Štvrtok 19. septembra, 2024
Minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) nad obcou Stavanisko časť Detva 6. mája 2024. (FOTO TASR - Ján Krošlák)

Spor o odstrele medveďov: Euractiv upozorňuje na nesúlad novej slovenskej legislatívy so smernicou EÚ. Minister Taraba sa rázne ohradil

Portál Euractiv upozornil na potenciálny rozpor medzi novou slovenskou legislatívou o regulácii medveďa hnedého a európskou smernicou o biotopoch. Podľa tejto smernice členské štáty nemôžu vykonávať preventívny odstrel medveďov, pokiaľ existuje iná realizovateľná alternatíva, ktorá neohrozuje priaznivý stav populácie. Slovenská právna úprava však umožňuje udelenie výnimky na odstrel v prípade vyhlásenia mimoriadnej situácie. Vicepremiér a minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS) článok Euractivu označil za klamlivý a tendenčný. Portál nenechal ministrovu reakciu bez povšimnutia a zdôraznil, že nielen Slovensko, ale aj Švédsko či Rumunsko môžu konať v rozpore s podmienkami stanovenými európskou legislatívou, za čo členským krajinám hrozia pokuty.

Euractiv upozornil na možný nesúlad so smernicou o biotopoch

Euractiv v nadväznosti na novú reguláciu medveďa hnedého na Slovensku informoval o tom, že členské štáty EÚ nemôžu vykonávať preventívny odstrel medveďa. „V smernici o biotopoch nie je priestor na preventívne usmrcovanie. Výnimka je možná len vtedy, ak neexistuje iná ekonomicky a technicky realizovateľná alternatíva a nemala by ohroziť priaznivý stav ochrany populácie druhu v jeho prirodzenom areáli výskytu,“ uviedol pre portál hovorca Európskej komisie (EK). 

Nedávno prijatá novela zákona o ochrane prírody a zákona o civilnej ochrane uvádza, že ak okresný úrad či samospráva (dotknutá obec alebo mesto) vyhlási mimoriadnu situáciu v súvislosti s výskytom problémových medveďov, ministerstvo udelí zásahovému tímu alebo poľovníkom výnimku.

Ako informoval rezort životného prostredia k metodike eliminácie medveďov – užívatelia poľovných revírov môžu požiadať o povolenie výnimky z druhovej ochrany na usmrtenie medveďa potom, čo to odporučí krízový štáb. Pokiaľ budú identifikované lokality, kde sa medveď opakovane vyskytuje a kde ohrozuje obyvateľov priľahlých obcí čí návštevníkov prírody, v tejto oblasti bude vymedzená zóna, kde sa budú môcť medvede loviť a zároveň tam bude zakázané vykladať vnadiská, aby nedochádzalo k lákaniu šeliem. 

Predmetná právna úprava má uľahčiť reguláciu problémových jedincov. „Vďaka tomu sa budú robiť odstrely v záujme ochrany života, zdravia a majetku občanov, preventívne a v predstihu,“ reagovala Štátna ochrana prírody SR (ŠOP). Podľa portálu Euractiv by však nová zákonná regulácia medveďa mohla byť v rozpore s európskou legislatívou.

Bývalý koordinátor zásahového tímu Marián Hletko v usmernení ministerstva životného prostredia pre udeľovanie výnimiek poznamenal, že v dokumente chýba podmienka identifikácie konkrétneho jedinca. „Je zrejmé, že súčasné vedenie envirorezortu a ŠOP SR plánuje do populácie medveďa hnedého zasahovať spôsobom, ktorý je v rozpore s legislatívou EÚ a s ustálenou súdnou praxou.“ Hletko pre Euractiv vymenoval štyri konkrétne rozsudky podporujúce jeho argumentáciu.

Napriek tomu bývalý komisár pre životné prostredie Virginijus Sinkevičius ministrovi Tarabovi novú právnu úpravu odobril. Hletko sa však odvoláva na list, v ktorom EK upozornila, že vyhláseniu mimoriadnej situácie nemôže predchádzať hrozba akejkoľvek škody. V súlade so smernicou o biotopoch musí ísť o škodu vážnu.

“Medveď hnedý patrí medzi druhy, ktoré sú prísne chránené smernicou EÚ o biotopoch. To okrem iného znamená, že na Slovensku nie je možné robiť jeho regulačný odlov. Usmrtenie medveďa hnedého je možné len vo výnimočných prípadoch po splnení niekoľkých požiadaviek,” približuje Euractiv ochranu našej najväčšej šelmy.

Taraba: Článok Euractiv je klamlivý a tendenčný

Na zistenia Euractivu reagoval minister životného prostredia Taraba prostredníctvom stránky envirorezortu. Článok s názvom „Eurokomisia k novým pravidlám pre lov medveďa: Preventívny odstrel je vylúčený“ označil za klamlivý a tendenčný.

