Štvrtok 19. septembra, 2024
Policajt pracujúci pre Národnú kriminálnu agentúru (NAKA), ilustračná fotografia (Foto: Polícia Slovenskej republiky / FB)

Nadácia Zastavme korupciu: Zrušenie NAKA môže byť nezákonné

Zrušenie NAKA od 1. septembra a preradenie stovky policajtov na krajské a okresné riaditeľstvá môže byť nezákonné. Nadácia Zastavme korupciu získala dokument z odborového zväzu polície, z ktorého vyplýva, že návrhy personálnych rozkazov s odbormi vopred neprerokovali. Takýto postup v minulosti označil Najvyšší súd za nezákonný.

„Celá organizačná zmena bola robená narýchlo a účelovo v snahe zbaviť sa policajtov a toto je dôsledok,“ uviedol Ľubomír Daňko z Nadácie.

Z dokumentu vyplýva, že odbory dostali na vyjadrenie návrhy až 6. septembra, teda po tom, čo už boli personálne rozkazy vydané a doručené policajtom. Odborový zväz k nim zaujal nesúhlasné stanovisko, nakoľko ministerstvo nedodržalo zákonnú povinnosť prerokovať ich vopred.

Zákon o štátnej službe príslušníkov PZ hovorí, že služobný úrad vopred prejedná s príslušným odborovým orgánom navrh na preloženie policajta z dôvodu organizačných zmien. „Hrozí tak, že všetci policajti, ktorí podali voči personálnym rozkazom odvolanie budú úspešní. V minulosti už ministerstvo takúto chybu urobilo, pričom Najvyšší súd SR vo svojom rozsudku (8Sžo/21/2013 z 20.03.2014) konštatoval, že personálne rozkazy sú nezákonné a zrušil ich,“ konštatovala riaditeľka Nadácie Zuzana Petková.

Preradení policajti by tak mohli žiadať o náhradu mzdy, ktorú im vyplácala NAKA. „Pýtame sa, kto bude niesť zodpovednosť za nezákonné konanie. Prípadnú škodu budú musieť zaplatiť všetci daňoví poplatníci,“ dodal Ľ. Daňko.

Prečítajte si aj