Štvrtok 19. septembra, 2024
Na tejto fotografii je zničené auto uprostred rieky v meste Aldea del Fresno v madridskom regióne 4. septembra 2023, keď bol podľa madridskej záchrannej služby nezvestný muž, ktorého vozidlo strhla rozvodnená rieka počas silných dažďov. (Foto: OSCAR DEL POZO CANAS/AFP via Getty Images)

V Španielsku sa obávajú povodní a sucha kvôli manipulácii s počasím v Maroku

S odvolaním sa na server El Tiempo zaoberajúci sa počasím a klimatickými zmenami informoval EuroWeeklyNews, že Maroko od roku 2023 investovalo do geoinžinierskych metód infikácie mrakov 10 miliónov eur. Od tej doby malo kráľovstvo zrealizovať okolo 20 projektov infikácie mrakov na rôznych miestach Maroka s cieľom zvýšiť dažďové zrážky až o 15%.

Ovplyvňovanie počasia je jeden zo spôsobov, ako chce Maroko reagovať na obdobie sucha, ktoré kráľovstvo sužuje posledných niekoľko rokov. Už medzi rokmi 2021 a 2023 v rámci programu Al-Ghaith Maroko realizovalo 49 operácií infikácie mrakov.

Ovplyvňovanie počasia má dlhú a pestrú históriu

Pri infikácii mrakov pomocou lietadiel, raket či generátorov vypúšťajú alebo vystreľujú do atmosféry rôzne chemické častice, napríklad jodid strieborný či oxid titaničitý so zámerom spôsobiť zrážky alebo obmedziť krupobitie.

Vlády, armády či komerčné spoločnosti manipulujú s počasím už od druhej polovice minulého storočia. Jeden z prvých príkladov bol Projekt Cirrus, ktorý prebiehal v 40. a 50. rokoch 20. storočia v Spojených štátoch za vzájomnej spolupráce armády, spoločnosti General Electric a amerických vedcov. Americká armáda tiež infikovala oblaky počas vojny vo Vietname. Sovietsky zväz využil túto metódu na vyvolanie zrážok po černobylskej jadrovej tragédii. Na rozširovaní programov na ovplyvňovanie počasia pracuje niekoľko rokov aj Čína.

Podľa médií Bloomberg či Eurasiareview sa dnes táto metóda bežne používa vo viac ako 50 štátoch sveta. A napríklad marketingová spoločnosť MarkWideResearch v roku 2023 predikovala ďalšie rozšírenie modifikácie počasia v Európe, a to predovšetkým vo Veľkej Británii.

Naopak, v niektorých častiach Spojených štátov sa už snažia ovplyvňovanie počasia postupne zakázať. Prvý americký štát, ktorý tieto praktiky nedávno zakázal, je Tennessee. Niekoľko ďalších podobnú legislatívu pripravuje.

Ako jeden z dôvodov tohto zákazu tamojší zákonodarcovia uviedli možné negatívne dôsledky. Podobné obavy majú kvôli marockému infikovaniu mrakov i v Španielsku.

Prívalové dažde v Španielsku kvôli infikovaniu mrakov v Maroku?

Podľa španielskeho El Tiempo se experti obávajú, že ovplyvňovanie počasia v Maroku spôsobí nepredvídateľné dopady predovšetkým v regiónoch južného Španielska.

Napríklad, prívalové dažde by podľa El Tiempa v niektorých oblastiach mohli viesť k povodniam, pôdnej erózii a ďalším environmentálnym problémom. Server tiež tvrdí, že okrem povodní môže v iných oblastiach dôjsť k narušeniu atmosférickej rovnováhy alebo naopak k suchám. V dlhodobom horizonte sa tiež obávajú častejších extrémov počasia, vrátane krupobitia a tornád.

Ekonomika španielskeho juhu je pritom veľmi významná z pohľadu poľnohospodárstva. V konečnom dôsledku by ovplyvňovanie počasia v Maroku mohlo viesť k závažnému geopolitickému sporu medzi týmito dvoma krajinami. Obzvlášť, pokiaľ španielske regióny v budúcnosti extrémy počasia naozaj pocítia, uzatvára analýzu EuroWeeklyNews.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj