Nedeľa 22. septembra, 2024
Lopúch je výživná potravina aj všestranná liečivá rastlina (masa44Images)

Odhaľte silu lopúcha: bojuje proti rakovine, upokojuje zápal, čistí pleť a pomáha s chudnutím

Koreň lopúcha, ktorý sa po stáročia používa ako potravina aj liek, je všestranným liekom.

Lopúch je výživná potravina aj všestranná liečivá rastlina. Obsahuje zlúčeniny, ktoré pomáhajú v boji proti rakovine, zmierňujú zápaly, uľavujú od bolesti a zdravotných problémov, ako je zápcha, obezita a kožné ochorenia.

Všetky časti lopúcha sú užitočné. Štúdia z roku 2010 publikovaná v časopise Inflammopharmacology naznačila, že účinné látky v koreni lopúcha môžu „detoxikovať krv“ v zmysle TCM [tradičnej čínskej medicíny] a „podporovať prekrvenie povrchu kože“, čím zlepšujú stav kože a liečia choroby, ako je ekzém. Okrem toho vedci zistili, že koreň lopúcha obsahuje antioxidanty a antidiabetické zlúčeniny.

Bolo zistené, že semená lopúcha obsahujú účinné látky s protizápalovými účinkami a „silnými inhibičnými účinkami voči rastu nádorov, napríklad rakoviny pankreasu“. Aktívne zložky izolované z výťažkov z lopúchových listov môžu navyše potláčať rast mikroorganizmov v ústach.

V prehľade z roku 2023 sa uvádza, že lopúch a jeho bioaktívne metabolity majú početné farmakologické účinky, „vrátane antimikrobiálnych, protiobéznych, antioxidačných, protirakovinových, protizápalových, antidiabetických, protialergických a antivírusových účinkov“, ako aj ochranných účinkov na žalúdok, pečeň.

Štúdia zverejnená v časopise Acta Pharmacologica Sinica odhalila, že arctigenín, hlavná účinná látka lopúcha, má protizápalové účinky. Ukazuje sa ako významný prísľub pri liečbe akútnych zápalov a rôznych chronických ochorení a môže pomôcť zlepšiť metabolické poruchy a dysfunkcie centrálneho nervového systému.

Staré čínske lekárske texty dokazujú, že pravidelná konzumácia lopúcha pomáha pri chudnutí a pôsobí proti starnutiu. Texty uvádzajú, že lopúch čistí črevá, zmierňuje zápchu a pomáha splošťovať brucho, čo následne prispieva k zdravšej pleti.

Lopúch je bohatý na vlákninu, ktorá pomáha zvyšovať počet prospešných črevných baktérií a zároveň znižovať počet tých škodlivých. Podporuje aj črevnú peristaltiku, čím odstraňuje toxíny z tela a zabraňuje zápche. Nerozpustná vláknina v lopúchu navyše vyžaduje dôkladné žuvanie, čo prirodzene spomaľuje tempo jedla a zvyšuje pocit sýtosti.

Dva výživné ​​recepty s lopúchom

Šalát z lopúchového koreňa

Suroviny:

  • 1 koreň lopúcha
  • 30 gramov sezamových semienok
  • 20 gramov bieleho octu
  • 5 gramov soli
  • 10 gramov cukru
  • 10 gramov sezamového oleja

Príprava:

1. Umyte koreň lopúcha, olúpte ho a nakrájajte na tenké rezančeky.

2. Lopúchové kúsky blanšírujte vo vriacej vode, kým sa neuvarí. Vyberte ich a pred scedením ich schlaďte v studenej vode.

3. Pridajte sezamové semienka a korenie, dobre premiešajte a môžete podávať.

Zeleninová polievka piatich prvkov

Pred viac ako 20 rokmi bola môjmu otcovi diagnostikovaná rakovina a mal silné bolesti. Počas návštevy mi popísal, že bolesť bola taká silná, že sa cítil blízko smrti. Navrhol som mu, aby vyskúšal zeleninovú polievku piatich prvkov. Po polievke sa vraj cítil podstatne lepšie, čo mu urobilo veľkú radosť.

Polievka sa skladá z piatich druhov zeleniny: bielej reďkovky, zelenej reďkovky, červenej mrkvy, húb shiitake a lopúcha. Táto zelenina zodpovedá piatim farbám: bielej, zelenej, červenej, čiernej a žltej. Podľa teórie piatich prvkov tradičnej čínskej medicíny zodpovedajú tieto farby piatim orgánom: pľúcam, pečeni, srdcu, obličkám a slezine. Predpokladá sa, že pravidelná konzumácia tejto polievky prináša rôzne výhody, vrátane úľavy od bolesti, zlepšenia pohybu čriev, účinkov proti starnutiu a posilneniu imunity.

Suroviny:

  • 450 gramov bielej reďkovky
  • 340 gramov zelenej reďkovky
  • 280 gramov červenej mrkvy
  • 3–5 čerstvé huby shiitake
  • 230 gramov lopúcha

Príprava:

Umyte a nakrájajte zeleninu na malé kúsky. Do veľkého hrnca nalejte 14 šálok vody. Do hrnca pridajte nakrájanú zeleninu. Vodu a zeleninu priveďte na prudkom ohni do varu. Znížte teplotu na minimum a varte dve hodiny. Polievku sceďte, aby sa zelenina oddelila od vývaru. Nesolený zeleninový vývar je teraz pripravený na konzumáciu.

Spôsob skladovania lopúcha

Pri nákupe lopúcha sa odporúča nekupovať ho vo veľkom množstve, aby sa zabránilo strate vlhkosti v priebehu času. Pokiaľ ho nemôžete ihneď použiť, zabaľte lopúch do novín alebo plastovej fólie a skladujte ho na chladnom, tienistom mieste. Prípadne ho môžete zabaliť do vlhkých novín a uložiť do chladničky.

Bezpečnostné opatrenia pri konzumácii lopúcha

Osoby so zlou funkciou zažívacieho traktu alebo so zápalom zažívacieho traktu by sa mali vyvarovať konzumácie nadmerného množstva lopúcha, aby sa predišlo nadúvaniu alebo hnačke. Okrem toho by sa konzumácii lopúcha mali vyhnúť aj starší ľudia so zubnými problémami a malé deti, ktorým sa ešte nevyvinuli zuby.

Typy na ďalšie využitie lopúcha

1. Lopúchová šťava pre úľavu od bolesti v krku

Pre deti, ktoré často trpia bolesťami v krku, môže byť prospešná príprava šťavy z lopúchu jeho roztlačením alebo rozmixovaním. Odporúča sa lopúchovú šťavu piť pomaly, keďže môže pomôcť zmierniť bolesť v krku.

2. Lopúchová kaša na problémy s akné

Seboroická dermatitída je často spojená s nepravidelným denným režimom a vysokou mierou stresu. Príznaky sa zvyčajne objavujú v T-zóne tváre (po stranách nosa a na čele). Koža môže byť začervenaná, svrbivá a dokonca môže šupinatieť, čo ovplyvňuje vzhľad tváre.

Známy text tradičnej čínskej medicíny Compendium of Materia Medica (Ben Cao Gang Mu) ponúka jednoduché riešenie – lopúchovú kašu. Pripravíte ju tak, že uvaríte tri korene lopúcha do mäkka, roztlačíte ich na šťavu a potom šťavu uvaríte s ryžou na kašu. Tento recept môže pomôcť zlepšiť akné a seboroickú dermatitídu.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj