Štvrtok 19. septembra, 2024
Na archívnej snímke, ktorú zverejnila ruská agentúra Sputnik, ruský prezident Vladimir Putin sa stretáva s príslušníkmi armády v rámci programu „Čas hrdinov“, ktorého cieľom je integrovať veteránov do vysokých verejných funkcií, v Solnečnogorsku v Moskovskej oblasti 14. júna 2024. (Foto: ALEXANDER KAZAKOV/POOL/AFP via Getty Images)

Ruská armáda pridá 180 000 vojakov rok pred oficiálnym plánom

Ruský prezident Vladimir Putin nariadil, aby sa ruská armáda rozrástla o 180 000 vojakov na celkový počet 1,5 milióna vojakov. Rozkaz, ktorý bol zverejnený vo vyhláške na internetovej stránke Kremľa, nadobudne platnosť 1. decembra a zrejme ukazuje, že Moskva urýchľuje svoje plány na zvýšenie veľkosti armády.

V januári 2023 vtedajší ruský minister obrany Sergej Šojgu oznámil plány na zvýšenie počtu vojakov na 1,5 milióna do roku 2026. V máji tohto roku však Putin vymenoval 69-ročného Šojgua za tajomníka Bezpečnostnej rady a 65-ročného Andreja Belousova za ministra obrany.

V júni Putin uviedol, že do konfliktu na Ukrajine je zapojených približne 700 000 ruských vojakov.
Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že jeho jednotky znovu dobyli dediny Uspenovka a Borki v Kurskej oblasti po tom, ako ukrajinské sily začali v auguste nečakane vnikať na ruské územie.

V dekréte Kremľa sa uvádza, že celkový počet v ruských ozbrojených silách – vrátane námorníctva, letectva a špeciálnych jednotiek – bude 2,4 milióna, z toho 1,5 milióna v armáde.

Vo februári 2022 Putin nariadil svojim jednotkám uskutočniť „špeciálnu vojenskú operáciu“ na Ukrajine, ktorá zahŕňala inváziu na severnú a východnú Ukrajinu v snahe obsadiť hlavné mesto Kyjev a zosadiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Ale po tom, ako sa nepodarilo dosiahnuť zvrhnutie Zelenského a porážku ukrajinskej armády, Rusi v septembri 2022 stiahli svoje jednotky z Kyjevskej a Charkovskej oblasti a zamerali ich viac na Luhanskú a Doneckú oblasť na východe. Keď Ukrajina na jeseň 2022 začala protiofenzívu, bolo povolaných približne 300 000 záložníkov. Státisíce mladých ruských mužov tiež utiekli z krajiny, aby sa vyhli povolaniu do armády.

Objavili sa aj nepotvrdené správy, že Rusko prepustilo väzňov – vrátane odsúdených vrahov – z väzenia pod podmienkou, že budú bojovať na frontovej línii. Konflikt bol potom takmer rok v patovej situácii, až kým Ukrajinci 6. augusta nestiahli časť svojich síl z doneckej frontovej línie a neposlali ich do Ruska.

Tento krok, ktorý sa spočiatku zdal byť odvážny a úspešný, oslabil frontovú líniu v okolí Pokrovska a obnovení Rusi postúpili do vzdialenosti piatich kilometrov od mesta.

Krutá bitka v okolí Pokrovska

Zdá sa, že ruské sily sú teraz pripravené dobyť strategické mesto Pokrovsk, kľúčový ukrajinský logistický uzol, ktorý ruské médiá často označujú za „bránu do Donecka“. Pokrovsk, ktorý má významnú železničnú stanicu, sa nachádza na križovatke niekoľkých zásobovacích trás spájajúcich ho s ďalšími spornými mestami v regióne vrátane Torecka, Chasiv Jaru a Kostiantynivky.

Tim Ripley, významný britský obranný analytik, v rozhovore pre The Epoch Times povedal, že podľa jeho názoru sa Ukrajinci v Pokrovsku udržia len niekoľko týždňov. Povedal, že ruské sily v Donbase používajú rokmi overenú stratégiu, prostredníctvom ktorej sú nepriateľské jednotky obkľúčené a potom sú zahnané do nevyhnutných „kotlov“.

Zelenskyj 13. septembra uviedol, že vpád do Kurska spomalil ruské sily na východe Ukrajiny. Putin však povedal, že kurská ofenzíva oslabila obranu Ukrajiny na frontovej línii.

Cez víkend Rusko a Ukrajina uskutočnili dve výmeny zajatcov. Väčšina ruských vojakov bola zajatá v kurskej oblasti.

Odhady celkového počtu ruských obetí počas vojny na Ukrajine sa veľmi líšia. Podľa štúdie z júla 2023 bolo do tohto momentu zabitých 47 000 ruských vojakov, čo je viac ako počet sovietskych obetí počas celej okupácie Afganistanu v rokoch 1979 – 1989. Štúdiu vypracovali novinári ruských nezávislých spravodajských portálov Meduza a Mediazona spolu so štatistikom Dmitrijom Kobakom z univerzity v nemeckom Tübingene.

Ankur Narayan, britský poradca Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, uviedol, že od mája bolo na Ukrajine zabitých alebo zranených 465 000 ruských príslušníkov. Rusko takéto údaje o počte obetí dôrazne spochybnilo.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj