Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračné foto (Piaxabay/ Marys_foto)
»

Kvôli naivite sa z Európy môže stať kontinent bez výrobcov, varuje predsedníčka hospodárskeho výboru

Aurore Lalucqová (Foto: European Union)

Čína aj Spojené štáty si svoju ekonomiku chránia a Európska únia by mala urobiť to isté, myslí si francúzska europoslankyňa a predsedníčka hospodárskeho a menového výboru Európskeho parlamentu Aurore Lalucqová (Progresívna aliancia socialistov a demokratov).

„Nejde o to byť protekcionistickí. Len jednoducho musíme prestať byť takí naivní,“ povedala v rozhovore pre server Euractiv v júli predsedníčka hospodárskeho výboru.

Lalucqová uviedla, že USA aj Čína majú na rozdiel od Európy zastrešujúce stratégie na podporu zelených a digitálnych firiem a uľahčenie kľúčových verejných investícií.

„[USA a Čína] majú svoju stratégiu. A potom neváhajú použiť všetky ekonomické nástroje, ktoré majú k dispozícii… A to je to, čo musíme urobiť aj na európskej úrovni,“ vyhlásila politička.

Komentár prichádza len krátko po vydaní správy o konkurencieschopnosti, ktorú spracoval na pokyn Európskej komisie bývalý šéf Európskej centrálnej banky Mario Draghi. Obsiahly dokument kritizuje EÚ za to, že mu „uteká vlak“ v porovnaní s Čínou a USA. Zatiaľ čo silne zaostávame v produktivite, cene energií a investíciách za oboma mocnosťami, nechávame sa zväzovať prebujnelou byrokraciou a reguláciami, tvrdí Draghi.

Europoslankyňa Lalucqová považuje správu za „presnú diagnózu“ stavu európskej ekonomiky, avšak k mnohým odporúčaniam zostáva kritická. Napríklad zastáva ochranu európskeho priemyslu pred neférovými praktikami zahraničných konkurentov.

„Otázka znie: chceme byť kontinentom spotrebiteľov, alebo chceme byť jedným z výrobcov? Ak chceme zostať iba pasívnymi spotrebiteľmi, potom by sme nemali zavádzať tarify. Ale tým to pre nás končí,“ povedala v rozhovore politička.

Zatiaľ čo Draghiho recept na umierajúcu európsku ekonomiku je napumpovať do nej ešte väčšie množstvo vypožičaných peňazí, iní pred zadlžovaním varujú. Napríklad nemecký minister financií Christian Lindner podľa BBC prehlásil, že spoločné pôžičky EÚ nevyriešia štrukturálne problémy a podľa neho hlavným problémom nie je nedostatok dotácií, ale byrokracia a plánované hospodárstvo.

Český právnik a publicista Tomáš Břicháček, ktorý komentuje európske dianie, v reakcii na Draghiho správu napísal na svojom účte na X: „EÚ sa ku konkurencieschopnosti ani neprereguluje, ani nepredotuje, nekúpi si ju na dlh, ani ju neprivolá zariekavaním. Kým neopustí Green Deal, Európsky pilier sociálnych práv, ESG a celú ľavicovo-progresivistickú ideologickú záťaž, bude len klesať dole a nič ju nezachráni.“

Europoslanec Luděk Niedermayer (TOP09) poznamenal, že európsky rozpočet naozaj nemá peniaze na „skutočne európske projekty“, preto nie je prekvapený, že Draghi navrhuje spoločnú pôžičku ako riešenie. Druhou cestou je podľa neho „zásadná reforma rozpočtu“.

Verí však, že vlády jednotlivých členských krajín budú schopné Draghiho odporúčania zapracovať a dohodnúť sa na spoločnom postupe v otázke ekonomickej politiky. Neschopnosť koordinovanej spolupráce podľa neho „problém s konkurencieschopnosťou miestami zhoršuje“.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj