Štvrtok 19. septembra, 2024
Na snímke policajti pomáhajú so stavaním protipovodňových zábran v prístave v Komárne 16. septembra 2024. (FOTO TASR - Milan Drozd)

Komárno: V prístave sa začala výstavba protipovodňových zábran

Mesto Komárno sa pripravuje na blížiacu sa povodeň. V komárňanskom prístave začali dopoludnia s výstavbou protipovodňových zábran. Primátor Komárna Béla Keszegh však nepredpokladá, že by sa voda z Dunaja vyliala do mesta, aj keď v niektorých mestských častiach môže spôsobiť problémy.

Podľa odhadov by mal Dunaj v Komárne kulminovať na úrovni 840 centimetrov. Podľa primátora by takúto hladinu malo mesto aj za pomoci mobilných protipovodňových zábran zvládnuť.

Aktuálne platí pre mesto tretí stupeň hydrologickej výstrahy, ktorú vydal Slovenský hydrometeorologický ústav. Hladina Dunaja dosiahla v pondelok krátko pred 17.00 h 597 centimetrov a naďalej stúpa.

Počas záplav v júni 2013 dosiahla hladina Dunaja v Komárne 887 centimetrov. Mesto náporu vody odolalo napriek tomu, že cez drobné trhliny v betónovej hrádzi na niektorých miestach voda presakovala.

Najničivejšia povodeň zasiahla región v polovici júna 1965. Hladina Dunaja vtedy dosiahla výšku takmer osem metrov a obrovský tlak vody spôsobil pretrhnutie hrádze pri dedine Číčov. Pod vodou sa tak ocitli obce Patince, Iža, Chotín, Marcelov i Zelený Háj. Povodne vyhnali z domovov viac ako 54.000 ľudí zo 46 obcí. Voda zaplavila územie s rozlohou 71.000 hektárov a ďalších 114.000 hektárov bolo podmočených.

Komárno: Dunaj by mal kulminovať skôr oproti pôvodným predpokladom

Prečítajte si aj