľ čo Rusko na vojnu podľa neho vynaložilo viac ako 120 miliárd eur. „Aj keby sme boli pripravení vydať 100 miliárd eur namiesto 40 miliárd, mali by sme problém s dodávkami ďalších zbraní, pretože kapacita nášho vojenského priemyslu je veľmi nízka,“ povedal litovský europoslanec.

Dodal, že poskytnutie zbraní Ukrajine niektoré krajiny limitujú vymedzením „červenej čiary“, t.j. aby neboli využité proti cieľom na ruskom území, s čím on sám nesúhlasí. „Musíme odstrániť akékoľvek červené čiary pri obrane bezpečnosti Ukrajiny, čo znamená pri obrane našej bezpečnosti,“ povedal nový eurokomisár pre bezpečnosť EÚ.

„Musíme okamžite nájsť oveľa väčšie finančné zdroje na vojenskú pomoc Ukrajine,“ myslí si Kubilius. „Musíme radikálne zvýšiť produkciu nášho vojenského priemyslu a integrovať ukrajinský vojenský priemysel do európskeho vojenského priemyslu.“

Pôvodný článok

Prečítajte si aj