Pripomenul, že nová legislatíva týkajúca sa regulácie medveďa hnedého bola v parlamente schválená ústavnou väčšinou, podpísala ju prezidentka Zuzana Čaputová a odobrilo ju aj Generálne riaditeľstvo pre životné prostredie EK (DG ENV). Podľa ministra tu nie je avizovaný žiaden rozpor s legislatívou EÚ.

„Portál Euractiv bol zároveň upozornený, že vyjadrenie Štátnej ochrany prírody SR, že medveď je eliminovaný preventívne, nebolo použité v zmysle, že ide o bezdôvodný alebo náhodný odstrel, ale vo význame, že ide o synantropného jedinca, ktorý sa, v súlade s novou platnou legislatívou, nachádza v určenej bezpečnostnej zóne blízko obydlia a predstavuje riziko pre človeka, ktorý má právo na bezpečný pohyb v danej zóne. V danom prípade zákon nevyžaduje čakať na aktívny útok na človeka, ako to v minulosti praktizovali pseudoaktivisti,“ uviedol šéf envirorezortu.

Podľa ministra Tarabu si Euractiv mylne interpretuje skutočnosť, že pod preventívnymi opatreniami sa má na mysli svojvoľný odstrel medveďa. Proti vyjadreniam v článku sa ohradil a skonštatoval, že očakáva, že portál túto informáciu napraví. Zároveň Euroactiv vyzval, aby poukázal na európsku legislatívu, ktorá požaduje, aby členská krajina EÚ čakala s reakciou na to, kým medveď vážne zraní alebo usmrtí človeka. 

„Rovnako sa teším na vyjadrenie k 20 %-nému odstrelu medveďov vo Švédsku, akým plašením, akou terapiou a podobnými šaškárňami si Euroactiv myslí, že koná Švédsko. Iba za jeden deň tam mali plošne odstreliť 70 medveďov. Situáciu analyzujeme, náš nový zákon zatiaľ na potreby Slovenska považujeme za dostačujúci, ale vôbec sa nebránime prijať v budúcnosti, ak by sa situácia nestabilizovala, rovnaké kroky ako Rumunsko alebo Švédsko,“ oznámil minister.

Aj Švédsko či Rumunsko môžu mať problém

V odpovedi na ministrovu reakciu Euractiv uviedol, že ani konanie Švédska nemusí byť v súlade s legislatívou EÚ. Portál potvrdil, že svetové médiá v lete upozornili na nezvyčajne vysoký počet usmrtených medveďov vo Švédsku. Škandinávska krajina vydala 486 povolení na elimináciu medveďa, čím sa populácia medveďov na území zníži o pätinu.

Vysoké kvóty na odstrel medveďov sú podľa švédskych aktivistov v rozpore s európskou smernicou o biotopoch. Podľa ochranárov, Švédsko nezabezpečilo, „že nedôjde k škodlivému vplyvu na udržanie priaznivého stavu ochrany populácie chráneného zvieraťa,” poznamenal Euractiv.

Rumunsko tento rok taktiež zdvojnásobilo kvóty na elimináciu medveďov. „Smernica o biotopoch tiež umožňuje vnútroštátnym orgánom povoliť odchyt alebo usmrtenie exemplárov chránených druhov za určitých podmienok vrátane prípadov, keď konajú v záujme verejného zdravia a verejnej bezpečnosti,“ vyjadrila sa k problematike hovorkyňa EK.

Podľa Euroactivu otázkou zostáva, či slovenský, švédsky a rumunský prístup k vydávaniu výnimiek na lov medveďa je v súlade s podmienkami stanovenými smernicou o biotopoch. Za jej porušenie členský štát riskuje právny spor na Súdnom dvore EÚ, čo môže skončiť udelením vysokej pokuty.

V zmysle usmernenia EK môžu členské štáty udeľovať výnimky na odstrel chránených druhov, ak sú splnené tri základné podmienky. Ak medvede ohrozujú prírodu, ak ohrozujú bezpečnosť ľudí, alebo ak ich odchytenie alebo zabitie má slúžiť na vedecký výskum. „Zabíjanie je tiež možné iba vtedy, ak neexistuje „iná ekonomicky a technicky realizovateľná alternatíva“, ako tieto ciele naplniť. Ani v takýchto prípadoch však nie je povolené zabíjať také množstvá zvierat, ktoré by ohrozili „priaznivý stav populácie druhu,“ upresňuje Euractiv.

Ako príklad alternatívy voči eliminácií uviedol taliansky program. V Taliansku na problémové medvede nasadia monitorovacie obojky a odrádzajú ich gumenými nábojmi alebo špeciálne vytrénovanými psami.

Prečítajte si aj